Кърменето възстановява чревната флора на бебето след цезарово сечение

Кърменето през първите 6 месеца след раждането е най-добрият начин за преодоляване на някои негативни ефекти от цезаровото сечение, сред които е липсата на излагане на бебето на вагиналната микрофлора на майката.

Това се посочва в становище на Американския колеж на акушеро-гинеколозите, публикувано през месец ноември 2017 г. Лекарите допълват, че бактериите, присъстващи в майчиното мляко и върху кожата на зърното и гърдите са достатъчни за естествената колонизация, или т.нар. „заселване“ на червата на детето. Възможно е първоначално да има разлики в композицията на чревната микрофлора в зависимост от начина на родоразрешение, но изследванията показват, че различията изчезват след около 6 месеца.

Темата е актуална и допълва скорошното проучване на Mitselou и сътр. (2018), че цезаровото сечение повишава риска от развитие на хранителна алергия. Нещо повече, ретроспективен преглед от Датския регистър за медицинско раждане и Датския национален регистър на данните за здравето на два милиона деца, родени между 1977 г. и 2012 г, показва, че децата, родени с цезарово сечение, имат значително повишен риск от астма, системни заболявания на съединителната тъкан, ювенилни артрити, възпалителни чревни заболявания, имунни дефицити и други. Смята се, че е възможно да има връзка между възникването на тези имуномедиирани заболявания и липсата на излагане на бебето на майчината микрофлора по време на раждането. Необходими са допълнителни проучвания за ясно идентифициране и преодоляване на причината за това наблюдение. Възможно е  да има и друг/и фактори, знае се обаче, че те са ранни и общи за децата с тези заболявания.

Поводът за обсъждане и написване на становището е пилотно проучване с 18 новородени (7 вагинално родени, 11 – чрез цезарово сечение) и техните майки, при което е извършено заселване на бебето с вагиналната микрофлора на майката по специален протокол. Поради това, че извадката е малка, а и не са известни дълготрайните ефекти на тази процедура върху здравето на детето, тя все още не се препоръчва, се казва още в становището.

Референции:

https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Vaginal-Seeding

Sevelsted A, Stokholm J, Bonnelykke K, Bisgaard H. Cesarean section and chronic immune disorders. Pediatrics 2015;135:e92–8.

Dominguez-Bello MG, De Jesus-Laboy KM, Shen N, Cox LM, Amir A, Gonzalez A, et al. Partial restoration of the microbiota of cesarean-born infants via vaginal microbial transfer. Nat Med 2016;22:250–3.

 

 

Едно мнение за “Кърменето възстановява чревната флора на бебето след цезарово сечение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s