Мутация в белтъка Gab3 пречи на NK клетките да предпазват от плацента акрета

При нормално раждане плацентата се ражда малко след новороденото бебе. Понякога плацентата е толкова дълбоко прикрепена към матката на жената, че не може да бъде отстранена без да причини масивно, понякога фатално кървене. В много случаи спешната операция, необходима за спасяването на живота на майката, може да я остави неспособна да има повече деца.

Какво е плацента акрета и колко често възниква?

Броят на жените, диагностицирани с т.нар. състояние placenta accreta, се е утроил от 80-те години на миналия век до една на всеки 272 раждания. Надежден биомаркер за откриване на това състояние би бил невероятен, както и ако има успешно лечение без отстраняване на матката.

В проучване, публикувано през август 2019 г. в Science Immunology, авторите описват изненадваща връзка между риска от плацента акрета и генната мутация, която пречи на функциите на NK клетките, или т.нар. клетки „естествени убийци“. Това са вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с тумори и вирусни инфекции. Те имат и изключително важна роля локално в матката по време на бременността.

В момента единственият начин за диагностициране на плацента акрета е чрез ултразвуково изследване след 18-20 г.с. Много жени не знаят за наличието на това състояние, докато не пристигнат в болницата за раждане.

Роля на NK клетките при плацента акрета

Учените използвали животинсии модели, за да открият, че мишки с мутация в протеина Gab3 имат нарушения в диференцияцията и функциите на NK клетките. Когато NK клетки не успяват да свършат своите важни функции в матката, а именно да ограничат прикрепването на нарастващия ембрион прекалено навътре в тъканите на матката, може да се развие плацента акрета.

Този процес на захващане, наречен инвазия на трофобласта, обикновено продължава до около 20та седмици от бременността. При някои жени, процесът на инвазия продължава много по-дълго, което увеличава риска за развитие на плацента акрета.

При нормалното развитие на плацентата растежът на феталните клетки се контролира от NK клетките. Проучвания показват, че при липса на белтъка Gab3 функцията на NK клетките в плацентата е нарушена, което води до свръхинвазия на фетални клетки в матката.

Какво означава това за бременните жени?

Трябва да се направят още предварителни базисни изследвания, за да се установи дали жените с плацента акрета имат неправилно функциониращи NK клетки и дали трансплантацията на NK клетки би била безопасна и ефективна при тях. NK клетки могат да бъдат трансплантирани за лечение на хора с определени форми на рак, но потенциалните въздействия върху бременността все още не са известни.

Засега тези откритията могат да послужат като напомняне за избягване на цезаровите сечения без медицински показания. Предишни проучвания показват, че рискът от плацента акрета нараства рязко, когато жените имат множество оперативни раждания.

 

Референции:

https://immunology.sciencemag.org/content/4/38/eaav3866

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-accreta/symptoms-causes/syc-20376431

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30144312

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s