Компютърни алгоритми за диагностика на чревни заболявания

Създаден е компютърен алгоритъм, който подпомага поставянето на правилна и навременна диагноза при две чревни заболявания – тропична ентеропатия и целиакия при деца.

Проучване, публикувано в списанието JAMA Open Network на 14-ти юни 2019 г. от учени от Университета по инженерство и медицина и Data Science Institute, съобщава, че алгоритмите, приложени към биопсични проби, могат да съкратят времето за диагностициране и лечение на дадено чревно заболяване.

Засега две са заболяванията, които са въведени в алгоритъма – тропична ентеропатия (или т.нар. environmental entheropathy) и глутенова ентеропатия (целиакия).

На места, където канализация липсва, а питейната вода и храна са оскъдни, има висока честота на първото заболяване при деца. Тропичната ентеропатия е свързана с постоянно фекално-орално заразяване. Самото заболяване, което ограничава способността на червата да абсорбира основните хранителни вещества, може да доведе до забавен растеж, нарушения в нервно-психично развитие и дори смърт.

Заболяването засяга 20% от децата под 5-годишна възраст в страни с нисък и среден доход като Бангладеш, Замбия и Пакистан, но и някои райони в щата Вирджиния и други.

Диагностичният процес включва „конволюционни невронни мрежи“, които имат способността да обработват и анализират хиляди изображения на хистопатологични препарати. След това патолозите използват създадените алгоритми, за да скринират пациентите по-ефективно.

Тези алгоритми са подобни на използваните от Google за разпознаване на лица, но в случая се използват за подпомагане диагностицирането на болести чрез изображения на биопсични препарати.

Компютърните алгоритми са обективен начин за анализ на информацията, като те могат да предоставят данни, които са пропуснати от човешките очи. Целта е да потвърждават диагнозите на патолозите и да съкращават времето за диагностика.

В цитираното проучване компютърният алгоритъм е използван и за диферениална диагноза между тропичната и глутеновата ентеропатия. Известно е, че и двете състояния могат да протичат със сходна клинична картина на малабсорбия. Технологията е успяла да различи хистологичните препарати на децата с тропична от тези на децата с глутенова ентеропатия.

Ако можем да използваме тези авангардни технологии и начини за анализ на данни чрез наука, можем да получим по-бързи отговори на диагостичните и терапевтични въпроси и да помогнем на тези деца по-рано.

 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2735765

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s