Антителата в кърмата предпазват преждевременно родените от опасна чревна инфекция

Проучване на Gopalakrishna и сътр., публикувано в Nature Medicine през юни 2019 твърди, че антитела в кърмата предотвратяват възникването на смъртоносното бактериално заболяване некротизиращ ентероколит (NEC), често срещано при недоносени бебета.

Антителата или т.нар. имуноглобулини от клас А (IgA) се свързват с бактериите в червата. Според проучването колкото повече бактерии са свързани с IgA, толкова по-малко вероятно е бебетата да развият NEC. Тъй като преждевременно родените деца получават IgA само от майчиното мляко в техните крехки първи седмици от живота, значението на кърмата за тези бебета е животоспасяващо, подчертават авторите. 

От десетилетия се знае, че бебетата, които развиват NEC, имат специфични бактерии – Enterobacteriaceae в червата си. Откритието на учените обаче е свързано с това дали тези представители на Enterobacteriaceae са блокирани от IgA. 

Самото заболяване NEC възниква като следствие на незрелите гастроинтестинален тракт и имунна система на плода, включително променена микробиота, недостатъчна чревна бариерна функция и прекомерна възпалителна реакция. Тези фактори допринасят за тежката некроза на тънките черва, която е характерна за това заболяване.

Untitled.png
Патогенеза на некротизиращия ентероколит. N Engl J Med 2011;364:255-64.

Изследователите са установили, че бебетата, хранени с кърма, имат повече IgA-свързани чревни бактерии, отколкото техните връстници, хранени с формула. От тези, които са развили NEC, повечето бебета са били хранени с формула.

Проследявайки микробиомите на червата на тези бебета във времето, екипът е установил, че при здравите бебета Enterobacteriaceae е свързан до голяма степен с IgA, което позволява на други безобидни бактериални представители да процъфтяват. Но за децата с NEC несвързаните с IgA ентеробактерии са били разраснали значително.

За да демонстрират причинно-следствена връзка между IgA и NEC, екипът изследва и животински модели. Изследователите използват мишки, които не можели да произведат IgA в кърмата си. Техни малки, родени в еквивалентна на човешката 24-та г.с., хранени с кърма, несъдържаща IgA, са били толкова податливи на NEC, колкото и техните връстници, хранени с формула.

Така че, кърменето само по себе си не е достатъчно за превенция на NEC. Кърмата трябва да съдържа IgA, за да предостави тази специфична защита за плода. Тук излиза на преден план и въпросът за майките, които имат селективен дефицит на IgA, общ вариабилен имунодефицит, или агамаглобулинемия (болест на Брутон). При тези изброени състояния се наблюдават изключителни ниски или изобщо липсващи нива на IgA  в кръвта, храносмилателната система и секретите.

За съжаление, предпазването от NEC може да не е толкова просто, колкото да се постави IgA във формулата. Тъй като кърмата има други ползи отвъд IgA, донорското мляко все още е най-добрият вариант, когато кърменето или осигуряването на изцедено майчино мляко за новороденото не е възможно.

В заключение, кърмата е необходимо, но не достатъчно условие, за да се предотврати NEC. Възможно е да се тества съдържанието на IgA в донорското мляко и след това то да се използва при най-рисковите бебета, а именно преждевременно родените.

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41591-019-0480-9

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1005408

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s