Информирани в пандемията: Какво е мутация, вариант и щам на SARS-CoV-2?

Доцент д-р Стефан Костадинов, специалист по перинатална патология, за сложната терминология, свързана с вирусите, и какво стои зад нея.

Животът по време на глобална пандемия изисква от нас постоянна адаптация към случващото се. През изминалите две години обогатихме речниците си с нови думи. Вече се наблюдава една умора от това, защото в момента, в който си помислим, че се справяме  с терминологията, се появяват още новости.

Развитието на пандемията е динамично и непредвидимо. Специалистите също изпитват затруднения да бъдат максимално и навременно информирани за непрекъсното натрупващите се и променящи данни за вируса.

Усещането, че въпреки усилията ни, не сме добре ориентирани в потока от информация, който ни залива ежедневно, е напълно нормално. Дори специалистите, които би трябвало да знаят какво говорят, в някои случаи не са напълно единодушни. Например – Делта и Омикрон са мутации, варианти или щамове на вируса SARS-CoV-2?

Каква е разликата между мутации, варианти и щамове на вирус? 

Генетичният материал на SARS-CoV-2-Коронавирусът,  който причинява заболяването COVID-19, представлява рибонуклеинова киселина (РНК). За да се възпроизведе и следователно да инфектира, SARS-CoV-2 РНК трябва да нападне клетка-гостоприемник. Той използва нейните структури (органелите ѝ), за да се репликира.

Photo by CDC on Pexels.com

Често възникват грешки по време на репликацията на вирусната РНК, защото процесът е изключително сложен. Това води до вируси, които са подобни, но не са точни копия на оригиналния вирус. 

Тези грешки във вирусната РНК се наричат  ​​„мутации“, а вирусите с тези мутации се наричат ​​„варианти“ на основния вирус.

Вариантите могат да се различават помежду си с една или с по много мутации. Не всички мутации обаче имат значим ефект. За да разберем това по-добре, трябва да сме запознати с основите на човешкия генетичен код-ДНК и с тези на на SARS-CoV-2-РНК. 

Всеки генетичен код е като програма, върху която са изградени всички организми. Не всяка мутация, която възниква в определена точка на РНК или ДНК, задължително води до промени в някой от градивните елементи (аминокиселини), които РНК или ДНК кодира. В такъв случай това няма да промени начина, по който е изграден организмът ( вирус или човек).

Щам наричаме вариант, който е изграден по различен начин, показва различни физически свойства и се държи различно, в сравнение с вируса, от който е произлязъл. 

Тези  разлики могат да бъдат незабележими или очевидни. Могат да включват аберантно свързване към различен клетъчен рецептор или по-силно свързване с рецептор; по-бързо репликиране; по-ефективно  предаване и т.н.

По същество всички щамове са варианти, но не всички варианти са щамове.

Има известно объркване относно това как е най-добре да се използват тези термини. Като се има предвид, че всички щамове са варианти (но не всички варианти са щамове), разбираемо е терминът вариант да е по-често използван.  Ако се докаже обаче, че даден вариант се държат различно, би било по-точно да ги наречем щам на вируса.

Делта и Омикрон  щамове или варианти са на SARS-CoV-2 ?

Според някои, разликите в свойствата и поведението на Делта и Омикрон не са чак толкова големи, за да заслужат да бъдат наречени щамове. Затова си остават варианти. Определението като щам би било оправдано, ако например, нов вариант се окаже напълно резистентен към настоящите ваксини или към имунитета, придобит след преболедуване на предишен вариант на вируса.

Трудностите, които срещаме в опитите си да бъдем адекватно информирани в пандемията, произтичат от сложността на материята, но и от стремежа на учени и лекари да бъдат максимално прецизни – както в изследванията, така и в изказа си. Единствено такъв подход има смисъл.

Материлът е любезно предоставен от доц. д-р Стефан Костадинов, първоначално споделен на фейсбук страницата му.

Материалът подготви: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s