Липсата на антитела говори ли за липса на имунитет срещу COVID-19?

Изминаха почти осем месеца, откакто СЗО официално обяви COVID-19 за глобална пандемия. Натрупаха се значително количество данни за симптоми, протичане, патогенеза, лечение, леталитет. Но какво знаем за имунитета?

Какво казват тестовете за антитела срещу COVID-19 до момента?

Преболедуването от COVID-19 води ли до някакъв имунитет, антителен или клетъчен (или комбинация), краткосрочен или траен? Дали ваксината ще ни създаде така желания имунитет или само ще сведе до минимум симптомите при повторно разболяване?

През юли изследователска група, базирана в Медицинското училище в Ню Йорк, е тествала 19 860 пациенти, които са преживели лек до умерен COVID-19. Те установили, че пациентите са произвели голямо количество антитела, които са останали в стабилни титри поне три месеца. Изследователите предполагат, че тези хора биха имали защита за период от една до три години.

Изследване, направено в Исландия, публикувано през месец септември 2020, докладва, че първоначалните антитела, произведени по време на инфекцията, рязко намаляват след възстановяването, но са заменени от вторично обрзувани, по-трайни антитела.

Авторите на изследването смятат на база своите резултати при 1200 пациента с доказан COVID-19, че хуморален (антителен) имунитет има поне четири месеца след инфекцията.

Photo by Chokniti Khongchum on Pexels.com

Медицинският колеж на Университета в Аризона е тествал близо 30 000 души от месец април насам. В тяхна публикация от месец октомври 2020, те демонстрират, че неутрализиращите антитела, специфично насочени към шипчестия протеин, се произвеждат 5-7 месеца, което предполага наличие на хуморален имунитет за това време.

Нещо повече – колкото по-тежко са боледували, толкова и по-високи нива на антитела са установени в тяхната кръв, отчитайки индивидуалните разлики във възрастта или пола.

Най-голямото проучване за антитела в света се извърши във Великобритания. Изследователите установиха, че антителата срещу новия коронавирус бързо намаляват сред британското население, при тествани 365 000 жители.

Честотата на антителата в британското население е спаднала от 6% от гражданите около края на месец юни до 4,4% през месец септември 2020.

Важно е обаче да се отбележи, че това проучване е направено чрез китове за домашно тестване, което означава, че резултатите може би не са толкова точни, прецизни и надеждни, колкото ако бяха извършени в серитифицирана лаборатория.

По принцип намаляването на антителата с течение на времето е нормално в хода на имунния отговор при инфекцията или след ваксиниране. Все още не е напълно ясно защо при някои хора има тежко заболяване, докато други изпитват леки или нямат никакви симптоми.

Резултатите са различни при различните популации пациенти, използвани са различни методи и китове за тестване.

Много важно е да се наблегне, че антителата са особено важни при вирусни инфекции, но те не са единственото парче от пъзела с имунитета.

Чрез измерване на титрите на антителата, тези проучвания не изследват имунологичната памет нито на ниво В клетки (лимфоцитите, които произвеждат антитела), така и на ниво Т клетки (цитотоксичните) Т лимфоцити, които „убиват“ заразени със SARS-CoV-2.

Адаптивната имунна система работи чрез изграждане на памет, която определя колко бързо тялото ви може да реагира на нахлуващ патоген при второ излагане. Така че, докато антителата отслабват с времето, което не е неочаквано, клетъчният аспект на паметта на имунния отговор може би се запазва.

Основните играчи на адаптивната имунна защита са В и Т лимфоцитите. В-клетките след среща с антигена се активират и превръщат в плазматични клетки (плазмоцити), а някои от тях се запазват като В клетки на паметта. Плазматичните клетки генерират антитела при необходимост, докато В клетките на паметта „помнят“ какво антитяло трябва да се произведе, за да помогнат на организма да се монтира по-бързо и по-силно при следващото откриване на патогена.

Т-клетките също попадат в една от двете роли – помощници (T helper) или цитотоксични (T cytotoxic) лимфоцити. Т-клетките помощници стимулират В-клетките да произвеждат повече антитела. Убийците Т-клетки излизат като патрул в търсене на инфектирани клетки, които да унищожат.

До момента са описани случаи на реинфекция, които се броят на пръстите на ръцете при 34 милиона заразени души по света. Каква е ефективността на новите ваксини срещу COVID-19 и каква част от населението ще могат да предпазят от инфекция с COVID-19 предстои да се разбере.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Не трябва да се смята, че понеже титрите на антителата намаляват с времето или някои хора изобщо нямат доловими нива на антитела след преболедуване, ваксината ще води само до краткосрочен имунитет. Има още много имунни механизми, които ваксините използват, и те далеч не са само титрите на антителата във времето. Ваксините използват още адюванти, които помагат за преодоляване на ограниченията на естествено придобития имунитет.

Има и още много фактори, свързани с наличието на антитела във времето. Например, установено е, че при възрастните лица, антителата намаляват по-бързо.

А това само по себе си е в основата на невъзможността да разчитаме на колективен имунитет при ковид.

Изследователи от Великобритания установиха, че имунитетът, носен от Т-клетки срещу SARS-COV-2 все още е налице при повечето възрастни шест месеца след първичната инфекция. Броят на Т-клетките са били значително по-високи при пациенти, които са имали симптоми, в сравнение с тези, които са били асимптоматични. Тези резултати предлагат доказателства, че имунитетът на Т-клетките може да продължи по-дълго от антителата, като потенциално предлага по-голяма защита срещу реинфекция.

Най-голямата надежда на ваксините е да стимулират Т и В лимфоцитите срещу SARS-COV-2 и да имаме комбинация от клетъчен (лимфоцити) и хуморален (антитела) имунен отговор.

Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

Опасността от друга пандемия все още съществува, дори ако този конкретен щам на SARS-COV-2 бъде премахнат, тъй като съществуват още коронавируси с потенциал да прескочат междувидовата бариера. Затова трябва да сме предпазливи.

Изключително важно е всички да продължат да носят маски и да спазват социална дистанция, докато ваксината бъде напълно въведена.

Референции:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.14.20151126v1

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2026116?query=featured_home

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(20)30445-3

https://www.gov.uk/government/publications/react-2-study-of-coronavirus-antibodies-june-2020-results/react-2-real-time-assessment-of-community-transmission-prevalence-of-coronavirus-covid-19-antibodies-in-june-2020

https://www.biospace.com/article/do-waning-covid-19-antibodies-mean-loss-of-immunity-?fbclid=IwAR1FVz8dpDkpk-35UlnYedOOzqY2pWCANLV9nqzQZnX8js-4vv3cheU3_W4

https://www.msn.com/en-gb/news/uknews/t-cell-covid-immunity-present-in-adults-six-months-after-first-infection/ar-BB1aCymn?MSCC=1598376604

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s