Как вирусната инфекция с хепатит В вирус се превръща в хронична?

Изследвания, публикувани през април 2019 г. в списание PLOS Pathogens от Yang и сътрудници, хвърлят светлина върху това как протеини на вируса на хепатит В стимулират разгръщането на определени имунни клетки, с което нарушават антивирусните имунни реакции. Изследователите коментират нови имунологични механизми как вирусът на хепатит В (HBV) поддържа хроничната инфекция. Резултатите дават надежди за разработването на нови терапевтични стратегии.

HBV е вирус, от който приблизително 350 милиона души по целия свят са зарзени хронично, а повече от 780,000 пациенти умират годишно поради заболявания на черния дроб, свързани с HBV.

Хроничната HBV инфекция е свързана с нарушен вирусно-специфичен Т клетъчен имунен отговор.  Миелоидите супресорни клетки (MDSCs) са имунни клетки, за които е известно, че променят антивирусните Т клетъчни отговори.

В допълнение, смята се, че хепатит В е антиген (HBeAg) – един от вирусните протеини на хепатит В – може да представлява стратегия на вируса за установяване на персистираща инфекция, но механизмът остава до голяма степен неизвестен.

В това проучване изследователите се спират на механизмите, които са в основата на пролиферацията на MDSCs и потискането на Т клетъчните отговори при персистиращата хронична HBV инфекция.

Изследвани са 164 пациенти с хронична HBV инфекция и 70 здрави донори. Авторите установили, че броят на циркулиращите MDSCs при HBeAg позитивни пациенти е по-висок, отколкото при HBeAg отрицателните пациенти.

Освен това, HBeAg благоприятства пролиферацията на MDSCs чрез повишаване на синтеза на молекула, наречена индоламин-2,3-диоксигеназа (IDO), която играе критична роля в потискането на Т-клетъчната пролиферация.

Авторите предполагат нов механизъм, при който индуцираната от HBeAg MDSC пролиферация нарушава функцията на Т-клетките чрез IDO молекулата. Всичко това благоприятства установяването на персистираща HBV инфекция. Следователно, HBeAg-MDSC-IDO оста може да служи като имунотерапевтична цел при пациенти с хроничен хепатит В.

Авторите добавят, че HBV вероятно променя имунната система на гостоприемника, за да поддържа персистираща инфекция, като HBeAg е една от причините за това. Прекъсването на взаимодействието между HBeAg-IDO-MDSC може да е подходящо за разработване на нови лекарства за лечение на HBeAg-позитивни пациенти.

Референции:

Yang F, Yu X, Zhou C, Mao R, Zhu M, Zhu H, et al. (2019) Hepatitis B e antigen induces the expansion of monocytic myeloid-derived suppressor cells to dampen T-cell function in chronic hepatitis B virus infection. PLoS Pathog 15(4): e1007690. doi.org/10.1371/journal.ppat.1007690

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s