Имунна система – въведение

Всички организми (включително растения и гъби) имат защитни механизми. Те са наследени от общи предци и понастоящем са класифицирани като вродени защитни механизми. Гръбначните животни, в това число и човекът, имат допълнителна и особено ефективна защита, наречена придобит или адаптивен имунитет, включващ както специализирани имунни клетки, така и производството на антитела.

Дори насекомите, групата многоклетъчни животни с най-голям брой видове, а вероятно и най-високата обща биомаса, имат някаква форма на имунитет, който позволява гъвкав отговор към различни инфекциозни причинители и други дразнители от околната среда.

Явен недостатък на имунната система е, че предлаганата защита е изключително скъпа като разход на енергия за организма. Нещо повече, насочени неправилно, тези защити представляват сериозна заплаха за собственото ви тяло. Автоимунни реакции се случват непрекъснато в организма ни, но обикновено са строго контролирани. Едва когато имунната система атакува безконтролно клетки и тъкани на организма, възникват и автоимунните заболявания.

Разбира се, това, че днес през по-голямата част от живота си сме здрави и живеем по-дълго, се дължи не само на имунната ни система, а и на достъпа до чиста вода, правилното изхвърляне на отпадни води, ограничаване популациите на комарите, подобрена комуникационна и транспортна инфраструктура, която позволява предоставянето на превантивно здравеопазването и на храни, ваксинациите (ефекта на които обаче, зависи от имунната система).

Малко факти за инфекциозните заболявания:

– Икономическите разходи за боледуване от инфекции и и гледане на болни деца са огромни.

– Честотата на възникване на инфекциозни заболявания и общото здравословно състояние корелират с ниския коефициент на интелигентност (IQ). Корелацията е със значение за около 67% от случаите, което предполага, че това не е единственият фактор, но тя дава възможност за обяснение на ефекта на Флин (повече тук).

– Диарийните заболявания нарушават храненето на кърмачета в период на критичен мозъчен растеж. 87% от хранителната енергия при новородените отива в мозъка.

– Инфекциите с морбили намаляват цялостно имунна система, като компрометират устойчивостта към последващи инфекции (вирусни, бактериални, гъбични). Ваксинацията срещу морбили може да намали последващата смъртност от други детски болести с до 80%.

В тази връзка, изходът от инфекциите и лечението им зависи от имунната система – нейната цялост, функции, капацитет, моментно състояние.

Референции:

Fundamentals of Immunology, online course, part 1. http://online.rice.edu/courses/fundamentals-immunology-part-1/

Clinical Immunology, 4th ed., 2012, https://www.elsevier.com/books/clinical-immunology/9780723436911

2 мнения за “Имунна система – въведение

  1. […] обясни защо мъжете са по-податливи от жените на редица бактериални, вирусни, гъбични и паразитни инфекции. Проучване, събиращо данни в продължение на 6 години, […]

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s