Психичното здраве и COVID-19

Материалът е извадка от брифинга на Inter Agency Standing Committee (IASC), посветен на ключовите аспекти, свързани с менталното здраве и психосоциалната подкрепа във връзка с пандемията, предизвикана от коронавирусната инфекция  и заболяването COVID-19. Версията е последно актуализирана през февруари 2020 г.

Психично здраве и психосоциална подкрепа

Tози термин се използва при кризисни случаи, за да се опише „всеки тип местна или външна подкрепа, която цели да защити или насърчи психосоциалното благополучие и/или предотврати или лекува психично заболяване”.

Насоките на IASC за психичното здраве и психосоциалната подкрепа при спешни случаи включват използване на различни подходи и мерки на всички нива за справяне с кризата.

Основните принципи за осигуряване на психичното здраве и психосоциалната подкрепа включват:

 • Да не се вреди;
 • Да се насърчават правата на човека и равенството;
 • Да се използват подходи, включващи надграждане на съществуващите ресурси и капацитет на структурите за оказване на помощ;
 • Прилагане на мерки на всички нива;
 • Други.

Психично здраве и психосоциални реакции към COVID-19

При всяка епидемия е обичайно хората да се чувстват стресирани и притеснени. Чести реакции на пряко и косвено засегнатите хора включват:

 • Страх от разболяване и смърт;
 • Избягване на здравните заведения поради страх от зараза;
 • Страх от загуба на поминък, от неспособност да се изпълняват трудовите задължения по време на изолация, страх от уволнение от работа или че няма да могат да си намерят нова работа;
 • Страх от социално изолиране / поставяне под карантина заради принадлежността към определена националност или етническа група.
 • Чувство на безсилие да защитят любимите си хора и страх от загуба на близки хора;
 • Страх от раздяла с близки и полагащи грижи хора поради карантина;
 • Страх кой ще се грижи за деца или възрастни хора, ако близките им са под карантина или болни;
 • Чувства на безпомощност, скука, самота и депресия поради изолирането;
 • Страх от преживяване на опита от предишна епидемия.
Photo by Elina Krima on Pexels.com

Специфични стресови събития, придружаващи пандемията от COVID-19

Такива стресови фактори, особено в огнищата на зараза, са:

 • рискът от заразяване и предаване на вируса към други хора;
 • симптоми на други заболявания (особено респираторни) да бъдат неправилно интерпретирани като симптоми на COVID-19;
 • при хора с подлежащи заболявания, при които усложненията са по-чести, има риск за влошаване на физическото и психическото здраве;
 • затваряне на училища и детски градини повишава стреса у родителите и детегледачите;
 • страх от дългосрочните последици на пандемията, включително икономическите;
 • влошаване на социалните отношения;
 • чувство на гняв и недоволство към правителство и медицински кадри;
 • възможно недоверие към информацията, предоставена от правителството и други официални органи;
 • хора с психични заболявания може да избягват лечение или посещение на здравни заведения дори да имат нужда.

Специфични заплахи за психичното здраве на медицинските кадри, работещи на първа линия

Освен това здравните работници на първа линия (включително медицински сестри, лекари, водачи на линейка, лаборанти, парамедици и други) могат да изпитат допълнителни стресови фактори по време на пандемията като стигматизация, че работят с рискови пациенти, недостатъчно средства за лична защита и оборудване за грижа за тежките пациенти, необходимостта от постоянна бдителност, увеличено работно време, увеличен брой пациенти, необходимостта от постоянно обучение и промяна на протоколи за диагностика и лечение на болни с COVID-19, намалена социална подкрепа, недостатъчен личен капацитет за грижа за себе си, недостатъчна медицинска информация за дългосрочните ефекти на инфекцията; страх за заразяване на семейството и близки хора.

Някои от тези страхове и реакции произтичат от реалистични опасности, но поведението на населението се променя от липса на знания, слухове и дезинформация. Трябва да се вземат мерки за справяне със стигматизацията и дискриминация на всички нива по време на пандемията. Важно е да се поддържат контакти чрез телефонни обаждания или текстови съобщения с изолирани/карантинирани, да се споделя информация с тях, ако те не следят социалните медии, да им се оказва подкрепа на всички нива.

Общи принципи за запазване на психичното здраве по време на COVID-19 пандемията

Мерките за запазване на психичното здраве трябва да бъдат достъпни и адаптирани по подходящ начин за нуждите на деца, много възрастни хора, други уязвими групи (напр. хора с компрометирана имунна система и малцинствените етнически групи), здравни работнци. Понякога се прилагат и специфични мерки в зависимост от пола.

Основният принцип, залегнал в мерките за запазване на психичното здраве по време на кризи, е разбиране и проследяване на психичното здраве и психосоциалното благосъстояние, взимайки предвид на ключовите съображения за предотвратяване на риска от влошаване на психичното здраве и дългосрочно въздействие върху благосъстоянието и способността на населението да се справи с неблагополучието.

Интервенциите за запазване на психичнтоо здраве трябва да се извършват в рамките на превенцията на общото здраве, включително като част от първичното здравно обслужване, а в допълнение биха могли да бъдат организирани и други съществуващи структури в обществото, като напр. училища, читалища, младежки и пенсионерски центрове. 

Photo by Jefferson Palomique on Pexels.com

Психичното здраве и благополучието на работниците на първа линия трябва да бъдат наблюдавани и подкрепени. Медицински работници и други доброволци трябва да бъдат информирани своевременно за мерките за опазване на психичното здраве, преди, по време и след приключване на панемията.

Очаквайте следващите материали, посветени на специфични мерки за опазване на психичното здраве на уязвими групи от населението – стари хора, деца, здравни работници, хора с увреждания, хора с хронични заболявания и други.

Пълният текст на български език ще бъде достъпен в началото на следващата седмица.

Референции:

Briefing note on addressing mental health and psychosocial aspects of COVID-19 Outbreak – Version 1.1. Inter-Agency Standing Committee IASC Reference group for Mental Health and

Psychosocial Support in Emergency Settings. Feb 2020. Последен достъп на: https://interagencystandingcommittee.org/system/files/2020-03/MHPSS%20COVID19%20Briefing%20Note%202%20March%202020-English.pdf

2 мнения за “Психичното здраве и COVID-19

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s