Нови данни в подкрепа на твърдението, че плацентата има свой микробиом

Изследователи са представили доказателства, че плацентата съдържа рядко населена, но стабилна общност от микроорганизми, за които се предполага, че имат ключови функции по време на бременността, включително и за имунитета на плода.

Статията е публикувана в началото на месец май 2019 г. в American Journal of Obstetrics and Gynecology с водещ изследовател M. Seferovic.

Първоначално учените водели обширни диксусии дали микроорганизмите в плацентата са наистина бактерии и до колко те са микробиом, а не потенциално замърсяване от околната среда, или кръвта на майката в плацентата, която имитира визуално наличие на микроорганизми.

За да потвърдят хипотезите си, авторите са използвани освен високо специализираните, но рутинни методи като таксономичен анализ, метагеномика, секвениране на генома на микроорганизмите, още и визуализиране на бактериите чрез маркиране на бактериалната РНК с флуоресцентен“ таг (16S in situ хибридизация).

Благодарение на тази технология за изобразяване те са успели и „да видят“ бактериите в микроархитектурата на плацентарната тъкан.

M. Seferovic обяснява, че проучването е така внимателно проектирано, че да контролира възможно най-добре замърсяване на пробите от околната среда, така че специфично да определят само видовете бактерии, характерни за плацентата и тяхното местоположение.

Учените не установили количествени различия в плацентарния микробиом в зависимост от това дали ражданията са преждевременни или на термин. Въпреки това е имало разлики по отношение на това какви родове бактерии съществуват в плацентата при едните или другите раждания.

Плановете на екипа от учени е да продължи изследването на тази рядко населена общност от микроби в плацентата и каква е тяхната роля при оформянето на развиващата се имунна система на плода, както и какво влияние могат да имат диетата на майката или преждевременно раждане.

В един момент всички ние придобиваме трилиони бактерии в телата ни, срещу които имунната система не реагира. Спекулираме, че тези микробни общности с ниска биомаса могат да играят ключова роля в оформянето на развиващата се имунна система на плода. Известно е, че микробите „образоват“ младата имунна система, но също така не е известно все още дали плацентарният микробиом е наистина полезен или не.

Авторите заключават, че предстои още много работа в тази вълнуваща област на развиващите се науки за микробиома и микроорганизмите, вярвайки, че техниките и инструментите, разработени за това изследване, ще помогнат на други изследователи, които работят подобни изследвания, в предизвикателствата им при изследване на микробни общности с ниска биомаса.

Референции:

https://www.ajog.org/article/S0002-9378(19)30622-2/fulltext

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s