Здравна читанка: Държавата на микробите

Един разказ в стихове, посветен на мъжката брада или „Държавата на микробите“. Наскоро беше показано, че мъжете с бради са по-здрави, но защо е така?

Поради дължината на разказ, той ще бъде представен със снимки от книгата.

new doc 2019-08-03 01.06.12_1
„Здравна читанка“, съставител д-р Петър Милев, Медицина и физкултура, 1982

Микробиомът на брадите при мъжете е изследван отдавна. Резултатите обаче са разнопосочни и често конфликтни.

Една от първите известни публикации по темата е на Barbeito и сътр. през 1967 в списание Applied Microbiology. Проучването установява, че брадите могат да задържат аерозолно разпространени Serratia marcescens и Bacillus subtilis var. niger. както и Clostridium botulinum токсин, тип А.

Експериментите показват, че в брадите се запазват микроорганизми и токсини в достатъчни количества, за да предизвикат заболяване у подходящ гостоприемник, въпреки измиването със сапун и вода.

Едно от последните проучвания в областта сочи, че брадатите мъже носят значително по-голямо количество и по-патогенни микроби, отколкото кучетата в козината си.  Интересно и случайно наблюдение е било, че кучетата не представлявали риск за хората, ако използват един и същ ЯМР при изследването. За сметка на това, по принцип ЯМР и скенерите не се почистват след всеки пациент, което е дефицит в болничната хигиена и риск за пациентите.

new doc 2019-08-03 01.06.54_1
„Здравна читанка“, съставител д-р Петър Милев, Медицина и физкултура, 1982

Друго проучване посочва, че изолираните от брадите около 50 различни видове бактерии могат да убият множество патогенни щамове като E.coli (вкл. мултирезистентна E.coli, предизвикваща инфекции на пикочните пътища), Candida albicans и MRSA (устойчив на метицилин стафилокок ауреус).

Според изследователите бактериите от брадите на мъжете произвеждат някакво много активно антибактериално вещество, като има малка вероятност (но голяма надежда) това да е нов антибиотик.

Тези данни идват точно навреме, когато статистиката показва увеличена резистентност на микроорганизмите на фона на спад с 56% на одобрените от FDA лекарства за инфекциозни болести между 1998 – 2002 г. Нещо повече, от 89 нови лекарства, одобрени от FDA през 2002 г., нито едно от тях не е нов антибиотик.

Всъщност, оказва се, че мъжете, които се бръснат редовно, са по-склонни да населяват в кожата си бактерии, резистентни на антибиотици, в сравнение с брадати мъже. Изследването е публикувано в Journal of Hospital Infection, и включва изследване на микробиома (или т.нар. beardome) по кожата на лицето при 408 служители в болнични заведения, с и без косми по лицето.

bear-beard.jpg

Според резултатите мъжете с обръснати лица са над три пъти по-склонни да носят устойчив на метицилин стафилокок (MRSA), а над 10% от тях имат колонии на  S. aureus на лицата си, бактерия, която причинява кожни и респираторни инфекции и хранителни отравяния. Изследователите предполагат, че това може да се дължи на микроабразиви, причинени от бръснене в кожата, които могат да съдействат на бактериалната колонизация и пролиферация.

Авторите заключават, че като цяло колонизацията е почти еднаква при мъжете здравни работници с и без косми по лицето, но някои бактериални видове са по-разпространени при работници без косми по лицето.

Правено е дори проучване при анестезиолозите мъже с бради дали брадите са рисков фактор за контаминация на оперативното поле или следоперативни усложнения! Все пак, ако носят маски, то рискът се свежда до минимум, еднакъв с този при останалия персонал.

new doc 2019-08-03 01.07.31_1
Откъс от „Здравна читанка“, съставител д-р Петър Милев, Медицина и физкултура, 1982

Ако погледнем и имунологичната гледна точка, разбира се, ще забележим, че брадите поддържат нормална телесна температура в областта на врата и шията, съответно устата и носоглътката. Така се намалява възможността за разболяване от някои респираторни инфекции (риновирусът например се размножава в клетите при по-ниска температура от около 33-35 градуса). Положителен ефект, наблюдаван и при бебеносенето.

И така, дори да имат своите негативи, брадите носят повече здравни ползи на своите притежатели. И разбира се, ако се спазват няколко прости трика, брадата никога повече няма да бъде описвана като „развъдник на бактерии“ или „държавата на микробите“, а именно:

  • почиствайте брадата си по същия начин, както косата си, с шампоан и балсам;
  • слагайте си крем и на тази част от лицето;
  • не допускайте да остават парченца храна в брадата ви.

 

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24746610

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24746610

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s