Дълголетието и имунната резистентност са взаимно изключващи се при червеи

Червеите, които имат делеции в гена TCER-1, свързани с възпроизводството, се борят с инфекциите по-успешно и оцеляват по-добре, когато са изложени на силна топлина и радиация.

Изследване, публикувано на 17 юли 2019 г. в Nature Communications, показа, че когато се отстрани гена, който увеличава продължителността на живота на Caenorhabditis elegans, червеите се борят с бактериалните инфекции два пъти по-дълго от червеите с наличен ген.

Генът TCER-1 е необходим за производството на яйца и здраво потомство. Изследването установило още, че експресията на гена по време на фертилните стадии на живота може да направи червеите по-уязвими към патогени и външни стресови фактори.

Гените, свързани с дълголетието, по принцип помагат на организмите да се справят със стреса. По-ранни данни демонстрират, че продължителността на живота на C. elegans зависи от гена TCER-1, който обаче е различен от всеки друг ген на дълголетието. Всъщност той потиска имунната резистентност.

Изследователският екип установява още, че предимствата на това генът TCER-1 да липсва са свързани с достигане на репродуктивна възраст. Това предполага, че генът насочва ресурсите към повишаване на плодовитостта с цел ефективно разпространяване на вида. Така обаче се отклоняват ресурси, необходими и предназначени за управление на стреса, включително защитата от патогени.

Данните показали също, че TCER-1 инхибира имунитета само по време на фертилния етап от живота на червеите, но не след него. Освен това се смята, че TCER-1 може да потисне имунитета с цел насърчаване на репродуктивната годност.

От друга страна, тъй като генът TCER-1 координира освен дълголетието и плодовитостта, при делецията му, имунитетът се повишава. За съжаление, когато червеите губят плодовитостта си с остаряването, остарява и имунната система, което е свързано с повишена болестност и смъртност.

Резултатите показват, че загубата на гена TCER-1 може да насърчи по-доброто здраве на C. elegans, въпреки че все още не е ясно как се регулира плодовитостта, дълголетието и реакциите на стреса. В много отношения възпроизводството и дълголетието са противоположни един на друг процеси, а картината се усложнява от факта, че имунната система е третият процес в пъзела.

Човешкият хомолог на този ген е TCERG1 (Transcription Elongation Regulator 1) все още не е толкова добре проучен.  Към момента за него е известно, че подпомага репликацията на HIV.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41467-019-10759-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874760/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s