Цветомира Захариева: Медицината и науката не са философия с разсъждения и съчинения

Днес, гост на рубриката Хора на разума е Цветомира Захариева. Тя събира проверена медицинска информация, за да я предостави на хората, отговаря на въпроси и помага в борбата с инфодемията.

Бихте ли се представили?

Казвам се Цветомира Захариева и съм строителен инженер.

Как хората биха могли да се ориентират коя информация е вярна и коя съмнителна?

Ох, хем ми се иска да кажа лесно, хем знам, че в България не е. Аз съм семейно обременена с това, че живея с медиен анализатор и от години вече съм се научила само четейки едно заглавие или статия да знам дали информацията клони към вярна или съмнителна.

Но ако нямах този тренинг бих казала, че ще подлагам на съмнение всяка една информация във всяка една българска медия (вестник, телевизия, радио и т.н.), защото нямаме никакъв контрол над това и дори националните медии си позволяват да търсят сензация, а не да се придържат към фактите и достоверните източници.

Бих проверявала, кой е първоизточника на дадена новина – чужда медия и какво точно е написано там. Като цяло, ако има думички, които са сензационни, скандални, шокиращи неща, веднага ми светва лампичката, че има нещо гнило.

Защо според Вас са толкова разпространени конспиративните теории за здравето?

Защото живеем в 21-ви век и всеки има свободен достъп до всякаква информация и масово хората нямат културата и опита да я отсяват.

Освен това у всеки човек е заложено, да вярва на неща, за които не трябва да поема сам отговорност, много по-лесно е да се оставиш на течението или да очакваш друг да ти каже дали да изпиеш това хапче.

Какво според Вас е необходимо, за да се повиши здравната култура на населението?

Държавата да инвестира в информационни кампании, които да се изготвят от съответните медицински специалисти, съвместно с други специалисти. И тези кампании да са ежегодни. Да се информират и обучават учителите и ОПЛ.

Ние нямаме дори адекватни кампании за СПИН, за кръводаряване и за други доста елементарни неща за здравето на човека.

Как водите дискусия с роднини, приятели, колеги, ако сте на различни мнения по даден здравен проблем?

Аз съм човек, който не обича сам да започва спор и трудно изказвам моята гледна точка, ако отсреща усещам твърде голямо различие. Най-лесно ми е да кажа, „аз съм взела това решение, след като прочетох тези и тези неща и говорих с този и този лекар, ако искаш, мога да ти ги пратя“.

Кое е най-трудното във Вашата всекидневна работа? Какво затруднява работата Ви?

Когато ми се налага да общувам с клиенти и трябва аз да напомням какви са мерките в момента и че трябва да си сложат маска преди още да съм им отворила вратата на офиса. Но хубавото е че се учат бързо и след първия път, вече си знаят 🙂

Коя е областта в медицината, която според Вас е най-неразбираема за хората с немедицинско образование?

Бих казала всяка 🙂 или за всеки човек най-непонятна е тази област, в която той не е имал лични проблеми или преживявания. Или поне аз съм така.

До преди 2 години нямах никакви познания по имунология, вирусология, инфекции, може би някакви много далечни от часовете по биология в училище. Е за две години, просто се наложи да изчета доста медицинска литература, да разговарям с познати и непознати лекари, които да отговорят на въпросите ми. И сега мога да кажа, че сравнено с преди моите знания са увеличени с едно 300%.

За съжаление бих казала, че в България масово хората не знаят или не искат да знаят нищо за медицината, искат просто някой да им даде хапче за болките им, което да действа.

Колко време отделяте от свободното си лично време, за да предоставяте вярна и проверена информация в социалните мрежи и медиите?

Общо достъпна до голям кръг хора 10-30 мин/седмица. До тесен кръг хора може да стигне и до 1 час дневно.

Кое Ви е най-трудно да представите или обясните на хората?

Фактите в науката и че в науката няма вариант за лично мнение или тълкование.

Това че науката работи с цифри, не може всеки лекар да излиза и да казва „аз мисля“.

Има конкретни органи, институти, организации, които са на държавно или световно равнище и те излизат със своите доклади, препоръки и становища, и медицинските специалисти се придържат към тях като ги цитират, а не да правят съчинения и разсъждения, все едно е някоя философска тема.

Кое Ви разочарова най-много през изминалите месеци?

Решенията, които се взимат на държавно ниво. И това, което излиза от устата на хората на високи позиции. Това за мен обърква най-много хората и подкопава доверието им.

Кой беше най-трудният период за Вас и семейството Ви досега по време на пандемията?

Първите 3-4 месеца след март 2020, но го отдавам на това, че съвпадна с друг здравословен проблем в семейството ни и промяната в работното и личното време, което беше пряко следствие от самата световна пандемия, не само заради малоумните решения тогава в България.

Според Вас кога ще свърши пандемията, ако приемем, че това зависи само от хората и не зависи от самия вирус?

Когато хората на държавно и световно ниво излязат и кажат единодушно какви са препоръките.

Не вярвам в това, че всеки един човек сам ще стигне до решението да помогне с дадено свое действие за излизането от пандемията, повечето сме егоисти и си гледаме личната изгода.

Когато хората видят, че управляващите действат единно и говорят за едно и също нещо, тогава ще имат вярата и спокойствието и те самите да го направят.

Имате ли хоби? Как разпускате от стреса?

Пътешестване. Важното е да е различно от ежедневието ми. Може да е сред природата – кране на сноуборд, планински преход, може да е класическа почивка на морето или туристическа обиколка на градчета, важното е да има пътешестване и опознаване на нови кътчета.

Благодаря Ви за това интервю. Бъдете здрави и продължавайте да предоставяте вярната информация към хората!

Едно мнение за “Цветомира Захариева: Медицината и науката не са философия с разсъждения и съчинения

  1. Изобщо не съм съгласна с дамата – медицината и науката се учат от грешките си и това е било откакто съществуват. И причината е проста – всеки, който се занимава с тях, е преди всичко човек, а човек греши – независимо дали иска или не. Ако искате, вземете за пример хероина. Той е създаден от фармацевтична фирма и влиза в широка употреба, а резултатите от това са известни на всички.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s