Имунна система и инфекции

Имунната система е еволюирала и продължава да еволюира в зависимост от инфекциозните причинители, с които се среща.

Основните патогенни микроорганизми, с които се срещаме, са:

 1. Вируси: напр. риновирус, грип, вирус на варицелата, ебола, полиомиелитен вирус, др.
 2. Бактерии: микобактерий на туберкулозата, Е. coli, антраксен бацил, стрептококи, причинител на чумата, холера, сифилис, др.
 3. Гъби: кандида и др.
 4. Едноклетъчни патогени: малариен плазмодий, трипанозома, амеби, др.
 5. Паразитни червеи: глисти, трихинела, шистозома, др.

За да може имунната система да се справи с даден патоген, необходимо е да се осъществи среща между тях, но не каква да е среща, а среща и разпознаване. Идентифицирането на причинителя и определянето му като заплаха са първата стъпка, а втората вече е неутрализирането му.

Съществуват два типа разпознаване, които действат заедно:

 1. Вродено разпознаване: имунната система разпознава определени молекули и групи от молекули по повърхността на патогените, характерни за цялата категория причинител. Това разпознаване води до развитие на вроден имунен отговор, който е бърз (минути), стереотипен и не изисква предишно излагане на същия патоген. Вроденият имунитет е винаги готов за среща, включва клетки, белтъци и бариери.
 2. Адаптивно (придобито) разпознаване: имунната система идентифицира молекули (обикновено специфични протеини), открити само в специфичния щам на патогена (подобно на пръстови отпечатъци, ДНК отпечатъци, лицево разпознаване). Това разпознаване води до развитие на специфичен имунен отговор, по-бавен (седмици), изисква реаранжиране на гени, включва имунни клетки и антитела.

Няколко съвета от проф. д-р Alma Moon Novotny, за превенция на инфекциозните причинители да се срещнат с имунната ни система:

 1. Мийте ръцете си, те са са голям източник на замърсяване. Бактериите могат да се прехвърлят от ръцете към устата или храната на някой друг. Респираторните и грипни вируси чрез ръцете се прехвърлят на очите и носа, където преминават през лигавиците. Ако докосвате очите си, правете го с опакото на ръката си. Ефективното измиване включва сапун и вода или гел с алкохол.

 2. Към медицинските специалисти: патогените в болниците са много по-склонни да са резистентни към повече лекарства, затова ръцете им трябва да се почистват по-често (справка – Земелвайс)

 3. Помислете преди да правите необезопасен секс.

 4. Ако сте болни, останете в леглото. Така освен, че ще запазите болестта за себе си, ще принудите вируса да се развива в щамове, които са по-слабо вирулентни.

maxresdefault

 

Референции:

Fundamentals of Immunology, online course, part 1. http://online.rice.edu/courses/fundamentals-immunology-part-1/

Clinical Immunology, 4th ed., 2012, https://www.elsevier.com/books/clinical-immunology/9780723436911

3 мнения за “Имунна система и инфекции

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s