Първата успешна ксенотрансплантация на сърце в света е факт

Дейвид Бенет – 57-годишен мъж от Мериленд, е бил  трансплантантиран  на 10 януари 2022 г. от хирурзите в University of Maryland Medical Center. Бенет е страдал от сърдечно заболяване и не е имал никаква надежда: бил твърде слаб, за да бъде трансплантиран с човешко сърце, а лекарите вече били изчерпали всички възможности за лечение. Последната му надежда била да получи генетично модифицирано сърце, което е израснало в прасе. И той го получава.

„Или смърт, или тази трансплантация,“ казва Бенет в съобщение към пресата. „Искам да живея. Знаем, че това е като да стреляш в тъмното, но това е моят последен избор.“

Сърцето е било осигурено от Revivicor  – компания за биотехнологии в Блексбърг, щата Вирджиния. Операцията е първата  ксенотрансплантация, (трансплантиране на орган с нечовешки произход на човек) която е била завършена без да се наблюдава непосредствено отхвърляне на органа от организма.

Ксенотрансплантацията е позната от векове и е вълнуващо поле за изследвания за много учени, специалисти по биотехнологии. Има около 100, 000 души в списъка на чакащите за  донор, според Health Resources and Services Administration. Всеки ден в САЩ умират по 17 човека докато чакат за трансплантация на орган.

Недостигът на органи в щатите кара учените да се търсят други варианти, чрез които проблемът може да бъде решен, като в същото време се спазват всички изисквания.

Photo by Vidal Balielo Jr. on Pexels.com

Лекарите от години трансплантират успешно сърдечни клапани от прасета, също така използват свинска кожа за присаждане на пациенти с изгаряния. Прасетата са предпочитани като гостоприемници за отглеждане на органи, заради краткия период на растеж – на прасето са му нужни само около шест месеца да „отгледа“ в себе си сърце с размерите на човешкото.

Сърцето, което получава Дейвид Бенет, е отгледано в прасе с генетични модификации, специално направени, за да променят така организма на прасето, че да се намали максимално вероятността от последващо отхвърляне на органа от човешката имунна система след присаждането. Това е доста често срещан проблем при трансплантациите на органи.

Учените модифицират десет гена на прасето, за да са сигурни, че отгледаното сърце ще пасне колкото се може по-добре на човешкото тяло.

Те блокират определени гени на прасето, които може да предизвикат силен  имунен отговор в човешкия организъм. Тази реакция на имунната система може да доведе до отхвърляне на присаденото сърце. Генът на растежа също е дезактивиран, за да не позволи на сърцето да расте след имплантацията. Останалите модификации представляват вмъкване на някои човешки гени в ДНК на прасето. Те са били добавени, за да подпомогнат имунната система на Бенет да приеме органа по-лесно.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Макар че тази трансплантация е историческа крачка в науката, още е твърде рано да я определяме като пълен успех. Дейвид Бенет остава под наблюдение, за да може лекарите да са сигурни, че тялото му няма да отхвърли органа в по-късен етап. Все пак критичният период непосредствено след операцията е минал добре. Ще бъде изследвано и качеството на живот на пациента след операцията, тоест успеха на трансплантацията в дългосрочен план.

Този забележителен успех на хирургията поставя много етични въпроси.

Много хора остро се противопоставят на използването на животински части и органи. Защитниците на правата на животните твърдят, че животните заслужават да бъдат здрави, да живеят дълго, а не да бъдат просто инструменти за създаване на органи.

Ксенотрансплантацията не е за всеки от списъка на чакащите за органи. Някои хора ще я отхвърлят по религиозни или етични причини и ще предпочетат човешки орган пред генетично модифицирания.

Операцията на Дейвид Бенет е първата по рода си. Ще мине известно време преди  Federal Drug Administration да одобри този тип ксенотрансплантация за широкомащабна употреба (ако изобщо го одобри). И все пак – с нея бе отбелязан вълнуващ напредък в животоспасителните органни трансплантации.

Превод и редакция: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции: https://www.labroots.com/trending/health-and-medicine/22067/genetically-altered-pig-heart-transplanted-human-2?fbclid=IwAR3gozPsE7M4odAiYqyqE_hZSaSV7yfo5oKFVdSWEVbD4c6CCu3-5nxU8GE

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s