COVID-19 и автоимунните болести: въпроси и отговори

Автоимунните болести са хронични заболявания, свързани с нарушена регулация на имунната система. Ето защо пациентите с такива болести техните семейства са притеснени за влиянието на SARS-CoV-2 върху здравословното им състояние.

Доскоро тази тема се дискутираше теоретично. Днес, обаче, има натрупани данни, които могат да отговорят на повечето въпроси, които пациентите с автоимунни болести имат.

1. Имам автоимунно заболяване, повишен ли е моят риск да развия инфекция със SARS-CoV-2?

Към момента данните не установяват директна връзка между автоимунитета и развитието на COVID-19. Автоимунитет не означава непременно имунодефцит, т.е. повечето автоимунни заболявания не се характеризират с отслабен имунитет и повишен риск от инфекции.

При автоимунитета се наблюдават редица нарушения на регулацията на имунната система, често тя е свръхактивна. Това не означава, обаче, че пациентите с автоимунна болест се справят по-добре с инфекциите. Свръхактивираната имунна система може да помогне за борба с вируса, но също така може да причини ненужно възпаление.

Photo by Nandhu Kumar on Pexels.com

2. Приемам имуносупресори (в т.ч. и кортикостероиди), повишен ли е моят риск да се разболея от COVID-19?

На първо място – не спирайте сами назначеното Ви лечение, за да избегнете обостряне на автоимунното заболяване. Свържете се с Вашия лекар, ако имате притеснения и преди да направите каквито и да било промени във Вашата терапия.

Все още информацията за имуносупресорите във връзка с COVID-19 е оскъдна. Знае се, че употребата на преднизон е основен рисков фактор за много други инфекции – особено ако общата ви дневна доза надвишава 20 милиграма. Това важи за всички „системни кортикостероиди“ (тези, които се приемат през устата или с инжекции, влизат в кръвта и се разпространяват из целия организъм).

Стероидите, които се използват локално, не оказват системни ефекти и не потискат имунитета. Локални (наречени още и топикални) стероиди са: стероидни кожни кремове (за обриви), стероидни инхалатори (за астма), стероидни супозитории или клизми (при възпалителни заболявания на червата, IBD).

Ако приемате кортикостероиди повече от месец, трябва да попитате Вашия лекар за конкретни инструкции дали и как да намалите приема на лекарствата. Това може да се случи по схема с постепенно намаляване. 

Други лекарства, като метотрексат, азатиоприн, меркаптопурин и JAK инхибитори, потискат способността на тялото Ви да се бори с вируси и може да направят вирусните инфекции да протичат по-дълго и по-тежко. Ефектът им върху имунната система е по-скромен, отколкото на стероидите.

Новите „биологични“ лекарства (рекомбинантни протеини срещу различни биологични молекули) са много по-целенасочени и оказват различни ефекти върху имунната система, а оттам и върху протичането на инфекцията.

Знае се, че анти-TNF агентите (включително инфликсимаб, етанерцепт, адалимумаб, голимумаб и цертолизумаб, които се продават под марките Remicade, Inflectra, Renflexis, Enbrel, Humira, Simponi и Cimzia) увеличават годишния риск от сериозна инфекция с около 1%, включително грип.

Въздействието на всеки вид биологично лекарство върху COVID-19 обаче може да се различава. Едно биологично лекарство (тоцилизумаб, което се продава като Actemra) в момента се изследва като опция за лечение на тежки случаи на COVID-19. 

3. Хората с „компрометирана“ имунна система са изложени на по-висок риск от развитие на COVID-19. Какво означава това? Компрометирана ли е моята имунна система, ако имам автоимунно заболяване?

Има различни причини за компрометирана имунна система. Както беше посочено по-горе, някои лекарства, използвани за лечение на автоимунни и хронични възпалителни заболявания, могат да потиснат имунната система.

Съществуват и придобити имунодефицити (напр. след инфектиране с ХИВ) и вродени имунодефицити (дефицити на антитела, тежки комбинирани имунодефицити и други), които са свързани със сериозно компрометирана имунната система. Конвенционалната химиотерапия и лъчеление на рака също увреждат имунната система, както и трансплантацията на стволови клетки в месеците преди и след нея. По същия начин, лекарствата против отхвърляне на трансплантирани солидни органи (например бъбрек, черен дроб и др.), сериозно потискат имунната система. 

Старостта също прави имунната система по-слаба, но това варира много от човек на човек, така че няма конкретна възраст, когато рискът внезапно нараства. Знае се, че възрастните хора са по-уязвими от инфекции като цяло и конкретно COVID-19, поради това, че имунната система се изчерпва количествено и качествено с напредване на възрастта.

Бременността също се счита за състояние на променена имунна система. Тя не е компрометирана, но имунните отговори са изместени от клетъчно-медиирани към хуморални, което може да направи бременните по-уязвими на вирусни инфекции. Причината за тези промени в имунната система са наличието на плод, който е частично чужд на майката и носещ гени на бащата. За да бъде успешна бременността, е наложително имунната система да се модифицира като една от промените е преобладаване участието на Тh2 лимфоцити.

По отношение на COVID-19 и бременните данните са все още малко. Не се знае дали бременните са изложени на по-висок риск от заразяване. Изследване, направено в Китай, показа добри резултати при жени, заразени със SARS-CoV-2 в последния триместър, но това беше малко проучване, което не разглежда влиянието на COVID-19 в по-ранните етапи на бременността. Затова при бременни се препоръчва да се вземат всички необходими мерки, за да се избегне заразяване.

Photo by freestocks.org on Pexels.com

4. Може ли хидроксихлороквинът да помогне при COVID-19? Какво се случва, ако вече приемам хидроксихлороквин за лечение на лупус или ревматоиден артрит?

Хидроксихлороквинът е лекарство, което ревматолозите предписват за лечение на редица автоимунни състояния, като ревматоиден артрит (RA) и системен лупус еритематозус (SLE). Има много твърдения, че това лекарство може да помогне при COVID-19 и много хора се опитват да си набавят хидроксихлороквин. Това води до недостиг на лекарството за хора, които се нуждаят от него за лечение на дългогодишно автоимунно заболяване. Друго негативно последствие е, че хората, които сами прилагат и дозират това лекарство за профилактика на COVID-19 развиват тежки усложнения.

В момента се натрупва повече информация относно безопасността и полезността на хидроксихлороквина при лечение на пациенти с тежко протичане на COVID-19. Засега няма окончателни доказателства, че това лекарство има някакъв ефект за предотвратяване на инфекция със SARS-CoV-2.

Хората, които приемат това лекарство за лечение на заболяване като RA или SLE, трябва да продължат да го използват. Те не трябва да го споделят с други хора или да променят дозата, която взимат.

Photo by Pixabay on Pexels.com

5. Има ли данни за това как коронавирусът засяга хората с автоимунно заболяване?

Тъй като това е нов вирус, все още няма подробна информация за това как SARS-CoV-2 влияе на хората с автоимунно заболяване. Въпреки това, данни се събират и обработват ежедневно, както се планират постоянно нови проучвания. Затова се очаква в следващите месеци да има и данни дали и как вирусът се намесва в имунопатогенезата на автоимунните болести.

6. Имам автоимунно заболяване. Трябва ли да отменя редовните консултации с моя лекар?

По време на пандемията е от първостепенно значение да поддържате връзка с лекуващия Ви лекар. Ако се чувствате добре, това може да се случи по телефона или чрез услугите на телемедицината.

В някои случаи Вашият лекар може да иска да Ви види лично, особено ако имате нов или активен здравословен проблем.

Винаги е добре предварително да се свържете с Вашата клиника, за да разберете дали те препоръчват да дойдете за прием или той може да изчака.

Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

7. Имам автоимунно заболяване. Безопасно ли е за мен да излизам извън вкъщи?

Отговорът на това изглежда се променя постоянно и е добре да се съобразите с националните и местни противоепидемични мерки и изисквания.

Ако излизате, трябва да спазвате социалното дистанциране, да поставяте маски на лицето си, да почиствате ръцете си след докосване на предмети и повърхности навън. Това е важно не само за Вашето здраве, но и за здравето на останалите членове на обществото.

8. Какви лекарства, отпускани по предписание, трябва да имам под ръка и в разумен запас (например в случай на карантина)? Какво да правят хората, чието лечение включва инфузии?

Препоръчва се на всички хронично болни пациенти да имат поне 30-дневен запас от лекарства, които са им назначени.

Съветът към хората, които трябва да получават лекарства чрез вливания (инфузии) в болнични условия, е да посещават лечебните заведения по график за всяка доза (освен ако не чувстват симптоми на COVID-19). Важно е да знаете, че клиниките и медицинските центрове се стремят да спазват всички мерки и поради това са по-безопасни от посещение на супермаркет, например.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

9. Какво трябва да направи моето семейство и други близки, за да ме защитят от инфекция? Трябва ли да се карантинират, ако са потенциално болни?

Всеки човек, който влиза и излиза от къщата Ви, трябва да спазва добри хигиенни навици като:

 • Измиване на ръцете най-малко 20 секунди със сапун и вода, когато влизат в дома Ви;
 • Избягвайте да докосвате техните лица;
 • Не приемайте в дома си хора, които имат симптоми на COVID-19;
 • Ако някой от семейството Ви, с когото живеете, има такива симптоми, той трябва да бъде изолиран колкото е възможно повече.

10. Имам автоимунно заболяване, а трябва да си направя кръвни изследвания. Безопасно ли е да посетя пункт за взимане на кръв?

Ако трябва да отидете да Ви вземат кръв, се препоръчват същите предпазни мерки, които и при всяко излизане от дома:

 • Носете маска;
 • Мийте и дезинфекцирайте ръцете си често;
 • Не докосвайте лицето си; 
 • Използвайте лактите и китките, когато е възможно, за да отворите врати, да натиснете бутоните на асансьора и т.н. 
 • Ако имате температура или кашлица, останете вкъщи, докато се почувствате по-добре. 

Някои лаборатории предлагат домашни посещения за вземане на кръв. Ако това не е удобно за Вас, не се притеснявайте – посещението на клиника за вземане на кръв е също толкова безопасно.

Photo by Pranidchakan Boonrom on Pexels.com

11. Получавам лекарства и продукти по пощата/чрез куриерски услуги. Как да съм сигурен, че е безопасно?

Първо, вирусите обикновено не оцеляват много дълго извън тялото, така че ако пощата или нейното съдържание не са били в контакт с хората в продължение на няколко дни, вероятно върху тях вече няма жизнеспособни микроорганизми.

Най-висок риск носи външната опаковка, така че ако премахнете и изхвърлите външната опаковка на Вашата пратка и след това измиете ръцете си, рискът от заразяване е сведен до минимум. Ако наистина сте притеснени, можете да избършете повърхността на пратката с белина или алкохол. 

12. Чувствам се стресиран/а и имам проблеми със съня. Какво мога да направя?

Практикувайте „добра хигиена на съня„. Старайте се да лягате и ставате по едно и също време. Други полезни съвети включват:

 • Спете, докато е тъмно и бъдете будни, когато е светло;
 • Намалете приема на кофеин, особено в следобедните и вечерните часове;
 • Използвайте леглото само за сън, но не и за работа. избягвайте да гледате телевизия или други екрани преди лягане.
 • Избягвайте алкохола. Обикновено човек става сънлив през първия час, след като първоначално кръвният алкохол се повиши, а след това парадоксално сънят се затруднява, или става много повърхностен и нискокачествен, което води до умора на следващия ден. 
Photo by John-Mark Smith on Pexels.com

13. Как мога да поддържам имунната си система възможно най-силна?

Повечето продукти, които твърдят, че „укрепват“ или „усилват“ имунната система, не правят подобно нещо (особено когато става дума за хранителни добавки и витамини, за които производителите не са длъжни да доказват здравословни ползи).

Със сигурност, обаче,  можете да избегнете неща, които биха отслабили имунната система. Стоенето до късно вечер и недостатъчният или прекъснат сън доказано потискат имунната система. Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време, да спите през нощта, а да сте будни през деня, за да имате правилно производство на естествения имуномодулатор мелатонин.

Ако пушите, сега е моментът да спрете. Тютюнопушенето може да отслаби имунната система, но определено натоварва белите дробове и е доказан рисков фактор за увеличен риск за тежко протичане на COVID-19 и смърт.

По същия начин употребата на марихуана, особено чрез пушене, затруднява работата на белите дробове. Наркотиците и алкохолът могат също да увредят имунитета. Последните имат и други негативни последствия – влошават преценката на индивида и могат да доведат до подценяване и неспазване на противоепидемичните мерки, което допълнително увеличава риска от заразяване, тежко протичане на COVID-19 и смърт.

14. Как мога да бъда физически активен, докато съм вкъщи?

Джогингът или ходенето навън не са забранени, но спазвайте социалната дистанция. Ако сте с обострено заболяване или имате необичайни симптоми, по-добре е да останете у дома.

В момента са налични безброй видеоклипове с упражнения на стрийминг платформи, които замениха груповите тренировки и могат да бъдат осъществени у дома. Отбелязвайте видовете упражнения и времето, което сте им отделили, в дневник, за да следите напредъка си.

Ако живеете в комплекс със споделен фитнес, НЕ го използвайте. Повърхностите на спортните съоръжения са с висок риск от замърсяване и предаване на вируса. Това важи и за обществените фитнес зали.

Photo by Ketut Subiyanto on Pexels.com

Вероятно дори по-важно от упражненията е да избягвате храненето като развлечение. Хората по време на пандемията са склонни да се хранят повече от скука, което може да е свързано с наддаване на тегло и влошаване на здравословното състояние.

Ако имате диабет или метаболитен синдром, трябва да сте особено бдителни за това какво ядете, докато сте в изолация, тъй като това са доказани рискови фактори за по-тежко протичане на COVID-19.

Възможно е поради по-рядкото излизане навън да залагате на консумация на по-трайни продукти като консервирани и замразени такива и опаковани трайни въглехидрати.

Също така, бъдете внимателни с алкохола по време на пандемията. Учудващо лесно е да увредите черния си дроб с алкохол, когато го консумирате ежедневно за продължителен период от време.

И накрая, поддържайте психичното си здраве. Опитайте да се придържате към старото си ежедневие. Не прекалявайте със съня, грижете се за хигиената си, обличайте ежедневните си дрехи за навън и т.н. Ако работите от вкъщи, отделете специално място за това, за да останете фокусирани. Спазвайте работен график и не прекалявайте с работата. Ежедневна разходка навън, ако се чувствате добре, и спазвайки всички мерки, ще Ви се отрази добре.

Очаквайте следващите две статии по темата за пациентите с автоимунни болести по време на пандемията:

Автоимунни усложнения след COVID-19

Автоимунни механизми при COVID-19

Референции:

Benayora Research Institute

Thoughts on COVID-19 and autoimmune diseases

2 мнения за “COVID-19 и автоимунните болести: въпроси и отговори

 1. […] Тежките / фатални случаи на COVID-19 са свързани с имунна хиперактивация и прекомерно освобождаване на цитокини, което води до полиорганна недостатъчност. Изглежда, че се включват широк спектър от механизми (с окончателен общ път на цитокинова буря и остър респираторен дистрес синдром). Предполага се обаче, че молекулярната мимикрия може да допринесе за този проблем, като антителата срещу SARS-CoV-2 спайк протеина могат да реагират кръстосано със структурно подобни протеинови последователности на гостоприемника (например с участъци на молекулата на интерлевкин 7 или алвеоларни повърхностноактивни протеини). […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s