Възможно ли е да боледуваме от  две „настинки“ едновременно?

Сезонът на “настинките” и “гриповете” не просто настъпи, а ни завладя. Ето кратко описание на най-честите вируси-причиниели на „настинката“ (т.нар. common cold), както и отговори на въпросите може ли да боледуваме от два и повече такива вируса едновременно и какво можете да направите, за да намалим риска от заразяване.

Обикновената „настинка“ се причинява от широко разпространени вируси.

Всъщност, „настинката“ е основната причина децата да пропускат училище, а възрастните да отсъстват от работа.

Въпреки че има повече от 200 вируса, които могат да допринесат за възникване на инфекция, най-често срещаните са риновирусите. Макар че риновирусът е добре изучен, все още няма ефективни медикаменти за лечение на инфекцията, причинена от него. Всъщност боледуването от риновирус  е толкова често срещано, че е технически възможно да хванете две вирусни инфекции едновременно.

Две „настинки“ наведнъж?

Преболедуването на повече от една вирусна инфекция през студения сезон е доста често срещано. Означава ли това, че е възможно да карате две вирусни инфекции едновременно?

Краткият отговор е да, но ако се чувствате болни от дълго време, вероятно сте се заразили с два вируса един след друг, а не с няколко едновременно.

„На теория – да, възможно е да имаме две инфекции едновременно“, казва д-р Брена Велкер, семеен лекар и професор в катедрата по семейна медицина на Университета на Западно Онтарио, както и блогър в Huffington Post.

„Малко вероятно е обаче някой да има симптоми и от двете едновременно. Всяка инфекция има инкубационен период – времето от излагането на инфекцията до момента, в който действително развиете симптоми. Знаейки това, всъщност е доста обичайно по това време на годината да имате симптоми от една инфекция и един или повече вируси, които седят в тялото и „чакат да видят“ дали имунната система може да се пребори със сегашната инфекция.“

„Хората често се оплакват „Болен съм от три месеца!“, добавя Велкер. „Въпреки че вероятно не са се чувствали добре през цялото време, вероятно са се насложили две инфекции една след друга. Изглежда сякаш те са се слели една с друга, за да направят едно дълго боледуване.“

Вирусите на бикновената „настинка“ се разпространяват лесно чрез въздуха и чрез директен контакт със замърсени предмети – независимо дали този предмет е ръката на човек или повърхност. Веднъж влязъл в организма, вирусът на настинката може да причини онези познати симптоми – възпалено гърло, запушване, хрема и кихане или кашляне, понякога придружени от умора.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Какво се случва през студените месеци?

Много хора ще кажат, че страдат от вирусни инфекции повече през студените зимни месеци. Според д-р Велкер има няколко възможни причини за това.

„Определено виждаме повече случаи на настинка и грип през зимния сезон. Има няколко теории защо това се случва. Мисля, че това е комбинация от всички тези фактори.

Първо, тъй като е студено, хората прекарват повече време на закрито и следователно повече време сред другите. Второ, вирусите, които причиняват „настинка“ и грип, изглеждат по-стабилни при ниски температури, което означава, че могат да се задържат по-дълго и следователно да се разпространят сред повече хора.

Трето, септември означава връщане на училище. Децата са изложени на повече инфекциозни агенти, срещу които вероятно не са имунизирани и ги носят обратно у дома, за да ги споделят с останалата част от семейството. По същия начин, връщането на училище често означава по-малко сън, повече стрес и по-малко време да правим нещата, които знаем, че ни поддържат здрави, като упражнения и правилно хранене.“

Както посочва д-р Велкер, сезонът на настинките е и сезон на грипа. Тъй като двете заболявания често имат подобни симптоми, може да е трудно да се определи дали имате „настинка“ или грип.

„Като цяло при грип се чувствате наистина зле – болки в мускулите, треска, главоболие и т.н.“, обяснява Велкер. „При настинка може да имате хрема, суха кашлица и натиск в синусите, но обикновено не сте приковани към леглото заради симптомите.“

Ограничете риска от заразяване

Няма начин да защитите напълно себе си или децата си от вирусите на „настинката“, но вниманието и чистотата са най-добрите методи когато става въпрос за ограничаване на риска.

Тъй като силно трансмисивният вирус може да оцелее на повърхността с часове, миенето на ръцете е от особена важност. Д-р Велкер препоръчва хигиена на ръцете като добавя „през цялото време, повече, отколкото си мислите, че трябва“, както и кашляне или кихане в лакътя или подмишницата.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Когато става въпрос за избягването на заразяване от грип, препоръчва се на всеки да получи противогрипна ваксина по време на грипния сезон.

Не винаги е необходимо да посещавате Вашия лекар, ако имате настинка, но е важно да наблюдавате симптомите си.

„Трябва да посетите Вашия лекар, ако имате треска (температура над 38,5С°), ако имате силна болка или ако симптомите ви продължават повече от 10 до 14 дни“, казва д-р Велкер.

„Имайки предвид това, винаги отивайте на лекар, ако се притеснявате. Най-лошото, което може да се случи, е да ви кажат, че е вирус и да си почивате у дома. Важното е, че нито „настинката“, нито грипът се нуждаят от антибиотици.

Да отсъстваш от работа създава затруднения. Зависи от това какви са разпоредбите на вашето работно място, какво включва вашата работа и цял набор от други неща. Добро правило е, ако не можете да запазите секретите си за себе си, вероятно трябва да стоите далеч от други хора.“

Велкер предлага и някои съвети за поддържане на здравето през цялата година: яжте здравословна храна, спортувайте редовно, спете достатъчно и обръщайте внимание на нивата на стрес, като същевременно полагате усилия да ги сведете до минимум.

Превод: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции:

https://www.healthline.com/health-news/you-can-have-two-colds-at-the-same-time?utm_source=ReadNex#Limiting-the-risk

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s