Защо се ваксинирах срещу COVID-19? Пациентите с онкологични заболявания разказват

Прочетете трогателните истории на четирима пациенти с онкологични заболявания, които борейки се с рака, искат да се предпазят и от тежко протичащия при тях COVID-19.

Диагнозата ми е карцином на млечна жлеза, която е установена през 2009 година. Към момента съм в ремисия. Ваксинирах се след консултации с онколози и кардиолог, които всъщност ме и посъветваха да го направя. Подкрепа имах и от близките си. Изпитвах леки притеснения относно страничните ефекти на ваксината, най-вече да не предизвика възобновяване на основното заболяване. Към момента нямам никакви оплаквания. Усещах около 3-4 дни болка в рамото, след втората доза имах подут аксиларен лимфен възел, леко втрисане, без температура и леки болки в мускулите. Твърдо вярвам в полезна ваксините и бих посъветвала всеки, особено хората със сериозни заболявания, да се ваксинират.

Весислава Леонидова, 52 г., гр. София
Photo by Thirdman on Pexels.com

Оперирана съм от рак на гърдата в края на март 2018 г. От юни месец 2018 г. съм на ендокринна терапия, която продължава и към момента (Летрозол). Преди година и половина ме диагностицираха с автоимунно заболяване. Окончателната диагноза е от м. май тази година – еозинофилен фасциит. Преди да започна терапия с метотрексат и след консултация с лекуващия ме ревматолог се ваксинирах при личния ми лекар, който напълно ме подкрепи в решението ми. Поради уплътняване на кожата ваксината ми бе сложена в гънките на стомаха. След първата доза имах няколко дни болка в мястото на убождане. След втората доза това беше в по-лека форма и никакви други нежелани реакции. Наясно съм с възможността да не изградя пълноценен имунен отговор и въпреки всичко се радвам, че се ваксинирах. Вярвам в науката и на всички, които се страхуват от страничните ефекти на ваксината желая никога да не прочетат за страничните ефекти, които фигурират в листовките на лекарствата, които аз приемам. Благодаря Ви за просветителската роля, д-р Великова и бъдете здрава.

Светлана Георгиева, 60 г., гр. Добрич
Photo by Anna Tarazevich on Pexels.com

През 2013 г. бях диагностицирана с рак на гърдата. След операцията последва лъчетерапия и хормонотерапия със Золадекс и Нолвадекс. Към момента съм в ремисия, само на Налвадекс, периодично следят с различни изследвания състоянието ми в Онкодиспансера, Онкологията и Токуда болница в София. Логопед съм и, предвид рисковата група, в която съм, излязох в неплатен отпуск от м.10.21 г. Благодарение на ваксината тази година ще мога да работя, имайки равен шанс със здравите хора срещу Ковид. Аз съм дъщеря на двама лекари и знаех, че единствената надежда е в науката. Помня щастието си, когато около Коледа дойде съобщението за появата на ваксината на Файзер. Следях непрестанно научните съобщения и становищата на Американската и Европейската онкологични организации. Тъй като бях в приориетна група, още февруари-март бях ваксинирана с Модерна. Не съм имала колебания, приятелите ми ме ползваха като енциклопедия по темата с ваксините срещу Ковид. Съпругът ми е с автоимунно заболяване – ваксинира се също с Модерна, дори седмица преди мен. И 30-годишната ми дъщеря е ваксинирана с Модерна (малко след нас). Само при нея имаше 1-дневна температура и неразположение. При мен и съпругът ми имаше само болка в ръката на мястото на апликиране. Ваксинирана съм в болница “Св. София”

В.З., 52 г., гр. София
Photo by Klaus Nielsen on Pexels.com

Не съм на терапия. Притеснявах се, но вярвам в науката. Ваксинирах се, за да избегна усложненията и последствията от болестта.

гр. Варна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s