Имунната ни система може да ни предпази от наднормено тегло

Нашите имунни клетки традиционно ни предпазват от инфекции, причинени от чужди нашественици като бактерии, вируси и паразити. Ново изследване обаче показва, че вид дендритни клетки могат да надхвърлят тези функции – а именно да съдействат за предотвратяване на метаболитен синдром – затлъстяване, хипертония, висока кръвна захар и холестерол. Това са нови данни в подкрепа на тезата, че имунологични механизми лежат в основата на метаболитния контрол на мастната тъкан.

Проучването от научния институт Weizmann, публикуванo в списание Immunology в края на 2015 г., е изследвало регулаторното въздействие на рядка субпопулация дендритни клетки, богати на перфорин съдържащи гранули (PERF-DCs). Нормално, дендритните клетки при инфекция „представят” антигени на патогена върху клетъчната си повърхност, за да „информират” Т-лимфоцитите за инвазията. Тези Т-клетки в последствие могат да инструктират В-лимфоцити да произведат антитела, насочени срещу нашественика. Перфоринът се използва от лимфоцитите за създаване на пролуки в клетъчната мембрана бактерии и други с цел унищожаването им.

Изследователите са използвали две групи експериментални мишки – патологичната група е селектирана така, че да липсват дендритни клетки, които съдържат перфорин. Отделно животните били разделени и на групи, подложени на редовен режим на хранене и такива на диета с високо съдържание на мазнини. Целта е била да се изследва ролята на перфорин-съдържащите дендритни клетки за предотвратяване на метаболитния синдром.

Изследователите откриват, че мишките без перфорин-съдържащи дендритни клетки постепенно напълняват и рано проявяват характеристики на метаболитен синдром. Нещо повече, началото на този фенотип може да се ускори при хранене с богата на мазнини диета.

Снимка: joelotron.com

По-нататъшно разследване на учените също така показва, че Т-клетките на мишките без перфорин-съдържащи дендритни клетки, предизвикват възпаление в мастната им тъкан. Когато Т-клетките се отстраняват, мишките не затлъстяват. Изследователите заключават, че перфорин-съдържащите дендритни клетки трябва непрекъснато да регулират Т-клетките в мастната тъкан.

Необходимо е да се направят още изследвания, за да се определи цялостната роля на перфорин-съдържащите дендритни клетки. Възможно е тези клетки да са свързани и с автоимунни заболявания, тъй като е било установено, че мишките без перфорин-съдържащи дендритни клетки, са по-склонни към развиване на автоимунно заболяване.

Подобно въздействие на перфорин-съдържащите гранули върху Т-клетки е установено и при животински модел на множествена склероза, както и експериментален автоимунен енцефаломиелит. По този начин, перфорин-съдържащите дендритни клетки вероятно представляват регулаторна клетъчна субпопулация от решаващо значение за защита от метаболитен синдром и автоимунитет.

За пръв път материалът е публикуван в сайта forumzdrave.bg през 2016 г.

Референции:

Yael Zlotnikov-Klionsky and Bar Nathansohn-Levi et al. Perforin-Positive Dendritic Cells Exhibit an Immuno-regulatory Role in Metabolic Syndrome and Autoimmunity

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2015.08.015

http://www.cell.com/immunity/abstract/S1074-7613%2815%2900347-7

Едно мнение за “Имунната ни система може да ни предпази от наднормено тегло

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s