Здравна читанка: Добър урок

От студа ли се разболяваме?

Върху камъка студен, запотен,

седна Ваньо този ден.

– Ще покажа кой съм аз – с властен глас

рече камъкът тогаз.

И след тия думи зли, да боли,

скришом бодна го с игли.

Охка нашият герой –

ой, ой, ой –

цял скован е той.

Викна камъка жесток

с глас висок:

– Дадох ти добър урок!

Никога, знай, уморен,

запотен,

ти не сядай върху мен.

Мария Йосифова

Има известен разказ на Ангел Каралийчев – „Камъкът и змията“,  в който змията пощадява момчето, но не и студеният камък, на който е седнало…

Майките и бабите тичат след децата: „Облечи се, че ще настинеш!“.

Как така се разболяваме от студа?

Не, не се разболяваме от студеното време или защото сме спали отвити, или ни е духал вятър или валял дъжд.

Много хора свързват студеното време с настинката. Но не времето е пряко отговорно за разболяването на хората, а вирусите. Те се разпространят по-лесно при по-ниски температури, а излагането на студен и сух въздух може да повлияе неблагоприятно имунната система на организма.

Риновирусите и настинката

Изследванията показват, че температури под 37°С позволят на риновирусите да се възпроизвеждат по-ефективно. Средно годишно възрастните се разболяват от две или три настинки поради риновируси. Така риновирусите остават най-честата причина и са отговорни за повече от половината от всички настинки и подобни на настинки заболявания.

Риновирусните инфекции обикновено водят до леки симптоми, но могат да причинят и по-тежки заболявания, като бронхит и пневмония при хора с отслабена имунна система.

Риновирусите се разпространяват чрез:

 • директен контакт от човек на човек
 • малки капчици или аерозоли във въздуха, които хората след това вдишват.

Веднъж вдишани, риновирусите се прикрепят към клетките в носните кухини. След това те започват да се намножават и да разпространяват вирусните частици по целите горни дихателни пътища.

Влияние на студеното време върху вирусите

Някои изследвания сочат, че риновирусите могат да се възпроизвеждат по-ефективно при температури по-ниски от средната телесна температура на вътрешността на тялото. Интересно е, че температурата вътре в носната кухина е приблизително 33°C, което е идеална среда за размножаване на риновирусите.

Това една от причините бебеносенето да се счита за протективен фактор срещу настинките, причинени от риновирусите. А именно – близкият контакт до майката предпазва от преохлаждане, така че температурата в носа да не пада под критичните 33°C

Повечето изследвания върху риновирусите се фокусират предимно върху проучването как разликите в телесната температура влияят върху способността на вируса да се възпроизвежда. По-новите изследвания обаче се фокусират върху факторите на околната среда, които могат да повишат риска от развитие на риновирусна инфекция.

Едно проучване изследва дали промените в температурата и влажността водят до по-висок риск от инфекция с риновирус. Оказва се, че понижението както на температурата, така и на влажността за 3-дневен период повишава риска от риновирусни инфекции при участниците. В същото проучване изследователите установяват, че по-голямата част от инфекциите са възникнали при температури около нулата и по-ниски.

Грипните вируси също могат да оцелеят и да се разпространят по-лесно в студен и сух въздух. Едно проучване при морски свинчета предполага, че идеалната температура за разпространение на грипния вирус е около 5°C.

Влияние на студеното време върху имунната система

Произвоството на по-малко витамин D през зимните месеци може да повлияе на имунната система. Повечето изследователи смятат, че на студено време може да повлияе неблагоприятно на имунния отговор на човека, като затрудни тялото да се бори с инфекциите. Причините за това могат да включват:

 • Намаляване на нивата на витамин D. През зимните месеци много хора получават по-малко витамин D поради намаленото излагане на слънце. Изследванията сочат, че витамин D играе съществена роля за поддържането на имунната система.
 • Прекарват повече време на закрито . Хората са склонни да прекарват повече време на закрито през зимните месеци, а вирусите се разпространяват повече, когато хората са в тесен контакт един до друг.
 • По-ниските температури могат да повлияят имунния отговор. Проучване от 2015 г. установи, че излагането на клетки на дихателните пътища, взети от мишки, на по-ниски температури, намалява имунния отговор на клетките срещу адаптиран към мишка риновирус.
 • Стесняване на кръвоносните съдове. Дишането на студен и сух въздух води до стесняване на кръвоносните съдове в горните дихателни пътища, за да се запази топлината. Това може да попречи на белите кръвни клетки да достигнат до лигавицата, което да затрудни организма да се бори с микробите.

Някои начини да избегнете разболяване през зимата включват:

 • Поддържане на оптимални нива на витамин D в организма чрез добавки с витамин D или ядене на храни с високо съдържание на витамин D, като тлъста риба, гъби и яйца;
 • Наспиване;
 • Поддържайте се се добре хидратирани;
 • Редовно миене на ръце;
 • Винаги кихайте и кашляйте в чисти кърпи; ако няма налична, по-добре е да използвате лакът, а не ръцете или ръкавите.
 • Не споделяйте храни, напитки, посуда и прибори с хора, които имат в момента са с настинка или грип.

Заключение

Вирусите, като риновирусите и тези на грипа, причиняват настинки и грип, а не неблагоприятното време. Въпреки това, излагането на студено време може да увеличи риска на човек да се зарази с вирус.

Изследванията показват, че тези вируси могат да оцелеят и да се възпроизвеждат по-ефективно при по-ниски температури, което улеснява разпространението им и заразяването на повече хора. Студеното време също може да намали имунния отговор и да затрудни тялото да се бори с микробите.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3553670/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035958/

https://jvi.asm.org/content/88/14/7692

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/#idm139736676964112title

 

 

 

Едно мнение за “Здравна читанка: Добър урок

 1. […] Ползите от слънцето са добре известни, чистият и прохладен въздух също не е свързан с настинките, а физическата активност само може да подпомогне процеса на закаляване. […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s