Здравна читанка: Гатанки

Три гатанки от П. Милев и М. Георгиева.

Често името ми споменават

И навред ме проверяват.

Със сапуна и водата –

Тез приятели познати,

Ободрявам аз децата,

Та да бъдат здрави, лични,

А в училище – отлични.

Отговор: вижте първата буква от всеки ред по вертикал.

Разбира се, непрекъснато повтаряме, че чистотата е най-важна за предпазване от болести. И това е така, когато говорим за инфекциозните болести.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в различните страни препоръчват да се мият ръцете задължително в следните случаи:

  • преди, по време и след приготвяне на ястия и закуски;
  • преди ядене;
  • след издухване на носа, кихане или кашляне;
  • преди и след лечение на охлузване или отворена рана на кожата;
  • след контакт с някой, който не се чувства добре;
  • след като използвате тоалетната или помогнете на дете да използва банята;
  • след смяна на памперс;
  • след докосване на животни, храна на животни или техни отпадъци;
  • след докосване на боклука.

Те приятели са на децата,

стражи са на чистотата.

щом се появят, веднага

всяка болест бързо бяха.

А микробите без страх

правят в миг на пух и прах.

Ха, познайте кой ви пази

от злини и от зарази!

Отговор: водата и сапунът.

Един от най-лесните начини човек с компрометирана имунна система да остане здрав е като практикува добра хигиена, която включва миенето на ръцете често.

По-нагоре видяхме в какви случаи задължително трябва да се мият ръцете. Хигиенната хипотеза твърди, че прекаленото миене на ръце може да бъде фактор за развитие на алергични и автоимунни заболявания.

Според тази хипотеза намаляващата честота на инфекциите в западните страни, а напоследък и в развиващите се страни е в началото на нарастващата честота както на автоимунни, така и на алергични заболявания. Хигиенната хипотеза се основава на епидемиологични данни, по-специално миграционни проучвания, които показват, че субектите, мигриращи от страна с ниска честота в страна с висока честота на алергични и автоимунни заболявания, проявяват имунните заболявания с висока честота още при първото поколение.

Въпреки това, тези и други данни, показващи връзка между високата честота на имунните болести и високото социално-икономическо ниво, не доказват причинно-следствена връзка между тях. Доказателства за принципа на хигиенната хипотеза са взаимствани от животински модели и в по-малка степен чрез интервенционни опити при хора.

Основните механизми, обясняващи тази хипотеза, са многобройни и сложни. Те включват намалена хомеостаза и имунорегулация, с участие на субпопулациите на Т клетките и стимулиране на рецептори на вродения имунитет. Тези механизми биха могли да произхождат до известна степен и от промените в микробиома, причинени от промени в начина на живот, особено при възпалителни заболявания на червата. Взети заедно, тези данни отварят нови терапевтични перспективи за превенцията на автоимунните и алергични заболявания.

Тънковата, дълговрата,

ту се мушне под кревата,

ту запъпли по килима

прах да глътне, ако има!

Що е то?

Отговор: прахосмукачката.

В другата крайност са нови проучвания (2016 г.), които твърдят, че хигиенната хипотеза трябва да бъде изоставена като концепция. По същия начин вече се отхвърля твърдението, че прекалено чистия дом и стериланат околна среда водят до развитие на алергии. Освен генетична база, значение тук има и микробиомът.

Доказателствата сочат, че стратегии като естествено раждане, кърмене, повишена социална експозиция чрез спорт, други дейности на открито, по-малко време, прекарано на закрито, диета и подходяща употреба на антибиотици само при нужда и показания, може да помогне за възстановяване на микробиома и да намали риска за възникване на алергични заболявания.

Превантивните усилия трябва да се съсредоточат върху ранния живот на детето. Насърчаването на целенасочената хигиена е начин за максимална защита срещу излагане на патогени, като същевременно позволява разпространение на основни микроби между членовете на семейството.

Въвеждането на хигиенната хипотеза е нож с две остриета. Ако тя бъде възприета твърде буквално и вкоренена в обществените, здравни и професионални възприятия за микробиома и хигиената, може да бъде опасна. Трябва да възстановим общественото разбиране за хигиената като средство за предотвратяване на инфекциозни заболявания. Защото балансът между инфекциозните заболявания и автоимунните болести е крехък, но само инфекциозните болести се предават бързо сред хората.

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324930.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841828/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4966430/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s