Да даваме ли имуностимуланти на деца с целиакия?

Да даваме ли имуностимуланти на деца с целиакия? Този въпрос си задават много родители на деца с автоимунни заболявания. Въпросът е актуален и за всички пациенти, страдащи от автоимунни заболявания.

Как да подобрим нашата имунна система, без да се притесняваме, че ще влошим симптомите на глутеновата ентеропатия?

Тъй като целиакията е автоимунно заболяване, стимулирането на имунната система може да звучи като последното нещо, което искате да направите. От друга страна, потискането на имунната система отваря вратата към други проблеми – опортюнистични инфекции и други болести.

Говорейки за глутеновата ентеропатия, обаче, има някои особености, които променят отговорите на въпроса. Целиакията не е типично автоимунно заболяване.

Да, имунен отговор към белтъка глутен се развива, активират се Т лимфоцити, В лимфоцити започват да произвеждат антитела. Всичко това води до увреждане на чревната лигавица – изчезват чревните въси, отговорни за всмукването на хранителните вещества. И, да, заболяването е за цял живот, макар симптомите да могат да се проявят както при деца, така и в по-късна възраст.

Но разликите с другите автоимунни заболявания са няколко:

  • Едно от малкото на брой заболявания, за които се знае причината – тригерът на заболяването е глутенът;
  • Премахването на глутена от храната (започване на безглутенова диета) води до справяне със симптомите;
  • При заболяването не се прилага имуносупресивна терапия.

Последният факт, свързан с глутеновата ентеропатия, е разковничето за това дали да използваме имуностимуланти при това заболяване или не. Премахвайки напълно глутена от храната, пациентите практически ще бъдат в добро здраве. Техните чревни власинки ще могат отново да всмукват храната, както това се случва при хората без това заболяване. Автоимунният процес ще бъде спрян, а само няколко паметови лимфоцити ще „дебнат“ за среща с нови количества глутен, за да се активира отново имунният процес.

Да се върнем на имуностимулантите. Модулирането на имунната система (в посока към подобряване или потискане) се използва широко. Наред с лекарствените средства, които пряко въздействат върху имунните клетки и променят техния брой и функции, съществуват и редица имуномодулиращи средства, регистрирани като хранителни добавки.

На децата с целиакия може да се дават имуностимулиращи хранителни добавки, витамини и други, ако детето се нуждае от това по преценка на лекуващия педиатър. Ако детето е на безглутенова диета, няма риск от активиране на имунната система и възвръщане на симптомите на целиакия.

Все пак, има няколко правила, които трябва да съблюдавате:

  • Следете състава на продукта, който бихте искали да ползвате. При необходимост се обадете на телефон, оставен за връзка с производителя.
  • Обърнете специално внимание на съдържанието на нишесте и неговия произход. Най-разпространеният вид използвана скорбяла е от царевица, но се използват също така и нишесте от картофи, тапиока и пшеница.
  • В случай, че сте започнали да ползвате вече даден продукт, а получите характерни симптоми, имайте предвид, че производителят не може винаги да гарантира липса на крос-контаминация (замърсяване) с глутен на даден продукт при използването на общо производство.
  • Има данни за лекарства, като напр. olmesartan, които причиняват целиако-подобни симптоми. Не е изключено и други лекарства да причиняват подобна на целиакията ентеропатия.

Изглежда, че намирането на подходяща имуностимулираща добавка може да бъде по-трудна задача, отколкото спазването на безглутенова диета. Бъдете проактивни и търсете!

 

Референции:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15825119
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12065930
  3. https://celiac.org/gluten-free-living/gluten-in-medicine-vitamins-and-supplements/

 

2 мнения за “Да даваме ли имуностимуланти на деца с целиакия?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s