Бебешките колики се дължат на възпаление на червата и дисбиоза

Проучване на Rhoads JM и колеги, публикувано през месец август 2018 г. в Journal of pediatrics, представя резултати, свързани с коликите при бебетата.

Изследователският екип поставя за задача да изследва потенциалните влияещи ефекти на храненето с майчиното и/или адаптирано мляко върху плача и нервността, фекалния калпротектин и чревната микрофлора при новородените с колики. Авторите формулират хипотезата, че коликите при кърмачета са свързани с възпаление на червата и нарушена микрофлора (дисбиоза).

Дизайнът на проучването е серия от случаи-контроли, сравняващ кърмачета с колики (65 новородени) с такива без (37 новородени). Коликите са дефинирани по Barr (плачене и нервност над 3 часа на ден).

Резултатите от проучването показват, че независимо от типа хранене (кърмене, адаптирано мляко или смесено хранене), бебетата с колики имат данни за чревно възпаление, оценено чрез завишени стойности на фекален калпротектин, спрямо тези без колики. По отношение на чревната микрофлора бебетата с колики имали подобно чревно алфа-разнообразие в сравнение с контролите, леко по-ниско при кърмените бебета. Бета-разнообразието на ниво вид показва намаляване на броя на Actinobacteria (95% от които са Bifidobacilli) при бебета с колики. Видовете, значително свързани с коликите, са Acinetobacter и Lactobacillus iners.

Извод за клиничната практика: Коликите вероятно са свързани с възпаление на червата (повишен фекален калпротектин) и дисбиоза, характеризираща се с по-малко бифидобацили, независимо от начина на хранене.

Не бива да се забравя още, че чревната микрофлора при новороденото силно се влияе от начина на раждане – нормално влагалищно раждане или цезарово сечение. Развитието на микрофлората е тясно свързано с развитието на имунната система. Също така, повишени нива на фекален калпротектин по правило се наблюдават при новородените бебета в сравнение с по-големите деца.

Референция:

Rhoads JM, et al. Infant Colic Represents Gut Inflammation and Dysbiosis. J Pediatr. 2018 Aug 31. pii: S0022-3476(18)30947-8. doi: 10.1016/j.jpeds.2018.07.042. [Epub ahead of print]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s