Имунната система ли крие ключа за лечението на рака?

На път сме да започнем да третираме рака по съвсем нов начин.

Вместо раковите клетки да бъдат умъртвявани директно чрез химио- или лъчерапия, новите терапии са предназначени да насърчат естествения имунен контрол на организма над болестта.

Имунотерапията, приложена при онкозаболяване, цели да стимулира имунната система сама да унищожи тумора.

За първи път тази хипотеза е описана преди повече от век, но сега вече имаме основание да смятаме, че имунотерапията може да постигне добри резултати в лечението на рака.

Съвременната наука има по-добро разбиране за начина, по който имунната система намира рака и го определя като опасност, както и как той  успява да се „скрие“ от нея, продължавайки да расте.

Photo by Thirdman on Pexels.com

Ето основните предимства на имунотерапията:

Имунната система патрулира из цялото тяло и има възможност да разпознае раковите клетки, където и да са те в организма.

Способността на рака да се разпространява, тоест да разширява и променя местоположението си, често е причина за рецидив след други лечения.

Имунната система може да прецизира силата на своя отговор, спрямо размерите на открития от нея проблем.

Това на практика означава, че колкото по-напреднал е ракът, толкова по-мощна може да бъде стимулацията на имунната система и съответно нейната атака спрямо него.

Имунната система може да развива и променя своя отговор в процеса на лечение, адаптирайки се към промените в рака.

Ракът е генетично нестабилен, затова често може да се променя и по този начин да „избяга“ от конвенционалните лечения. Тази гъвкавост на имунната система дава възможност пациентът да бъде лекуван адекватно през целия курс на лечение.

Имунната система може да разпознава огромен брой антигени.

Тя открива и разпознава като опасни различните видове ракови клетки, което е изключително важно и трудно при редките видове рак. Това прави възможно прилагането на имунотерапия при голям брой онкозаболявания.

Имунната система има памет.

Така например, получаваме доживотен имунитет срещу някои заболявания, за които сме били ваксинирани като деца. В случая с рака, това би могло да осигури имунитет за в бъдеще. При нова поява на раковите клетки, имунната система много по-бързо ще ги регистрира и атакува по най-подходящия начин. Ще си „припомни“ и унищожи.

Повечето начини, по които третираме рака сега, са работещи за момента на провеждане на терапията. При имунотерапията ползите и защитата за пациента могат да продължат през целия му живот.

Всички тези преимущества на имунотерапията в лечението на раковите заболявания, дават  надежда дори за пациенти в напреднал стадий, както и за доживотна ремисия на излекуваните

Имаме сериозни основания да считаме, че имунотерапията може да ни въведе в нова ера в лечението на онкозаболяванията.  

Превод: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Източник: https://theconversation.com/how-weaponising-the-bodys-immune-system-can-deliver-a-cure-for-cancer-43494

2 мнения за “Имунната система ли крие ключа за лечението на рака?

 1. Текста е прекалено научнопопулярен и са вмъкнати верни неща, но иррелевантни към имунотерапията – непример имунната памет.

  ГЕНЕРАЛНО – Имунотерапиите не са имуностимулиращи терапии, а са имуномодифициращи, като модификациите целят да премахнат спирачките за атакуване на туморни клетки

  Други твърдения, които от практическа гледна точка се оказват неверни:
  „Имунната система патрулира из цялото тяло и има възможност да разпознае раковите клетки, където и да са те в организма.“
  Твърдението за цялото тяло е вярно, но е невярно по отношение на атакуваните метастази по цялото тяло – метазтазите в мускулни и мастни тъкани не са атакувани от имунната система.

  Харесвам

 2. Може те ли да укажете каква следва да е имунотерапията при рак на простата – с какви лекарствени средства се извършва тя и по какъв начин на приложение.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s