Вродени лимфоидни клетки с роля в затлъстяването

Според ново проучване на Центъра за интегративни медицински науки RIKEN (Center for Integrative Medical Sciences, IMS) в Япония, активността на специфичен тип имунни клетки, разположени в тънките черва, имат роля при затлъстяването.

Проучването е публикувано в началото на месец юли 2019 в списанието Cell Reports. Серия от експерименти с животински модели показва, че мишки без вродени лимфоидни клетки от тип 2 (innate lymphoid cells type 2, ILC2s) в тънките черва, могат да ядат храни с високо съдържание на мазнини без да наддадат допълнително тегло или да страдат от други симптоми, свързани със затлъстяване.

Figure thumbnail fx1

Редица фактори могат да допринесат за затлъстяването, включително генетиката, чревните бактерии и диетата. Сегашното проучване демонстрира, че активността на имунната система също може да има влияние върху затлъстяването, но подробностите все още са неясни.

Съществуват три типа вродени лимфоидни клетки.

Image result for innate lymphoid cells

Екипът изследователи е установил, че тези мишки, които нямат ILC2, са били предпазени от затлъстяване след хранене с високо съдържание на мазнини. Тези открития са донякъде изненадващи, тъй като в миналото е доказано, че ILC2s от бяла мастна тъкан помагат за предотвратяване на затлъстяването. Сегашните експерименти показват, че значение има и произходът на имунните клетки. Когато идват от тънките черва, те всъщност насърчават затлъстяването.

Авторите заключават, че дори при диета с високо съдържание на мазнини, затлъстяването може да бъде предотвратено чрез елиминиране на ILC2 клетките, идващи от тънките черва. Това дава надежди, че освен спазването на подходяща диета, някои функции на вродените лимфоидни  клетки могат да бъдат използвани при лечение на тежко затлъстяване.

 

Референции:

Innate Lymphoid Cells in the Induction of Obesity

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s