„Мъжкият грип“ – боледуват ли мъжете по-тежко от вируси?

Ново прочуване хвърля светлина по въпроса, който остава неизяснен.

Какво е „мъжки грип“?

Терминът „мъжки грип“ се употребява често като шега към тези мъже, които когато хванат „настинка“ или грип, преувеличават тежестта на симптомите си, бързо влизат в ролята на безпомощни пациенти и разчитат много грижите на останалите, докато се възстановят. 

Съществува обаче и друго обяснение.

Възможно е мъжете наистина да карат по-различно вирусните респираторни заболявания от жените.

Такива различия в боледуването на двата пола не са прецедент. Добър пример е болката при коронарна артериална болест (като при сърдечна атака или ангина).  Мъжете са склонни да имат класическата в тези случаи силна болка в кръста, докато жените развиват по-атипични симптоми като гадене и задух. Може би мъжете не преувеличават и поведението им, когато се разболеят от грип, наистина е продиктувано от начина, по който болестта протича при тях.

Оказва се, че „мъжкият грип“ не е мит – науката казва, че високите нивата на тестостерон водят до възможен недостатък – по-слаба имунна система.

Това откритие може да обясни защо мъжете са по-податливи от жените на редица бактериални, вирусни, гъбични и паразитни инфекции. Проучване, събиращо данни в продължение на 6 години, показва, че мъжете са хоспитализирани с грип по-често от жените. Друго проучване докладва, че има повече смъртни случаи от грип при мъжете в сравнение с жените.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Авторът на проучването Кайл Сю от Memorial University of Newfoundland в Канада, преглежда огромен брой по-ранни проучвания за различията в половете при хора и при животни, които са инфектирани с вируси, включително с респираторни вируси и грип.

Ученият първо разгледал модела при животните. Изглежда, че женските се справят по-добре с грипа, а това се дължи на по-справящата се имунна система. Според проучванията те дължат това до голяма степен на наличието на естроген.

При хората изследванията също показват, че младите жени има по-добър клетъчен имунен отговор от мъжете, но такава разлика не е открита сред жените в менопауза и техните връстници от срещуположния пол. Това отново предполага, че тук роля имат половите хормони. 

„Това е първото проучване, което ясно сочи връзка между нивата на тестостерон, генната експресия и начина, по който реагира имунната система,“ казва водещият учен от САЩ професор Марк Дейвис от университета Станфорд.

Може би това е причината мъжете да реагират с по-слаб имунен отговор на ваксините против грип, жълта треска, за различните шарки и хепатити, както и срещу много други заболявания. 

Хората, които приемат добавки с тестостерон за покачване на мускулна маса, също стават по-уязвими на заболявания.

Photo by CDC on Pexels.com

Проучване изследва как се стимулира имунната система след ваксина срещу грип при 34 мъже и 54 жени. Оказва се, че ваксината води до значително производство на защитни антитела при жените. Анализът показва, че при мъжете с висок тестостерон имат по-слаб антителен отговор, а мъжете с нисък тестостерон не са засегнати.

„Тестостеронът има противовъзпалителни свойства и е може би това обяснява по-слабата имунна система,“ казват учени, които пишат за Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според проф. Дейвис причината, поради която тестостеронът отслабва имунната система, но повишава мускулната сила и агресията, може да е свързана с еволюцията на човека. Мъжете е по-вероятно да получат нараняване в сражение, като се има предвид, че тяхната роля е да ловуват, да защитават и да извършват опасен физически труд. По-слабата имунна система намалява риска от свръхсилен имунен отговор към инфекциите, особено при тези от рани.

„Запитайте се кой пол се сблъсква с повече насилие и е по-вероятно да получи тежки наранявания от други представители на своя пол,“ добавя проф. Дейвис.

Заболяванията изглежда протичат различно при мъжете и жените. Това е така за коронарната болест на сърцето, остеопорозата, лупуса и депресията. Може да се окаже, че е така и при грипа. Както казва авторът на това ново проучване, вероятно отношението ни към „мъжкия грип“ е несправедливо.

„Нуждаем се от по-добро разбиране за това защо грипът засяга различно мъжете и жените.“

Коментар на имунолога

Данните в посока на „мъжкия грип“ и различията в имунитета при двата пола са интересни, но не бива да се абсолютизират. Различия в имунитета при мъжете и жените не са толкова големи, вероятно новите проучвания хвърлят светлина върху отделни аспекти на имунитета, които може да окажат влияние при протичането на инфекциите.

Разлики досега са описани и по отношение на Т-хелпърните лимфоцитини субпопулации, които се променят при бременните жени, за да благоприятстват задържането на плода.

превод: Весела Енчева

медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции:

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/man-flu-is-no-myth-say-scientists-with-manly-men-more-susceptible-9024306.html

https://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2017/12/12/man-flu-may-be-an-actual-thing-study-finds/amp/?fbclid=IwAR02cwDc0JmQXFKezDVw8g4Gusf7MhsrA53ieZ3qT5284QQwDuQo32Jo1kc

https://www.health.harvard.edu/blog/man-flu-really-thing-2018010413033?fbclid=IwAR05vty7mqzlY_354ATbP2DkFLv1wObbho_h_mll8TlXvSj9MS0NNPZJR30


2 мнения за “ „Мъжкият грип“ – боледуват ли мъжете по-тежко от вируси?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s