Нов кръвен прогностичен биомаркер при IBD

Нов генен класификатор може да предскаже хода на хроничните възпалителни чревни заболявания (inflammatory bowel disease, IBD) още при поставянето на диагнозата. Това откритие подготвя и почвата за персонализирана терапия на тези болни. D. Biasci и сътр. твърдят, че тестът е еднакво точен и надежден при всички пациенти с IBD, при условие, че те са с активно заболяване и на минимална терапия към момента на изследването.

Според авторите транскрипционни характеристики (транскриптоми) за CD8 Т лимфоцитите могат да разделят пациентите с IBD на два различни подтипа:

  • IBD1 (тежко и агресивно заболяване, което изисква лечение);
  • IBD2 (леко заболяване).

GWAS_DNA_520x292-520x292

Първоначално методът, използван за разграничаване на двете форми на заболяването, не е бил практичен за клиничната практика. Публикуваното изследване е било с цел да се разработи клинично полезен тест, който да може да бъде прилаган широко в практиката.

Били изследвани 69 пациенти с болест на Крон (CD) и 57 пациенти с улцерозен колит (UC), включени в четири британски клиники.

Прясно публикуваната информация (април 2019 г., списание Gut) демонстрира как чрез  количествено PCR изследване в реално време (qPCR) пациентите са били стратифицирани в две отделни подгрупи. В т.нар. 17-генен класификатор са били включени 33 кандидат-гени и 3 референтни гена, от които след компютърна обработка са останали 15 информативни гени и 2 референтни гена. Пълният списък на гените може да откриете тук.

Пациентите в групата с тежък ход на заболяването са имали 2.65 пъти по-висок риск за ранно започване на лечението, ако са с диагноза CD и 3.12 при диагноза UC. Чувствителността на теста за предсказване на многократни обостряния в рамките на 18 месеца е 72.7% за CD и 100% за UC, с отрицателни прогнозни стойности съответно 90.9% и 100%.

Тестът изисква само 2.5 ml цяла кръв, като обработката в специализирана лаборатория се осъществява в рамките на 48 часа. Към момента изследването е на пазара в Обединеното кралство и Ирландия и се очаква да бъде налично в САЩ по-късно през 2019 г.

Прилагането на персонализираната медицина при пациенти с IBD зависи в голяма степен от идентифицирането на значими подгрупи на болестта. Въпреки обнадеждаващите резултати, в момента се провежда интервенционално проучване, което да потвърди, че терапията, назначена на база резултатите от това изследване, ще подобри клиничните резултати на пациентите.

Важно е да се знае, че неинвазивните технологии, включващи биомаркери за оценка на прогнозата и мониторирането на активността на заболяването при IBD, са все още в процес на проучване. Ако клиничното използване на тези тестове за избор на лечението покаже подобрени резултати за пациентите с IBD, този тест ще бъде използван преди въвеждането на персонализиран подход към терапията. Това изследване е и патентовано към PredictImmune.

 

Референции:

Biasci DLee JCNoor NM, et al. A blood-based prognostic biomarker in IBD

https://gut.bmj.com/content/early/2019/04/27/gutjnl-2019-318343

 

Едно мнение за “Нов кръвен прогностичен биомаркер при IBD

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s