Псориазисът – какво трябва да знаем за него?

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което може да влоши значително качеството на живот на пациентите.

Какво преставлява псориазисът? Какви са причините за възникване на заболяването?

Псориазисът е автоимунно хронично възпалително заболяване. Проявява се по кожата по множество различни начини. Около 2-3 % от населението на Земята страда от псориазис, като мъже и жени са еднакво засегнати.

Болестта може да се отключи във всяка възраст, но най-често първите обриви се появяват преди 20-тата година. Втори пик на болестта е периода между 50 и 60 години.

Болестта има доказано наследствен характер.

Фактори, които предизвикват развитието или провокират появата на псориазиса, са най-често различни инфекции, стрес, излишни килограми, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, някои лекарства.

Как се проявява псориазисът?

Главно чрез псориатични плаки. Те представляват ясно очертан видоизменена зачервена кожа с множество сребристи люспи по повърхността ѝ. Пациентите често изпитват сърбеж, болка. Любимите места на псориазиса са скалпът, ушната мида, лакти, колене, полови органи.

Така изглежда обикновеният (прост или вулгарен) псориазис, който засяга около 80 % процента от болните.

Заболяването обикновено протича на вълни – кожното възпалени стихва, след което се обостря.

Как се поставя диагнозата?

Клинично, след преглед от дерматолог. Няма специален тест за диагностика на псориазис, но в редки случаи се прави биопсия на кожата.

Photo by Los Muertos Crew on Pexels.com

Коментар на имунолога: За разлика от други системни или локализирани автоимунни заболявания при псориазиса нямаме специфични имунологични тестове, напр. автоантитела.

Това създава трудности при поставянето на диагнозата, особено ако обривните единици са по-нетипични, или изявата е ставно засягане (псориатичен артрит).

Въпреки това, има имунологични механизми, участващи в развитието на болестта – Т клетки, дендритни клетки, цитокини (IL-17, IFN-γ, TNF, IL-12, IL-23, IL-22) и други, което от своя страна дава възможност да се прилага много успешно биологична терапия.

Не бива да забравяме, че псориазисът има силна генетична предиспозиция (напр. PSORS локуса, единични генни полиморфизми, кожния транскриптом).

Как се лекува псориазисът?

Поддържането на нормално телесно тегло, отказът от тютюнопушене и употреба на алкохол и избягването на стреса са от изключително значение за подпомагане на състоянието, заедно с лечението.

Кожните прояви се лекуват от дерматолог най-често с кремове и мехлеми, предимно на основата на глюкокортикоидите. Понякога се налага и орален прием на лекарства. Модерните терапии на заболяването включват биологични лекарства. Това са генноинженерни биологични препарати, които най-често представляват големи протеинови структури и които се получват в сложен производствен процес.

Подходите за терапия с UV светлина, като UVB фототерапия и псорален плюс ултравиолетова А светлина (PUVA), могат ефективно да намалят симптомите на псориазиса. Но лечението изисква доста усилия, защото са необходими няколко процедури седмично. Повтарящата се и дългосрочна светлинна терапия също може да увеличи риска от рак на кожата.

Опасен ли е псориазисът?

Псориазисът е сериозна болест, която може да доведе до понижаване на качеството на живот на пациентите.

Освен козметичните дефекти, болестта може да предизвика увреждане на ставите и гръбначния стълб.

Source: UpToDate

Едно от най-сериозните усложнения на псориазиса е псориатичният артрит. Нелекуван навреме, той може да доведе до тежко увреждане на големите стави, деформация и инвалидизация.

Source: NHS.uk

Болните от псориазис страдат по-често от останалите хора от очни болести, възпалителни чревни заболявания, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Затова редовното проследяване и лекуване на псориазиса са от изключителна важност.

                                           

Материалът подготви: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Източник:

Medscape, Mayo Clinic

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229247/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s