Имунната система допринася за образуването на кариес и увреждането на пломбите

Възможно е имунната система и автоимунни механизми да участват в образуване на кариесите, както и в неуспеха от поставяне на пломби.

„Не е лесно да повярваш, че нашата имунна система играе роля в образуването на кариеси“, каза водещият изследовател д-р Йоав Финър, доцент във факултета по дентална медицина. „Сега имаме доказателства.“

Проучването показва, че нарушенията на дентина и пломбите се причиняват не само от бактерии – както е общоприетото разбиране на учените от десетилетия, но и чрез уникалната активност на неутрофилите, разположени в устната кухина, които потенциално засилват вредите от бактериите.

Признати като важни като първа линия на защита във всички части на тялото, неутрофилите са вид имунни клетки с кратък живот, които са част от вродената имунна система. Те навлизат в устната кухина от гингивата около корените на зъбите. Когато бактериите нахлуят в устната кухина, тялото изпраща неутрофили за атака. Въпреки това, тъй като неутрофилите проследяват и унищожават нахлуващите бактерии, те могат да причинят разрушаване и на местно ниво.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Сами по себе си неутрофилите не са в състояние да причинят увреждане на зъбите. Д-р Финър обяснява: „Те нямат киселина, така че не могат да навредят на минерализираните зъбни структури.“ Въпреки това когато неутрофилите участват в борбата срещу патогените, киселините, произведени от оралните бактерии, деминерализират зъба. Това е моментът когато ензимите – както от имунните клетки, така и от техните мишени – бактериите, бързо разграждат зъбите и могат да причинят странични щети на някои видове пломби.

Потвърждавайки резултатите от предишни проучвания, проведени от групата, изследването също така обяснява защо толкова много пациенти, които имат композитни пломби в резултат на лечение на кариес, са изправени пред висок риск за рецидив на заболяването. Повечето композитни пломби се компрометират в рамките на пет до седем години.

„Нашето основно проучване показва, че неутрофилите могат да разграждат смолисти композити и да деминерализират зъбния дентин“, каза Ръсел Гиталис, магистър в университета и първи автор на статията. „Това предполага, че неутрофилите могат да допринесат за както за появата на кариес, така и за повтарящи се кариеси.“

Въпреки че проучването предоставя първото пряко доказателство, че имунният отговор може да допринесе за зъбния кариес, то също така отваря нови възможности за изследване. „Можем да разработим нови методи за предотвратяване на имунно-медиирано разрушаване на зъбите“, каза съавторът проф. Майкъл Глогауер от факултета по дентална медицина в университета.

„Констатациите може също един ден да доведат до нови стандарти за тестване на материали за пълнеж“, казва Финър, който твърди, че материалите трябва да бъдат изправени пред специално изпитание в рамките на лабораторията, за да преминат проверката. „Трябва да тестваме взаимодействията между тялото и бактериите“, добави той.

Проучването, озаглавено “Human neutrophils degrade methacrylate resin composites and tooth dentin”  е публикувано на 1 април 2019 г. в том 88 на Acta Biomaterialia.

Превод: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции: https://www.dental-tribune.com/news/human-immune-system-contributes-to-dental-caries-and-damage-to-dental-fillings/?fbclid=IwAR1Nth5BAwPNxXzs4wOsWsESEadfGYcokZ0Zysqs61yUmKsz7lOz9dVJhe4

Реклама

Едно мнение за “Имунната система допринася за образуването на кариес и увреждането на пломбите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s