Историите на ваксинирани срещу COVID-19 бременни

Има медицински консенсус, че бременните жени трябва да имат възможност да се ваксинират, ако желаят, т.е. да имат достъп до ваксини, да не им бъде отказана ваксинация по време на бременността и да бъдат подкрепени в това решение. Всичко друго, изказано, написано, изкрещяно, няма значение.

Но този материал няма да бъде на медицинска тематика. Чуйте историите на бременни жени, които са взели информирано решение да предпазят себе си, неродените си бебета и целите си семейства срещу COVID-19 чрез ваксиниране.

Ваксинирах се, защото съм отговорен човек, както към моето здраве, така и към здравето на околните. Първата доза беше в 9-та г.с., втората около 13 г.с., с Pfizer. Страх не съм изпитвала, но към началото на май месец, нямаше информация дори в сайта на министерството дали е удачно бременна да се ваксинира, което за миг ме разколеба. Ваксината ми беше поставена от лекар в РЗИ. Подкрепа получих от съпруга и майка ми, всички останали ме гледаха с укорителен поглед, сякаш съм престъпник. Като странична реакция мога да маркирам единствено болка в рамото за около 24 ч. Съветвам всички, които се колебаят, да се ваксинират, не е страшно! В момента аз се чувствам много по-спокойна и сигурна за мен и бебето ми!

Русалина Димитрова, 34 г., гр. Добрич

Ваксинирах се, защото искам да предпазя себе си и семейството ми. Защото всеки трябва да е отговорен към обществото, в което живее. Първата доза (Pfizer/Biontech) получих в 36-та гестационна седмица от общопрактикуващ лекар. Нямах абсолютно никакви странични ефекти, притеснения и страх също. Мъжът ми ме подкрепяше напълно. Родителите ми (също ваксинирани) бяха леко притеснени, но са наясно, че това е правилното решение. Апелирам приятелите си и познати да се ваксинират, но уви, не всички се информират от правилните източници и предпочитат да вярват в конспирации и „мангъровщини“. Призивът ми към всички бременни е да гледат на тази ваксинация като безплатна инвестиция в здравето и бъдещето на децата си.

Изабела Митова, 32 г.; Австрия, област Тирол

Ваксинирах се, за да се защитя от ковид инфекция, веднага щом имах тази възможност – на първите зелени коридори. Заченала съм между двете дози. Ваксината ми е Astra Zeneca. Подкрепа имах от мъжа ми и повечето близки. Имах реакции и след двете дози, висока температура при първата (39 С) и болка в ръката при втората. Отшумяха на другия ден. Нищо страшно или заслужаващо внимание. Сега се чувствам спокойна и защитена, още повече предвид бременността ми. Вече съм в 20-та г.с. Горещо приканвам бременните дами да се защитят от този вирус и да изкарат безпроблемна бременност!!!

Гергана С., 35 г., гр. София
Photo by Negative Space on Pexels.com

Когато се ваксинирах не съм била бременна. Втората доза ми беше сложена на 13-ти май. Забременяла съм на 19-ти май, т.е. по-малко от седмица след втората доза на Пфайзер. Всичко това е едно доказателство за младите жени, че ваксините не водят до проблеми със забременяването. Сега се чувствам по-спокойна по отношение на бременността, а и според лекарите ще предам антитела срещу вируса на бебето.

30 г., гр. София

Ваксинирах се, защото искам да имам пълноценното общуване с близките си, и да предам някакви антитела на бебето чрез кърмене. Като майка, магистър-фармацевт и член на обществото смятам, че съм взела най-правилното решение. Ваксинирах се 40 дни след раждането ми. Няма конкретна причина защо тогава. Бях в близост до ИСУЛ и отидох във ваксинационния център. Дори не съм се замисляла да не се ваксинирам. Родителите ми и съпругът ми са ваксинирани от месец март. Като гражданин не знам какво друго мога да направя освен да си спазвам противоепидемичните мерки и да сложа ваксина. Страхът, че ако се разболея мога да изтегля късата клечка и да прекарам вируса зле, също много ме мъчи. Смятам, че с ваксина имам по-голям шанс да премина през ковид без усложнения. Мисля, че когато вкъщи сме ваксинирани и общуваме с ваксинирани приятели можем да предпазим и почти 6 годишния младеж у дома. Успех!

Ралица Новодрянова, гр. София

Ваксинирах се, защото ме е страх от вируса и защото вярвам, че само ваксините могат да го спрат. Взех решението след като прочетох всичката налична до онзи момент информация по темата (основно статиите и страниците, които вие споделяхте в групата Ваксини, както и други източници и коментари на лекари от други държави). Pfizer – първа доза 15-та г.с., втора доза 18-та г.с. Да, беше ме страх дали взимам правилното решение. Навсякъде пишеше да се ваксинират бременни основно от високорисковите групи. Това правеше решението по-трудно, тъй като при нас рисковите фактори не са много (въпреки това мъжът ми и родителите ни го изкараха). Ваксинирах се на зелени коридори в Александровска, но не споделих, че съм бременна, защото преди това ни бяха казали по телефон, че не ваксинират бременни. Исках да се ваксинирам с Pfizer, но тогава имаше все още само в три или четири болници. Подкрепиха ме мъжът ми, родителите ми, някои приятели също. Приятелка акушерка от Лондон също ме подкрепи. АГ, при когото следя бременността – каза да изчакам, че не знае, защото били противоречиви мненията; АГ, при когото ходя на фетална морфология – каза ДА за ваксината без колебания. Нежелани реакции – основно болка в ръката, при втора доза имах и силна отпадналост през целия ден. Към други бременни – да се информират и да преценят дали искат. За мен ваксината имаше много добър психологически ефект, вече влизах в магазини без да се притеснявам, виждах се по-спокойно с приятели и т.н. Аз редовно споделям информация с приятелки. За съжаление освен мен не познавам друга бременна, която да се е ваксинирала.

Магдалена, 34 г., гр. София

Ваксинирах се, за да предпазя себе си и моите близки. Смятам,че взех информирано решение и честно казано нямах търпение да дойде редът ми за имунизация (тук трябваше да се чака да стигнат до съответната възрастова група). През това време със съпруга ми искахме да имаме детенце, но не знаехме кога ще се случи. Оказа се, че съм забременяла малко след първата доза. Падна ми се Модерна и нямах никакви странични реакции. За втората доза дата ми беше след 11 седмици (отново политика на държавата – независимо от ваксината разстоянието между двете дози е 8-12 седмици). Консултирах се със специалист по фетална морфология и докторката ми каза, че няма никакъв проблем да ми бъде поставена втората доза. След поставянето й на следващият ден имах лека температура, която свалих с парацетамол. Щастлива съм, че го направих, така се надявам и бъдещото ми детенце да има антитела и да е защитено. Съпругът ми е медицинско лице и абсолютно ме подкрепи в този избор. Призивът ми към бременните жени е бъдете отговорни към вашето здраве и това на вашите деца.

35 г., Великобритания (живея тук от 2 години и половина)
Photo by Pixabay on Pexels.com

Здравейте! Ваксинирах се, защото вярвам в науката и мисля, че всички трябва да вярваме. Ваксините са неизменна част от нашата еволюция и справянето с болести, които благодарение на тях, са вече в миналото. Вярвам, че това е единственият начин да се справим с пандемията. Помогна ми с решението и чуждестранна група за бременни ваксинирани, предимно от САЩ, където се качват непрекъснато снимки на здраво родени бебенца + положително тествани за антитела. Ваксинирах се в 16-та г.с. Беше ме страх, но въпреки че не получих подкрепа от почти никой в семейството си, радвам се, че се реших, защото послужих за добър пример и след мен, всичките ми роднини се решиха. Ваксинирах се в близката поликлиника. Бях подкрепена от своя АГ, за което съм изключително благодарна, бяха ми дадени за пример от него САЩ и Израел, където ваксинираните бременни са доста голям процент, както и фактът, че ние като бременни сме във високо рискова група. Нямах абсолютно никакви неженени реакции, освен лека болка в ръката, като от мускулна треска, която отшумя за ден.

Симона Калоферова, 30 г., гр. Пловдив

Първи прием на Комирнати – 5-та г.с., втори – 8-ма г.с. Не знаех, че съм бременна при първата игла, след като разбрах се консултирах с д-р Бацелова и д-р Великова, както и с моя позната лекар, работеща в ковид отделение. И трите подкрепиха напълно поставянето на втора доза, въпреки че беше още март 2021 и почти нямаше данни за бременни и ваксината. Писах и на Американската АГ асоциация и след техния отговор, че опасността за мен от ковид е по-висока, отколкото от ваксината, поставих втора доза. В момента съм в 31-ва г.с. и няма как да не спомена, че все още имам известни притеснения, защото я поставих в първи триместър, но се надявам всичко да е наред. Странични ефекти нямаше, освен болка в ръката. Съпругът ми ме подкрепи след като чу медицинските становища на лекарите. Апелирам бременните да са сигурни, че са достъпили достоверна информация при направата на своя избор, тъй като в България все още не е налична такава що се отнася до ваксиниране на бременни.

36 г., гр. Варна

Специализирам АГ и взех решение да се ваксинирам, защото професията ме поставя в риск от заразяване с Ковид. Станах свидетел на много усложнения при бременни с Ковид и реших,че ваксинацията е най-добрият начин да предпазя себе си и детето. Първата игла беше в 7-ма г.с., не съм имала сериозни нежелани реакции, единствено болка в мястото на убождането. Ваксинирах се във Ваксинационния център в болницата, където работя. Ваксинира ме колегата, който беше на смяна.

Елена Тошева, 29 г., гр. Пловдив

Ваксинирахме се след като наше приятелско семейство изкара Ковид. Жената беше с пневмония в болница, мъжът й и той беше зле, но нямаше кой да гледа детето им и се държеше, заради него да не влиза и той. Нашите деца няма на кой да ги дадем, ако сме в такава ситуация. От бабите и дядовците само свекърва ми е ваксинирана, но живее с 90 годишната си майка и моята баба на 90 г. е ваксинирана, към онзи период и те не бяха. Аз се ваксинирах бременна след като излязоха докладите за Модерна и Файзер, че са ок за бременни. Консултирах се с личен лекар, педиатър, гинеколог, с Лина. В общи линии получавах разнопосочни мнения, но тези против не бяха научно обосновани за мен. Лина ми помогна с научна информация по темата и съм й много благодарна за това! Не знам дали ваксината ще ни предпази от Ковид, но се надявам да го минем леко! Не виждам друг начин за момента, по който можем да продължим да живеем донякъде нормално!

Антония Златанова, 36 г., гр. София
Photo by Tomaz Barcellos on Pexels.com

Ваксинирах се с първа доза Pfizer в 33-та г.с. Имах силно желание да го направя по-рано, но нямах възможност (не се намирах в България).
Нямах подкрепата на личния си лекар, нито тази на проследяващия бременността. Мнението им беше “Категорично не”, без обосновка. Просто “Не”.
Бременността ми е чудесна – нямам никакви здравословни проблеми или оплаквания. Приемам единствено витамини. След категоричното необосновано “Не”, реших сама да проуча защо е това “Не”. Изчетох куп статии по въпроса, статистики, официални становища на различни здравни организации по света, препоръки на български болници, мнения на лекари. Оказа се, че ваксинирането на бременни всъщност е силно препоръчително.
Трима лекари в чужбина също препоръчаха да се ваксинирам (двама акушер-гинеколози и един общопрактикуващ).
Междувременно около мен започнаха да се появяват все повече ваксинирани бременни, които са имали препоръка за ваксинация от проследяващите бременността лекари. Не ми отне много време да се реша на ваксинация – ваксинацията е единствения логичен избор в ситуацията. Съпругът ми подкрепи напълно решението ми. Да се ваксинирам беше едно от първите неща, които направих на идване обратно в България. Ваксинира ме лекар, когото намерих случайно в група в социалните мрежи, в която се обсъждат ваксини. Ориентирах се тъкмо към него, защото знаех, че подкрепя ваксинирането на бременни и кърмещи. Изключително благодарна съм на лекаря, който ме ваксинира. Не мога да опиша колко. За мен беше ключово ваксината да ми постави човек, който подкрепя това и не би разклатил убеждението ми, че постъпвам най-правилно за мен и за бебето. Бях ваксинирана с Pfizer. Единствени симптоми – локална болка при натиск на мястото на поставяне на ваксината и лека мускулна треска на същата ръка за два дена. Нищо друго.
Нямах повишена температура, не почувствах отпадналост.
По стечение на обстоятелствата, непосредствено след ваксинацията, се случи да направя куп стандартни изследвания, свързани с бременността – всички бяха в норма. Предстои ми поставяне на втора доза. Сега съм много по-спокойна и уверена, мислейки за бъдещето. Смятам, че направих най-доброто за себе си и бебето.
Съжалявам единствено, че не успях да се ваксинирам по-рано. Призовавам всички бъдещи майки да отделят време и да се поинтересуват повече по темата бременност, COVID-19 и ваксинация – какви са рисковете, статистиките, какви са препоръките на различните здравни организации, медицински заведения, лекари.
Филтрирайте добре източниците си на информация, мислете, четете внимателно и критично. Не се страхувайте, образовайте се по темата и ще намерите най-правилното решение сами.
Аз го намерих за себе си и се чувствам спокойна и уверена с избора си. Успех!

Снежана Закрайшек, 30 г., гр. София

Повече за бременност и COVID-19 можете да прочетете тук. И ще завършим с история на жена, която се е ваксинирала, докато все още кърми. Повече истории на кърмещи жени можете да прочетете тук:

Исках да се ваксинирам, докато още кърмя детето си, за да му предам антитела. Няколко дни преди датата за ваксинация обаче, се разболяхме всички у дома. Изчакахме 6 месеца и сега се ваксинирахме и двамата с мъжа ми. Имах опасения единствено защото имам тромбофилия, иначе всички около нас са ваксинирани и са ок. Удължихме кърменето, за да предам антитела на детето – на 3г. 6 м., има кърмене веднъж на ден сутрин след събуждане и до момента нямаме наблюдения да е имал странични ефекти. Важно е да се събират данни, за да се взимат информирани решения. Благодаря за инициативността и услието! 🙂

30 г., гр. София
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s