Д-р Цветелина Великова: Да мотивирам хората да се занимават с наука е удовлетворяващо

Преди броени дни Европейското обединение по гастроентерология (United European Gastroenterology) ме включи като един от моделите си за подражание (Female role model). За мен това беше приятна изненада, неочаквано признание, а вече и голяма отговорност. Прилагам интервюто за тях на български език.

Какво харесвате най-много в настоящата си професионална роля на клиничен имунолог?

Никога не ми е скучно. Извършваме рутинни тестове, консултираме пациенти, организираме експериментални изследвания, проверяваме научни хипотези, обучаваме студенти, помагаме на по-новите колеги да пишат статии и проекти. Освен това харесвам баланса между професионален и личен живот, който ми позволява да отглеждам малките си деца, докато напредвам в кариерата си.

Кои бяха най-добрите ви кариерни решения досега?

Да придобия специалност по клинична имунология, определено. Това ми отвори повече възможности да работя и като изследовател, и като лекар в болница.

С какви пречки и трудности се сблъскахте и как ги преодоляхте?

Основните трудности идват, когато трябва да помогнем за диагностицирането на редки и сложни случаи и да препоръчаме най-правилното лечение на колегите. Трябва непрекъснато да сме в крак с актуалните изследвания в нашата област. Писането на статии извън работното време е често срещано и понякога е много изморително.

Въз основа на личния ви опит, какъв е вашият съвет към младите жени, които започват кариерата си?

Те трябва да използват разумно времето си. Всеки час, посветен на изучаването на методи, развиване на умения, четене на статии и практикуване, ще се изплати скоро.

Как намирате (непрекъснато) удоволствие в това, което правите?

Специалността ми стана „вайръл“ по време на пандемията 🙂
Доставя ми удовлетворение, когато открием нещо и го публикуваме или помогнем за диагностициране на сложни случаи на пациенти. Освен това се смеем много с колегите по време на експерименти или рутинна работа. Имунолозите са известни със своето чувство за хумор.

Кои са най-важните добродетели, които те направиха силната жена, която си днес?

Стремежа към постоянно учене, любопитство, постоянство. „Хванах“ почти всеки шанс, свързан с моята област, който ми помогна да натрупам опит и умения. Те от своя страна ми помогнаха по-късно да напредвам в кариерата си, като използвам и други възможности за развитие.
Освен това намирам за мотивиращо да вдъхновя следващото поколение жени учени около мен да се интересуват и занимават с наука.

Съобщението във Facebook можете да видите тук.

Съобщението в LinkedIn можете да видите тук.

Съобщението в Twitter можете да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s