Здравна читанка: Слънцето

Стихотворение на Димитър Спасов, наречено „Слънцето“, и дискутиране на влиянието на слънчевата светлина върху имунната система.

Петльо щом закукурига

рано в ясните зори,

ей го, слънцето се вдига

над полета и гори.

През прозорците наднича,

шом отворим ний очи.

Колко много ни обича

и ни гали то с лъчи!

Слънцето, излъчващо различни видове лъчи, включително ултравиолетови, е основен източник на светлина и топлина за живота на земята. В същото време слънчевата радиация има някои отрицателни ефекти върху човешкото здраве, като насърчаване на злокачествената трансформация на кожните клетки и подтискане на способността на имунната система ефективно да открива и атакува раковите клетки.

Излагането на кожата на слънчева светлина обаче има и ползи: стимулиране на синтеза на витамин D, който изпълнява роли на хормон, витамин и имуномодулатор, в допълнение към най-известната му роля в костната хомеостаза.

Влиянието на излагането на ниски нива на ултравиолетови лъчи върху имунната система все още не е напълно изучено, макар скорошни проучвания да представят интересни данни за имунопотискащия ефект на високите нива на ултравиолетово лъчение.

Край морето, в планините

цяло лято, всеки час –

в дружна работа, в игрите,

слънцето е все при нас.

Здраве, сили то ни дава.

На микробите е враг.

Слънцето ни закалява,

то е наш приятел драг.

Как влияе слънцето на имунната ни система?

По-детайлно, UV лъчите водят до генни промени, свързани с производството на различни молекули на имунната система, включително интерлевкин-10 (IL-10), IL-4 и простагландин Е2 (PGE2). Тези цитокини от своя страна модулират системните имунни отговори, водейки до дефекти в клетъчния имунитет.

С експериментални животински модели е доказано, че UV-индуцираната системна имуносупресия е свързана с развитието на антиген-специфични регулаторни Т-клетки (CD4 + CD25 + Foxp3 + лимфоцити). Развитието на тези регулаторни клетки след излагане на ултравиолетови лъчи е свързано както с различни цитокини и PGE2, така и с витамин D.

Image result for sun immune system

Известно е, че тази стимулираща специфично фенотипа на T регулаторните клетки среда може да бъде създадена от кожните дендритни клетки по време на тяхното „праймиране“ в регионалните лимфни възли. Индукцията на толерогенен фенотип на дендритни клетки може да бъде толкова силна, че дори клетките от костния мозък могат да го развият, което води до потиснати реакции няколко дни (и дори месеци) след експозицията на слънце.

Освен регулаторните Т-клетки и толерогенните дендритни клетки в имуносупресията, предизвикана от UV лъчите, участват още мастоцити и В лимфоцити. Мастоцитите увеличават своя брой в кожата след облъчване и са свързани с UV-индуцирания потискащ отговор.

Освен това, регулаторни В-клетки, способни да влияят на дендритно-клетъчно-медиирана Т-клетъчна активация, също участват в ефекта, предизвикан от излагане на ултравиолетови лъчи. Молекулните механизми включват производството на IL-10 от регулаторни В-клетки.

Накрая, оксидативният стрес също е свързан с UV-индуцирана имуносупресия, тъй като локалното приложение на антиоксиданти преди облъчване с UV може напълно да я инхибира. Така локалната имуносупресия след излагане на слънце може да се превърне в системна с различна продължителност.

Вредно ли е слънцето за имунната ни система?

Независимо какви имунни клетки участват важна биологична последица от UV-индуцираната имуносупресия е загубата на имунологичен контрол върху новосъздадени злокачествени клетки.

ДНК на кожните клетки се променя от UV лъчението директно (димеризация на съседните пиримидини), или индиректно (окислително увреждане, предизвикано от свободни кислородни радикали). Ако тези генни промени не бъдат отстранени на време, това може да предизвика възникване на специфични мутации, които в крайна сметка да доведат до злокачествена трансформация на тези клетки (главно меланоцити и кератиноцити).

Тези злокачествени клетки при нормални обстоятелства могат да бъдат идентифицирани и елиминирани от имунната система в процес, известен като „имунологичен надзор“. Дори след само еднократно излагане на UV лъчи, този имунен процес може да бъде силно засегнат, намалявайки способността на организма да се бори с кожните тумори.

По тази причина се препоръчва да се прилагат различни мерки за защита от слънцето и конкретно от UV лъчите (облекло, шапки, очила, кремове и т.н.), както и слънцеизлагането да е умерено като време.

 

set-of-uv-sun-protection-vector-2036205.jpg

Интересна е предложената нова номенклатура за слънцезащитния фактор – да не се използва само SPF, а Immune Protective Factor (IPF). Неговото прилагане и използване зависи от много фактори, включително индивидуални особености на човека (цвят и чувствителност на кожата и т.н.). Повече за имунопротективния фактор може да прочетете тук.

Но излагането на слънчева светлина не е свързано само с вредно въздействие върху човешкото здраве.

По отношение на автоимунните заболявания умереното излагане на слънце има позитивен ефект поради генерирането на Т регулаторни клетки.

Неслучайно фототерапията при някои автоимунни заболявания (напр. псориазис) е широко застъпен в практиката и успешен начин на лечение.

Image result for psoriasis sun therapy

Излагането на слънчева светлина е от съществено значение за осигуряване на правилното ниво на циркулиращия витамин D, тъй като неговият синтез се инициира в кожата с фотопревръщането на 7-дехидрохолестерол в превитамин D. Синтезът на витамин D е една от основните ползи от излагането на слънчева светлина.

Темата е обширна, имуномодулаторните ефекти на UV – разнообразни. Прочетете повече от референциите.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187459/

Fourtanier A., Moyal D., Maccario J., et al. Measurement of sunscreen immune protection factors in humans: a consensus paper. Journal of Investigative Dermatology2005;125(3):403–409. doi: 10.1111/j.0022-202x.2005.23857.x.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031302516326927

 

Едно мнение за “Здравна читанка: Слънцето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s