Значение на майчината диета при обучението на имунната система на бебето по време на бременността и лактацията

Последните прогнози предвиждат, че през следващите 15 години почти половината от европейското население ще бъде алергично, като голям дял ще се пада на хранителните алергии. За съжаление, всички стратегии за първична профилактика на алергични заболявания чрез избягване на определени алергени от храната досега не са дали резултат. Това важи и за остарялото разбиране, че чрез обичайната практика за изключване на определени храни с алергенен потенциал от майчината диета могат да се предотвратят бъдещи хранителни алергии при кърмачето. Следователно,  диетите с изключване на потенциални алергени като превантивна мярка не се препоръчват. Причините за това са не само липсата на ефективност от подобни диети, но и това, че те водят до изтощение на майчиния организъм и  се отразяват негативно на хранителния им статус, но намаляват и мотивацията за кърмене.

Продължителната диета с изключване на определени алергени се препоръчва само в случаите на диагностицирана от лекар хранителна алергия след категорични резултати от медицински изследвания (напр. двойно-слепи провокационни тестове, наличие на антитела към определени алергени). В допълнение, при тези случаи обикновено се изключват  само няколко хранителни продукта.

Продължителното кърмене обикновено е важно за много аспекти на здравето на бебето. Проучванията от последните години категорично доказват, че кърменето участва в  „тренирането“ на имунния отговор на бебето към чужди вещества и избягването на силни възпалителните реакции. Наличието на хранителни протеини, приети от майката по време на бременността, се откриват в амниотичната течност, кръвта от пъпна връв, а след раждането – в коластрата и кърмата. Тази първоначална среща на бебето с хранителните вещества е желана, защото подпомага индуцирането на толерантност към твърди храни при кърмачета. Това включва обикновено и протеините, към които обичайно се развиват алергични реакции. Така тези натрупани данни потвърждават, че протеините от майчината диета, попаднали в човешкото мляко, са по-склонни да действат като превенция от алергии в бъдеще, отколкото да водят до възникване на алергии.

За съжаление, тези факти все още не са в полезрението на много здравни специалисти, консултиращи обезпокоени кърмещи майки. А е важно все повече майки да знаят, че излагането на хранителни протеини на бебето още вътреутробно и при кърмене са водещи за установяване на имунологична толерантност и следователно предотвратяване на алергични заболявания.

Многобройни организации обединяват тези научни познания за изграждане на клинични насоки/Guidеlines (като The American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI), The European academy of allergy and clinical immunology (EAACI), The British Society for Allergy and Clinical Immunology (BSACI). Целта е да бъдат информирани и подкрепени лекарите, занимаващи се с майчино и детско здравеопазване.  По този начин изброените организации се надяват да изяснят съществуващото объркване относно алергенните способности на основните хранителни протеини, с които се срещаме рано в нашия живот, което би допринесло за намаляване на преувеличените страхове около диетата на бременните и кърмещи майки, а това е именно и най-добрата стратегия за предотвратяване появата на алергични заболявания.

Rеференции:

Jeurink PV et al. Importance of maternal diet in the training of the infant’s immune system during gestation and lactation. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Feb 2:1-9. doi: 10.1080/10408398.2017.1405907. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29393671/

Едно мнение за “Значение на майчината диета при обучението на имунната система на бебето по време на бременността и лактацията

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s