Здравна читанка: Тотка на разходка

Днес вниманието ни е посветено на стихотворението на Мария Попова – „Тотка на разходка“, или как (прекаленото) обличането може да повлияе на имунната ни система. 

Тръгнала Тотка на разходка,

наоблякла три фланели,

два пуловера дебели,

вълнен шал, палто с маншони,

ръкавици и шушони.

Лирическата героиня на стихотворението е малко момиче, което е научено да се облича дебело. Дали защото на Тотка й е студено или майка й и баба й настояват да се пази от разболяване чрез обличане, не е ясно.

И от дрехи наша Тотка

стана кръгла като топка.

95953f5c0a0c2f671116d6647397ba3a.jpg

Често се наблюдават свръхоблечени деца по детски площадки, дори ако са носени в слинг или раница, да не споменаваме в затворени помещения (напр. магазини и молове). Дали това обаче ни предпазва от настинки и как се отразява на имунната ни система?

Всички по леда лудеят,

бузките им руменеят.

Физическа активност и имунна система

Всъщност, смята се, че физическата активност дори в студено време, оказва благоприятно въздействие върху имунната система:

  • Ниските температури водят до свиване на кръвоносните съдове, което се отразява неблагоприятно на оросяването на крайниците. Това от своя страна намалява и възможността имунни клетки от кръвта да навлязат в тъканите при необходимост. А те са изключително важни за лигавиците на носа и устата, особено в студеното време!
  • Физическата активност води до поддържане на постоянна телесна температура, дори на крайниците и главата. Това от една страна благоприятства добър кръвоток (който включва и транспортиране на имунни клетки и белтъци), а от друга страна намалява възможността за размножаване на риновирусите поради поддържане на нормална температура на лицето, устата и носа (виж по-надолу).
  • Едногодишно проучване, включващо над 500 възрастни, установило, че 1-2 часа умерено физическо натоварване на ден води до намаляване с една трета на риска от развитие на респираторна инфекция на горни дихателни пътища в сравнение с индивиди с неактивен начин на живот (Nieman et al. 2011).
  • Интересно е да се отбележи, обаче, че професионалните атлети (напр. маратонци) боледуват по-често от респираторни инфекции (Gleeson et al, 2013; 2017). Това ни навежда на мисълта, че е необходима умереност, за да се постигне добър баланс по отношение на ползите от физическата активност за имунната система.

Важно е да отбележим, че прекомерното обличане затруднява както физическата активност, така и кръвооросяването на крайниците.

rinks_main

А в средата Тотка права –

нито мърда, нито шава.

Гледа тя снега със страх.

Бутнеш ли я, вика „Ах“!

„Сняг не хвърляйте по мен!

Този сняг е тъй студен!“

Влияние на студеното време върху имунната система

  • По-малко витамин D (който е и хормон) се синтезира през зимните месеци, което може да повлияе на имунната система, имайки предвид факта, че имунните клетки имат рецептори за този витамин. Ниските нива на витамин Д могат да повлияят неблагоприятно на имунния отговор и да затруднят организма да се бори с инфекциите.
  • Студените месеци насочват хората да прекарват повече време на закрито, а вирусите се разпространяват повече, когато хората са близо един до друг.
  • По-ниските температури могат да повлияят директно имунния отговор към някои вируси. Проучване от 2016 г. установило, че излагането на клетки на дихателните пътища, взети от мишки, на по-ниски температури намалява имунния отговор на клетките срещу риновирус.
  • Свиването на кръвоносните съдове в студените дни може да повлияе негативно на организма, както по-горе посочихме. Дишането на студен и сух въздух кара кръвоносните съдове в горните дихателни пътища да се стеснят, за да запазят топлината. Това може да попречи на белите кръвни клетки да достигнат лигавиците, което затруднява организма да се бори с микробите.

Постои минутка тука,

хване я ужасна скука,

кихне, почне да се мръщи

и се върне пак във къщи.

Затова пък цяла зима

кашлица и хрема има.

Мит: Обличането „топло“ Ви предпазва от настинки и грип

Ако не сте били изложени на вирус, студеното време няма да има значение. Има над 200 вируса, които могат да причинят обикновената настинка.

Някои изследвания показват, че риновирусите могат да се репликират по-ефективно при температури по-ниски от 37°C, което е средната телесна температура при хората. Температурата в носната кухина е приблизително 33°C, което може да го направи идеално място за размножаване на риновируси.

Проучване показа, че намаляването на температурата и влажността в околната среда в продължение на 3 дни повишава риска от риновирусни инфекции при хората. В същото проучване, изследователите са установили, че по-голямата част от инфекциите с риновирус се наблюдават при температури на околната среда около нулата и по-ниски.

Вирусите, които причиняват грип, могат също да оцелеят и да се разпространят по-лесно в студен и сух въздух. Едно проучване при морските свинчета предполага, че идеалната температура за разпространение на грипния вирус е 5°C.

Всички тези научни факти обясняват защо нашата така симпатична героиня Тотка боледува цяла зима. Но има и още една причина!

Бих искала да наблегна и на един малко известен или прекалено пренебрегван проблем:

Според Вас кои са най-големите развъдници на вируси и бактерии през зимните месеци?

 

 

 

 

 

Отговор: Зимното облекло и аксесоари 🙂

Ръкавиците, вълнени шапки с помпон, шалове, качулки с „козина“, обувки и палта – всичко, което използвате в обществена среда, трябва да бъде изпирано най-рядко на всеки 7 дни! (Професионален съвет). Допълнителни детайли можете да прочетете тук.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21041243

https://www.taylorfrancis.com/books/9780203126417

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28230530

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035958/

https://jvi.asm.org/content/88/14/7692

 

 

 

Едно мнение за “Здравна читанка: Тотка на разходка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s