5 запомнящи се факта за имунната система

Имунната система е нашият защитник – нейната задача е да се бори срещу болестите и опасните нашественици в организма ни. Тя работи като първо идентифицира проникналите бактерии, вируси, гъбички или паразити, след което изпраща своите „войски“ – бели кръвни клетки – да унищожат както „враговете“, така и инфектираните тъкани.

Ето няколко интересни факта за имунната система – този толкова важен компонент на нашите организми.

1. Морска звезда ни разкрива колко древна е имунната система

Има два еднакво важни раздела на имунната система: вроден имунитет и придобит (адаптивен) имунитет. Вродената имунна система се състои от клетки и протеини, които винаги са готови да се борят с микроорганизмите на мястото на инфекцията. Придобитият имунитет се задейства, когато патогените успеят да преодолеят  вродените защитни бариери.

Безгръбначните животни нямат придобит имунитет, за разлика от  гръбначните. В края на 19-ти век обаче руският биолог Ели Мечников открива, че безгръбначните все пак имат вродена имунна система.

Една вечер през декември 1882 г. Мечников пронизал ларва на морска звезда с трън от роза. Когато изследва звездата  на следващия ден, той открива множество малки клетки, които се опитват да погълнат тръна (Мечников е наблюдавал вроден имунен процес, наречен фагоцитоза).

2. Имунитетът е бил известен на хората още преди две хилядолетия

Първата ваксина била създадена в късния 18-ти век, но хората са били запознати със съществуването и важността на имунитета много преди това.

По време на чумата в Атина през 430 г. пр. Хр. гърците забелязали, че хората, които са преболедували веднъж едра шарка (Вариола), не се заразяват повторно с нея.

Оцелелите, според статия  от 1998 г., публикувана в International Journal of Infectious Diseases, често били използвани да се грижат  за болни от едра шарка.

През 10-ти век китайските лечители започнали да вдухват в носовете на здрави пациенти  изсушени и стрити на прах струпеи на болни от едра шарка. Тези хора обикновено прекарвали много лека форма на болестта, а след възстановяването си имали изграден имунитет към нея. Тази практика се наричала вариолизация или инокулация след разпространението си в Нова Англия през 1700-те години.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

3.  Хората имат между  4,500 и 11,000 бели кръвни клетки във всеки милилитър кръв

Средният брой бели кръвни клетки – които са предимно имунни клетки – варира в зависимост  от възрастта и пола. Въпреки това обаче броят им може да бъде намален или повишен в резултат на различни заболявания, което прави пълната кръвна картина рутинно изследване.

4. Адаптивната имунна система осигурява по-специализирана и специфична форма на имунитет

Патогените и бактериите не могат да правят разлика между специфичен и неспецифичен имунитет и обикновено биват  уловени в сблъсък с адаптивните имунни клетки.

Имунната система може да бъде разделена на две главни части: хуморален имунитет и клетъчно-медииран имунитет.

Клетъчно-медиираният имунитет се състои главно от Т-лимфоцити и е отговорен за защитата на тялото срещу вътреклетъчни микроби (вируси). Това е един от най-важните факти за адаптивната имунна система.

Photo by cottonbro on Pexels.com

5. Някои хора имат слаба или никаква имунна система

Филмът от 1976 г. „The Boy in the Plastic Bubble“ („Момчето в пластмасовия мехур“)  разказва за човек с имунен дефицит, който бил принуден  да живее в абсолютно стерилна среда, заради неспособността на организма му да се справи с каквато и да е инфекция. Макар че историята е художествена измислица, тежкият комбиниран имунодефицит (ТКИД) или „bubble boy disease“, е реално съществуваща болест, която засяга около 1 на 100 000 човека.

До скоро трансплантирането  на  костен мозък от съвместими родственици за донори е било единственото лечение за болните от ТКИД ((SCID), но понастоящем генната терапия също изглежда обещаваща възможност.

Превод и редакция: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции:

https://www.livescience.com/40712-immune-system-surprising-facts.html?fbclid=IwAR1klcAm2NcEOp6Q5-m9ywkL-QWeXb_3fygTV61lzzm6CBm-U-OCTCLYsRQ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s