Д-р Станимир Стойков: Ние сме на първо място в Европа по дигитална неграмотност и фалшиви новини

Представям Ви д-р Станимир Стойков, чиито критични коментари за пандемията сте срещали в социалните мрежи.

Представете се накратко.

Станимир Стойков, по образование – прясно завършил медицина.

Защо според Вас са толкова разпространени конспиративните теории за здравето?

Това е една наистина изключително сложна и всеобхватна тема. Конспиративни теории е имало, има и винаги ще има. За каквото се сетите. И този феномен е наблюдаван в цял свят, няма защо да се лъжем.

Същевременно обаче няма как да не прави впечатление, че в отделните общества са налице огромни качествени и количествени разлики в тези явления.

Тъй като вече 25 години живея в България и имам най-задълбочени наблюдения тук, ще изкажа мнението си за у нас. Нека започнем от там, че съвсем официално, според авторитетни международни изследвания, ние сме на първо място в Европа по дигитална неграмотност и разпространение на фалшиви новини!

Съвсем случайно (или пък не :)) оглавяваме и първото място по друг печален показател – функционална неграмотност сред учениците. Според PISA над 40% от деветокласниците са на практика неграмотни!

Колкото и да е тъжно и неприятно като извод, това е основната причина, поради която са толкова разпространени конспиративните теории за здравето у нас. На практика огромната част от хората просто нямат капацитета да погледнат адекватно на ситуацията.

Има и нещо друго, което също допринася съществено – недоверието на хората към държавата като цяло, към институциите, към авторитетите, към всичко. Това недоверие ги е направило безкрайно съмнителни.

У българина има и някакво странно усещане, че той е специалист по всичко и разбира от всякакви теми.

Така е не само със здравето, така е и с футбола, с бокса, с шофирането, с политиката, абе изобщо на приказки сме номер едно в която и да е област :).

Аз лично никога няма да разбера как е възможно народът ни да е със самоучвствието, че буквално целият свят е заблуден за нещо и ние като най-умни сме единствените просветени, които „сме запазили здравия разум“ и няма да се поддадем на световния заговор на злите сили. Интересна логика наистина. Може би психиатрите трябва да се изкажат по-компетентно тук…

Какво според Вас е необходимо, за да се повиши здравната култура на населението?

За да се повиши здравната култура трябва първо да се повиши цялостната култура. 🙂

Със сигурност трябва и да се наблегне на тази тема в образованието много сериозно още от ранна училищна възраст. Като освен фактологичното усвояване на материала, децата е задължително да се учат на хигиена на информационния поток, какво е медицина на доказателствата, как да интерпретират научни изследвания и т.н.

Добре ще е и хората да имат малко повече доверие и да се вслушват в лекарите си, а не в бг-мама и фейсбук експерти.

Не казвам и, че някои от колегите не дават основания за съмнения в авторитета им. Но тук пак опираме най-вече до качеството на образованието (им).

Процесът трябва да се разглежда от всички страни.

Как водите дискусия с роднини, приятели, колеги, ако сте на различни мнения по даден здравен проблем?

Ами много различно. С някои просто избягвам да говоря по определени теми, защото единственото, което постигаме, е да се караме. А от това няма никакъв смисъл.

И в крайна сметка трябва да приемем, че не може всички да разсъждават еднакво по всеки един въпрос.

Както и че това не бива да бъде причина за разваляне на отношения (е, зависи и от темата и тезите, които защитава отсрещният разбира се, има и червени линии за мен).

За да не изглеждам прекалено краен по принцип, нека отбележа, че това с карането и червените линии важи основно за пандемията (по-долу ще разберете защо съм толкова чувствителен на тази тема).

Ако става въпрос за други здравни въпроси, съм далеч по-толерантен 😁 С колегите водим конструктивен спор, а за приятели и роднини се опитвам да бъда полезен и да ги убедя в това, което е добре за тяхното здраве.

Според мен като лекар съм длъжен да направя всичко, каквото зависи от мен, така че най-близките ми да взимат най-правилните решения за здравето им!

Коя е областта в медицината, която според Вас е най-неразбираема за хората с немедицинско образование?

Най-неразбираема нямам представя коя е, но най-сложна на повечето им се вижда хирургията, според мен. За епидемиологията и вирусологията вече казахме, че всички станаха експерти… 🙂

Колко време отделяте от свободното си лично време, за да предоставяте вярна и проверена информация в социалните мрежи и медиите?

Напоследък общо за социалните мрежи все по-малко. Повече комуникирам с колеги и с хора, за които знам, че информацията ще е полезна и ще я интерпретират правилно. Отказах се да убеждавам широката публика в каквото и да било. Да кажем, че това, което получавах насреща, когато опитвах, ми подейства достатъчно демотивиращо.

Кое Ви е най-трудно да представите или обясните на хората?

Най-трудно за хората в България се оказа… да бъдат хора. Това се опасявам, че няма как да се обясни.

Кое Ви разочарова най-много през изминалите месеци?

Отново дълга и тежка за мен тема, по която нееднократно съм се изказвал и в социалните мрежи, и пред близки.

Аз никога не съм бил особено впечатлен от държавата, от населението или от политиците ни, но определено пандемията силно задълбочи разочарованието ми и предизвика дори и отвращение. Тя извади на показ толкова нелицеприятни неща..

Като оставим темата за нивото на образованост, която коментирах по-горе, за мен най-тежко беше да се убедя що за хора сме наистина, в чисто човешки план.

Може да се каже, че всичко, което отличава едно гражданско общество от племе диваци, у нас го няма.

Неща като емпатия, състрадание, грижа за околните, за по-слабите, по-болните, по-уязвимите, чувството на принадлежност към социум и отговорността ти към него (а не само криворазбраните у нас права и свободи) са ни непознати, или поне за огромната част от нас…

Ставал съм свидетел на потресаващи примери как хората не ги интересува дали ще заразят и потенциално убият дори най-близките си, какво остава за останалите…

Изобщо всеки е за себе си и нищо не го касае, докато не го засегне лично. Висшата ценност в живота пък за много се оказаха кръчмите, пиенете и купоните.

А за политиците ни пък единственото, което се оказа, че има значение от миналото лято насам, бяха задаващите се избори. Носейки се на вълната на попупилзма, без да им мигне окото бяха готови да минават през хиляди трупове, само и само да не дразнят електората с ограничителни мерки.

Някои говорят за фашизъм – ето това е геноцид в най-чист вид! Властта над човешките животи. Политика, която аз никога няма да забравя и простя.

Е, май има за какво да съм разочарован :))

Кой беше най-трудният период за Вас и семейството Ви досега по време на пандемията?

Най- важното за мен беше да се опазим живи и здрави. Неизвестността за бъдещето във всички аспекти също продължава да ме притеснява. Надявам се, че ще се справим.

Според Вас кога ще свърши пандемията, ако приемем, че това зависи само от хората и не зависи от самия вирус?

Ако зависи от хората – май сме обречени 😁

Имате ли хоби? Как разпускате от стреса?

Нещо конкретно, по което да съм много запален – по-скоро не. Иначе се интересувам от доста теми, но далеч не за всичко имам нужното време.

А по отношение на разпускането от стреса, може би всеки, който има домашен любимец (в моя случай куче) ще се съгласи, че той отнема много от негативната енергия.

Спортът, както и приятните хора около теб, също помагат много, разбира се 😉

Благодаря Ви за това интервю и бъдете здрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s