Здравна читанка: Злополучният урок

По повод международния ден против тютюнопушенето (31-ви май) споделям с Вас разсъжденията си върху литературната творба „Злополучният урок“ от Димитър Точев.

Едно момче по улицата свири,

едно момче носле нагоре вири,

и где ли то отива в този час –

дали на стадиона или в клас?

Лирическият герой отново е момче, за което предусещаме още от първите стихове, че ще направи някаква пакост. Напрежението расте и от следващата строфа:

От продавача чичо Тони

ще купи може би бонбони?

Но моля, вижте го, другари –

от него Спас си взе цигари!

Авторът дава възможност на момчето, известно по-нататък като Спас, да обори лошите очаквания за него и да си купи бонбони. То обаче избира забранения плод – тютюневия продукт!

Сред клони сплели чудна арка

Иван и Спас се спират в парка

и там, под дървесата стари,

с кибрита палят те цигари.

Към познатия ни герой Спас се добавя и нов играч – Иван. Разочарованието на автора се усеща все по-осезателно. За да подсили възмущението си, той добавя второстепенна героиня, която допълнително да скастри момчетата. Уви, забележките й остават нечути.

Untitled

Една старица беловласа

при тях отнякъде довтаса.

– Какви сте мънички и слаби!

Защо се тровите, бре баби!

Добре известно е, че пушенето вреди на почти всеки орган на тялото. Някои от негативните ефекти настъпват незабавно, докато други възникват след години. „Тровенето“ оставя своя отпечатък върху дихателна, нервна и сърдечно-съдова система, опорно-двигателен апарат, кожа, и .т.н. 

Но тук бих искала да се спра по-подробно на това какви са ефектите на тютюнопушенето върху имунната ни система.

Обобщено, три са основните негативни ефекти на тютюна върху имунитета:

  • Повишен брой и процент на белите кръвни клетки

Когато пушите, броят на белите кръвни клетки (левкоцитите) се движи трайно около горна референтна граница. Това е знак, че тялото ви постоянно се бори срещу възпалението и увреждането, причинено от тютюна. Високият брой на белите кръвни клетки е като сигнал от тялото ви, че имунната система е в режим на готовност. За съжаление, когато броят на белите кръвни клетки остава повишен за дълго време, това се свързва с повишен риск от инфаркти, инсулти и рак.

  • По-дълго време за заздравяване на рани

Всички хранителни вещества, минерали и кислород се доставят в тъканите чрез кръвния поток. Никотинът води до колабиране на кръвоносните съдове, което намалява притока на хранителните вещества до тъканите, респективно до раните, ако има такива. Нещо повече, намалява и  броят на клетките от кръвта, необходими за възстановяване на тъканите (напр. неутрофили, стволови клетки и т.н.). В резултат на това заздравяването на раните отнема повече време. Бавното заздравяване на раната след нараняване или операция увеличава риска от инфекция  и може да доведе до развитие на болезнени кожни язви, дори некроза, обхващащи голяма площ.

  • Потиснати функции на имунната система

Цигареният дим съдържа високи нива на катран и други химикали, които могат да направят имунната ви система по-малко ефективна в борбата срещу инфекциите. Това означава, че е по-вероятно да се разболеете, ако пушите. Промените в имунната система могат да Ви направят по-уязвими към автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и множествена склероза. Добре известни са канцерогенните ефекти на цигарения дим, част от които се промотират и от потиснатата имунна система на пушача.

Ала момчетата не слушат

ту кихат, ту отново пушат.

Но болест ли Ивана хвана?

По-жълт и от лимона стана!

Стигаме до добре известното наблюдения, че пушачът рядко слуша препоръките на медицински лица или приятели, освен когато лично пострада от избора си да употребява цигари. Под прежълтяване най-вероятно авторът визира пребледняване, дължащо се на колапса на кръвоносни съдове в кожата, вследствие на цигарения дим. Но почакайте, нашите герои ги очакват още няколко „приключения“:

След обед само Спас пропряно

в училище пристига рано

и скрит от другите момчета

с цигарата дими в клозета.

Ех, време няма. Свършва срока.

и ей го в къщи над урока.

Ала не влиза във главата

ни стих, ни формула, ни дата.

Разбира се, ние споменахме имунологичните ефекти, които са потенциално застрашаващи живота. Лошото в случая е, че те се откриват след време. Най-забележимите промени могат да са свързани с когнитивните функции.

Никотинът от цигарите може да е толкова пристрастяващ, колкото хероина. Никотиновата зависимост е трудно да се победи, защото променя мозъка Ви. Мозъкът увеличава броя на никотиновите рецептори, за да отговори на големите дози никотин от тютюна. При разреждане на честотата или спиране на пушенето, може да се чувствате тревожни, раздразнителни и да имате силно желание за пушене. Не на последно място никотинът уврежда способността за запаметяване.

Уж можеше навън по двора

да рита тока без умора,

но днес плетат му се краката

и ей го, пада на тревата.

Впечатляващи са познанията на автора относно другите ефекти на тютюнопушенето. Когато пушите, по-малко кръв и кислород достигат до мускулите, което ги прави по-неиздръжливи. Пушачите по-често страдат от мускулни болки, отколкото непушачите. Припадъкът може да се дължи също така на влошеното хранене на сърцето поради спазми на коронарните артерии.

Бих искала, обаче, да обърна внимание на влиянието на тютюна върху дихателната система, което дава и индиректно отражение върху имунната система.

  • Възпаление на дихателните пътища

Белите дробове на пушачите се характеризират с наличие на неспецифично възпаление. Малките дихателни пътища и тъканите на белите дробове са населени с множество имунни клетки, които под влияние на цигарите да секретират големи количества различни медиатори и цитокини и увреждане на тъканите в последствие. Това може да бъде усетено от пушачите като стягане, хриптене или затруднено дишане.

Продължаващото възпаление води до физически промени в белите дробове и дихателните пътища, които освен, че затрудняват дишането, не могат да бъдат върнати назад. Дългогодишното дразнене на белите дробове с цигарен дим води до хронична кашлица с отделяне на храчки. Не бива да се подценява и високия риск от възникване на рак на белия дроб.

  • Емфизем

Пушенето води до разпукване на малките въздушни торбички или т.нар. алвеоли в белите дробове, които позволяват обмена на кислород. Когато пушите, Вие увреждате някои от тези въздушни торбички. Алвеолите не могат да бъдат възстановени обратно, така че когато се разпукат, те вече не съществуват, а площта на белите дробове за обмен на газове силно намалява. Разпукването им води до промяна на белия дроб – представете си здравите бели дробове като дърво с много клони и листа, променени от емфизема до формата на голям мех.

Пациентите с емфизем се познават отдалече, защото изглеждат с подут като балон гръден кош, все едно са вдишали без да могат да издишат. В действителност, точно това се получава. Не всеки пушач развива рак на белите дробове. Но при достатъчно дълго пушене, всеки пушач ше получи като подарък емфизем. Емфиземът причинява тежък задух и може да доведе до смърт.

  • Реснички и респираторни инфекции

Вашите дихателни пътища са облицовани с епител, който притежава малки реснички, наречени цилии. Ресничките „измитат“ слуз и мръсотия, така че белите ви дробове да останат чисти. Пушенето временно парализира (поне за 10 минути) и дори унищожава ресничките. Това ви прави по-застрашени от възникване на дихателни инфекции.

Подробното описание на промените в дихателната система като хронично възпаление и блокиране на ресничките е дълбоко свързано с имунната система, тъй като води до нейното потискане.

Днес Спас пред своите другари

черви се зарад тез цигари,

че с двойки свърши този срок.

Но туй ще му е за урок!

Момчето твърдо се зарече

цигари да не пуши вече,

и вижте го – на поход с нас

с каква усмивка крачи Спас!

И така, авторът се смили на своя герой Спас и той пострада само с лош успех в училище. Благодарение на големия срам, който преживя, той спря цигарите на време (в стихотворението), и беше пощаден от очакваните негативни здравни последици при дългосрочното пушене.

world-no-tabacco-day-380x260.png

Не бива да забравяме, че Спас и Иван са само деца. Ранната употреба на цигари неминуемо ще доведе и до ранни увреждания, включително на имуннатата система. И това се отнася не само до активното пушене, но и до пасивното. За съжаление голям брой деца все още са изложени на влиянието на цигарен дим от своите родители и роднини.

Qui и сътр. в статия относно влияние на цигарите върху имунната реактивност в списание Oncotarget от 2017 г. описват, че и вроденият и адаптивният имунитет са силно повлияеми от цигарен дим. Нарушава се имунологичната хомеостаза, възникват различни заболявания.

Нещо повече, цигареният дим упражнява парадоксални ефекти върху имунните клетки и тъканите посредством регулиране на NFkB и MAPK сигнализацията, както и чрез модификация на хистони (пример за епигенетични промени).

Образно казано, цигареният дим действа като кама – от една страна усилва патологичните имунни отговори, а от друга – намалява нормалната защитни функции на имунната система, вероятно поради сложността и функционалните различия на компонентите на цигарения дим и медицинската история на индивидите.

Oбобщено, тютюнопушенето играе по-скоро вредна, отколкото полезна роля и в двата случая. Да, тютюневият дим, произведен от различни части на страната, може да се различава по състава на химическите си компоненти.

Не е известно защо тютюнопушенето винаги е вредно, а не полезно, въпреки че оказва двойно въздействие върху имунния отговор. Например, цигареният дим като цяло отслабва имунитета срещу инфекции, както парадоксално насърчава автоимунитета.

Предполагаме, че намаленият имунитет в комбинация с хронична инфекция води до кръстосана реактивност към даден патоген и автоимунен отговор към собствените тъкани. Възможно е също така цигареният дим да оказва различно въздействие върху имунитета в контекста на индивидуални имунопатологии и болести.

Въпреки че предишни проучвания разкриха някои от клетъчните и молекулярните механизми, отговорни за имуномодулацията, предизвикана от цигарения дим, точните механизми, свързани с имунопатологията на тютюневата употреба остават предимно неясни, което налага по-нататъшни изследвания.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352117/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164459/

Едно мнение за “Здравна читанка: Злополучният урок

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s