Симеон Петров: Трябва да се наблегне на критичното мислене

Продължаваме рубриката Хора на разума със следващия глас, който има какво да каже и заслужава да бъде чут.

Здравейте, представете се накратко.

Казвам се Симеон Петров. Студент съм в ТУ-София, интересувам се от нови разработки и иновации в технологичния сектор, от януари месец миналата година следя информацията покрай пандемията.

Кажете ни как хората биха могли да се ориентират коя информация е вярна и коя съмнителна?

Проверяване в множество различни източници е първата стъпка.

Също така трябва да се проследи какъв е човекът, който предоставя информацията и дали има основания за съмнения в тезите му. Трябва са се провери експертизата му в съответната област.

Да се проверят какви са позициите на съответните власти и авторитетните институции. Важно е да се провери дали няма информация, която разбива и опровергава съмнителната такава.

Защо според Вас са толкова разпространени конспиративните теории за здравето?

Защото повечето от тях използват емоциите, страха от непознатото, незапознатостта на средностатистическия човек по много теми от медицинско или научно естество. Манипулират и извъртат схващания.

Освен това използват лесни за разбиране обясненията, малко или почти никаква терминология, което го прави по-лесно достъпно за незапознатите, неуките или уплашени хора.

Често пъти такива хора стават и жертва на confirmation и normalcy bias.

Какво според Вас е необходимо, за да се повиши здравната култура на населението?

Още от детската градина и началните класове да бъдат включени разяснителни часове относно основни елементи – вируси, болести, епидемии, пандемии, ваксини, както и какво са превенция и хигиена и защо са важни. Образователни материали биха спомогнали на децата да разберат по-лесно.

Трябва да се наблегне много и върху критичното мислене, тълкуването на данни.

Необходимо е да бъдат обяснени основни неща като например какво и какви са регулаторните органи, как функционират.

Трябва също така да бъдат взети мерки в съответните части на здравната система с цел да бъдат подновени знанията на заетите в сектора – какви са новите тенденции, какви са доказателствата, трябва да се наблегне на медицина, базирана върху доказателствата и какви са основните ѝ похвати.

Как водите дискусия с роднини, приятели, колеги, ако сте на различни мнения по даден здравен проблем?

В началото опитвам да изслушам какво ми казва отсрещната страна, за да мога да разбера дали става дума за дезинформация, объркване или несигурност.

Представянето на доказателства е важно да бъде съпроводено с обяснения, които да могат да бъдат разбрани от отсрещната страна. Даване на аналогични или логични и лесни за осмисляне примери е ключово. Друг похват е задаването на контриращи въпроси, които да накарат дадения човек да се замисли сам, да почне да се чуди, да се усъмни дали това, което казва има действителна основа или не.

Кое е най-трудното във Вашата всекидневна работа? Какво затруднява работата Ви?

Отказът на хората да спазват основни противоепидемични мерки с цел избягване на евентуални усложнения в цялостната ситуация.

Коя според Вас е областта в медицината, която според Вас е най-неразбираема за хората с немедицинско образование?

Епидемиологията, имунологията и ваксинологията.

Колко време отделяте от свободното си лично време, за да предоставяте вярна и проверена информация в социалните мрежи и медиите?

Значителна част от ежедневието ми минава в тази дейност в зависимост от деня. Може да варира от час-два до цял ден.

Кое Ви е най-трудно да представите или обясните на хората?

Съотношението полза-риск. Основни понятия. Проблем е липсата на знания и умения за разбиране или правилно тълкуване на данни и информация.

А кое Ви разочарова най-много през изминалите месеци?

Количеството хора, които вярват в дезинформация или се позовават на отдавна опровергани с времето твърдения. Отказът от разбирането на основни принципи и отговорности. Липсата на разбиране за това как трябва да функционира едно общество.

Кой беше най-трудният период за Вас и семейството Ви досега по време на пандемията?

Бих казал, че най-труден период за мен и близките ми беше есента, когато се разболях. Беше значително предизвикателство да успея да опазя родителите си от това да ги заразя.

Според Вас кога ще свърши пандемията, ако приемем, че това зависи само от хората и не зависи от самия вирус?

Ще отнеме много време. Вече минаха повече от 18 месеца, но все още значителна по размер част от населението отказва да спазва мерки, да осъзнае положението и какво е решението. Това създава проблеми и дава предпоставки положението да продължи да се влошава.

Имате ли хоби? Как разпускате от стреса?

Гейминг, писане на поезия, слушане на музика

Какво е Вашето послание към хората?

Мислете критично, имайте доверие на науката и експертите. Не всеки с титла е достоверен източник на информация. Важно е да има проверени данни и доказателства зад твърденията им и да се знае в каква област е експертизата им. Личното мнение не е равносилно на факти и доказателства.

Благодаря Ви и бъдете здрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s