Коронавирус и кърмене: често задавани въпроси и отговори

Американската La Leche League създаде списък с ресурси и често задавани въпроси, които могат да бъдат полезни на всички. Те се актуализират постоянно (последна актуализация: 8-и май 2020 г.)

Мога ли да кърмя бебето си, ако съм болна от коронавирус?

Да, можете да кърмите бебето си, ако сте болна от COVID-19.

Според СЗО жените, които са болни от COVID-19, могат да кърмят, ако желаят. Нещо повече, близкият контакт и ранно започналото ексклузивно кърмене помагат на бебето да расте и да се развива. Жена с COVID-19 трябва да бъде подкрепена да държи новороденото си кожа до кожа и да бъде в една стая с бебето си.

Не съществува необходимост или индикация за категорично разделяне на бебетата от предполагаеми или положителни за COVID-19 майки. Изключения правят обстоятелствата, при които медицинското състояние на майката не позволява грижата за нея или за бебето. Храненето с майчиното мляко чрез кърмене, или чрез изцедено мляко, е желано и полезно.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Има ли предпазни мерки, които трябва да предприема, докато кърмя бебето си?

Има предпазни мерки, които всеки, който е болен, трябва да предприеме, докато се грижи за бебе, независимо от начина на хранене. Според СЗО желаещата да кърми болна жена трябва:

 • Носи маска, ако има такава, или да покрие устата си с ушита/самоушита маска;
 • Да измива ръцете си преди и след докосване на бебето;
 •  Да почиства и дезинфекцира редовно повърхностите, до които се докосва.

Според CDC че всяка майка с потвърдено заболяване COVID-19 или която е симптоматична и подозирана с инфекция, трябва да предприеме всички възможни предпазни мерки, за да избегне разпространението на вируса към своето бебе, включително измиване на ръцете си преди да докосне бебето и носенето на маска за лице, ако е възможно, докато кърми.

Ако изцежда кърмата с ръчна или електрическа помпа, майката трябва да измие ръцете си, преди да докосва която и да е част от помпата или бутилката и да следва  препоръките  за правилно почистване на помпата след всяка употреба. Ако е възможно, помислете дали да имате някой, който да захранва бебето с изцедената кърма, ако вие не можете сама.

Агенцията за обществено здраве на Канада заявява, че ако майката е подозирана или потвърдена болна, тя трябва да се изолира в дома си колкото е възможно по-рано; това включва практикуване на физическо дистанциране в дома, като единственото изключение е бебето.

Трябва да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се избегне разпространението на вируса към бебето, което включва гореизброените мерки.

Има ли ползи от кърменето, докато съм болна от коронавирус?

Според La Leche League International кърменето е най-доброто средство за предпазване на бебето от разболяване или за намаляване на тежестта на болестта, ако бебето се разболее.

Според данните на СЗО от клинични наблюдения,  когато се подозира нова инфекция с коронавирус, кърменето предпазва от заболеваемост и смъртност в следродилния период, през ранното детство и в по-късна детска възраст.

Защитният ефект е особено силен срещу инфекциозни заболявания, които се предотвратяват чрез директен трансфер на антитела и други фактори като трансфер на дълготрайна имунологична компетентност и памет чрез майчината кърма.

CDC също подкрепя тезата, че кърмата осигурява защита срещу много заболявания. Има редки изключения, когато кърменето или храненето с изцедена кърма не се препоръчват.

В момента текат и проучвания, свързани с ролята на кърмата в битката срешу коронавируса.

Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Какви са рисковете при временно спиране или прекратяване на кърменето, докато сте болни с коронавирус?

Да, има такива рискове и те включват:

 • Проблеми, свързани с внезапното отбиване, включително по-висок риск от мастит;
 • Детето има по-голям риск да се разболее. Кърмещата майка предава антитела чрез млякото срещу патогени, на които са изложени децата. Отбитите деца не се възползват от тези защитни антитела;
 • Трудности при връщане към кърменето на гърда след преминаване на временния проблем. Много бебета се справят трудно с прехода обратно към гърдата след продължително време без кърмене.
 • Значителна емоционална травма за кърменото дете, което получава както хранене, така и комфорт чрез кърменето.

Академията по медицина на кърменето споделя още, че нарушеното кърмене и контактът кожа до кожа през критичните часове и дни след раждането, водят до по-високи сърдечна и дихателна честота и по-ниски нива на глюкоза. Раздялата увеличава стреса при майката, което би могло да затрудни справянето с вирусната инфекция.

Освен това отделянето пречи на осигуряването на майчиното мляко за бебето, което е важно за развитието на имунната му система. Нещо повече, това поставя бебето в повишен риск от тежки респираторни инфекции, включително пневмония и COVID-19.

Може ли бебето ми да се зарази с коронавирус чрез кърмата ми?

Няма доказателства, които да доказват, че бебетата се разболяват от COVID-19 чрез кърмата. Според СЗО към днешна дата вирусът не се открива в кърмата на майки с потвърдена/подозирана инфекция COVID-19. Следователно изглежда малко вероятно COVID-19 да бъде предаден чрез кърмене или чрез даване на изцедена кърма от майка с COVID-19.

Изследователите продължават да тестват кърмата от болни майки, както и амниотична течност и кръв от пъпна връв, както и гърлен секрет на новородени (чрез Цезарово сечение), но до момента всички проби са отрицателни.

Photo by Nandhu Kumar on Pexels.com

Безопасна ли е донорската кърма в момента?

Няма доказателства, които да сочат, че пастьоризираното донорско мляко, взето от банка за обработка и съхранение на кърма представлява риск от прехвърляне на COVID-19 на бебе. Асоциацията за банкиране на човешка кърма на Северна Америка (HMBANA) споделя информация за генетично подобните вируси SARS и MERS, за които се знае, че се  инактивират при термична обработка на 60°C за 30 минути.

Членовете на асоциацията подлагат на термична обработка всяко количество получено донорско мляко, използвайки метода за пастьоризация на Holder (62,5°C/30 минути).

Photo by willsantt on Pexels.com

Трябва ли да се отделя от бебето си, ако съм болна от коронавирус?

Както СЗО, така и CDC настояват да се грижите за Вашето бебе и да го кърмите, дори ако сте болна от COVID-19. СЗО насърчава близкия контакт между майката и бебето, включително в периода непосредствено след раждането. Според СЗО майките и кърмачетата трябва да могат да останат заедно, да се прилага кенгуру грижата и да се направи всичко възможно да се осигури кърмене.

CDC категорично не препоръчва отделянето на бебета от заразени майки и понастоящем няма достатъчно данни, които да поддържат това разделяне. Тъй като решението в крайна сметка зависи от майката и семейството, те трябва да бъдат внимателно информирани за рисковете от раздялата, както и за потенциалните й ползи.

Майката трябва да претегли риска новороденото да получи тежка инфекция COVID-19, което е много рядко, с риска от неуспех на кърменето и последствията от него, които могат да бъдат значителни, особено в бедните страни.

Бременна съм и болницата, в която искам да раждам, отделят бебетата от майките, които са болни или може да са инфектирани с коронавирус. Мога ли да задържа бебето си при мен?

Статия в списанието Breastfeeding Medicine казва, че към момента няма доказателства, които да показват, че ранната раздяла между майката и бебето подобрява изхода от заболяването. Всъщност, препоръчва се тази раздяла да се избягва, когато е възможно.

Photo by freestocks.org on Pexels.com

СЗО настоява, че многобройните ползи от контакта кожа до кожа между майката и бебето са добре известни – емоционално свързване между тях, по-голям шанс за успешно кърмене, стабилизиране на нивата на глюкоза и поддържане на телесната температура на бебето.

Въпреки че предаването на SARS-CoV-2 след раждането чрез контакта с инфекциозни респираторни секрети да е обезпокоителен, рискът от предаване и клиничната тежест на инфекция SARS-CoV-2 при кърмачета все още не са известни.

Според CDC определянето дали да се раздели майката с известна или подозирана COVID-19 с нейното бебе трябва да се извършва за всеки отделен случай, като се използва споделено вземане на решение между майката и клиничния екип. Съображенията в това решение включват:

 • Клиничното състояние на майката и на бебето;
 • Резултатите от тестване на SARS-CoV-2 на майката (потвърдена срещу предполагаема) и кърмачето (положителен тест за COVID-19 при кърмачето би отменил необходимостта от отделяне);
 • Желание за кърмене;
 • Капацитет на отделението за разделно настаняване на бебе и майка;
 • Възможността да се поддържа дистанциране между майката и бебето след изписването;
 • Други рискове и ползи от временна раздяла на бебе и майка с потвърдена или подозирана COVID-19 инфекция.

CDC все пак напомня, че ако бебето остане при болната или подозирано болна майка, необходимо е тя да използва маска и висока лична хигиена.

Photo by NIKOLAY OSMACHKO on Pexels.com

Болничните политики, свързани с отделяне на новородените от майки, които са болни или са били изложени на COVID-19, варират значително в държавите по света, дори в болничните заведения и отделения на един и същ град. Важно е да говорите с медицинския екип на мястото, което сте избрали за раждане, за да разберете какви са Вашите опции.

Може ли бебето ми да приема изцедена кърма, ако сме разделени в болницата?

Да, препоръчва се. Има издадени насоки на Асоциацията за банкиране на човешка кърма на Северна Америка (HMBANA) как това да стане безопасно. Разбира се, храненето на новороденото с кърма зависи и от капацитета на медицинския екип да осъществява това хранене.

Източници:

Преведен материал от: https://lllusa.org/coronavirus-and-breastfeeding/

Coronavirus and Breastfeeding Printable PDF, LLL USA, published March 14, 2020

COVID-19 Milk Expression, Storage, and Handling Infographics, Carolina Breastfeeding Institute, April 24, 2020

Induced Lactation and Relactation, LLL USA

Relactation During Emergencies, LLL USA

Breastfeeding in an Emergency, LLL USA

Medications and Breastfeeding, LLL USA

Milk Donation and Milk Sharing, LLL USA

Skin to Skin Care, LLLI

Breastfeeding, Childbirth, and COVID-19, LLLI

Continuing to Nurse Your Baby Through Coronavirus (2019-nCoV; COVID-19) and Other Respiratory Infections, LLLI

3 мнения за “Коронавирус и кърмене: често задавани въпроси и отговори

 1. […] А бебето е силно протектирано от майчините антитела срещу всевъзможни инфекциозни причинители, които антитела са преминали през плацентата по време на бременността, както и от антимикробните фактори на кърмата. Спазването на добра хигиена на ръцете, поставяне на маска на майката в някои случаи на много близък контакт с бебето, са напълно достатъчни като мерки. Това се отнася и до грип и COVID-19. […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s