Вашият мозък на енергийни напитки

Енергийните напитки са привлекателен избор в забързаното ежедневие, защото те обещават рязко повишаване на енергията и производителността в спорта или на работното място. Докато децата ги обичат, много лекари, специалисти по храненето и учени са издали предупреждения за съставките и ефекта им, особено върху младите хора.

Изследване, публикувано през 2014 г., съобщава за висока корелация между консумацията на енергийни напитки от тийнейджъри и употребата на наркотици. Докато изследването не е намерило доказателства за причинно-следствена връзка между употребата на наркотици и енергийни напитки, докладът е посочил, че тийнейджърите, които пият енергийни напитки, са три пъти по-уязвими да употребяват алкохол, марихуана и амфетамини.

Друго проучване за подрастващите и енергийните напитки е публикувано наскоро от канадски учени. Те използват данни от Центъра за наркомании и психично здраве (CAMH 2013 и OSDUHS). В това проучване са включени близо 10 000 ученици и студенти на възраст между 11 и 20 г., които е трябвало да отговорят на въпроси за начина си живот, семейството, употреба на наркотици, здравето си, използваните енергийни напитки и други за целите на проучването. Целта на проучването е била да се установят асоциации между използването на енергийни напитки и травматичните мозъчни наранявания на учениците/студентите. Травматичното мозъчно нараняване се дефинира като нараняване на главата в резултат на загуба на съзнание в продължение на най-малко пет минути и болничен престой от поне една нощ.

Учените анализирали, че учениците с преживяно травматично увреждане на мозъка са приемали най-малко пет енергийни напитки в седмицата. Децата, които са съобщили за травматично мозъчно нараняване в предходната на проучването година, два пъти по-често са смесвали енергийна напитка с алкохол. Енергийни напитки, смесени с алкохолни такива, потискат чувството на интоксикация според Американската психологическа асоциация (ААР). Нещо повече, щателен преглед и анализ на литературата показват, че кофеинът и други стимулиращи вещества, съдържащи се в енергийните напитки нямат място в храненето на децата и юношите. Освен това, честия или прекомерен прием на високо калорийни спортни напитки може значително да повиши риска от наднормено тегло или затлъстяване при деца и юноши.

Д-р М. Cusimano, който е един от авторите на изследването и е практикуващ неврохирург в Торонто, изказва следното: „Ние открихме връзка между увеличаването на броя мозъчни травми и потреблението на енергийни напитки, или енергийни напитки, комбинирани с алкохол. Това е важно, тъй като енергийните напитки преди това проучване са били асоциирани с общи наранявания, но не специфично с травматични мозъчни увреждания. Енергийни напитки, които съдържат високи нива на кофеин, променят химичното състояние на организма, което може да попречи на хората да се възстановят напълно след преживяна мозъчна травма. Мозъчни наранявания сред подрастващите са особено обезпокоителни, защото мозъците им все още се развиват. Нека помним, че мозъкът ви не спират да се развиват до средата на 20-те години или дори началото на 30-те години. “

Материалът е публикуван за първи път в сайта forumzdrave.bg през 2016 г.

Референции:

http://national.deseretnews.com/article/998/teens-who-consume-energy-drinks-more-likely-to-use-drugs-alcohol.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s