Необходими са ни само 9 целувки на ден за здрава имунна система

Поетите я считат за розовия апостроф сред думите „Обичам те“. Имунолозите пък за средство за „обучение“ на имунната система. Каквато и да е перспективата, целувката представлява източник на благополучие: психическо и физическо. 

Според професор Карло Селми, ръководител на отдела по клинична ревматология и имунология в Humanitas, са необходими „само девет целувки на ден от по няколко секунди, за да стане оралната бактериална флора на двамата партньори много сходна“. 

Проучване от 2014 г. на Холандската организация за приложни научни изследвания, публикувано в Microbiome, разкрива, че 80 милиона различни щама бактерии преминават от партньор на партньор при страстна целувка.

Обучение за имунната система

Бактериите могат да причиняват болести, но могат да бъдат и източник на здраве. На всяка клетка на нашето тяло имаме съответно около десет бактерии, преди всичко в червата и върху кожата и те действат като истинска „гимнастика“ за нашата имунна система. 

„Пациентите с ревматоиден артрит или псориазис – казва проф. Селми – са склонни да имат по-малко разнообразна чревна бактериална флора и това е свързано с по-високо ниво на възпаление, отколкото тези с по-голямо разнообразие във флората.

Накратко казано, изглежда, че микробиотата, за която се знае, че се намира главно в червата, е значително по-малко разпространена навсякъде из тялото. Освен това, бактериите по кожата на дланта на ръката ни са различни от тези на кожата на гърба ни. В устата ни също има микробиота. Някои от тези бактерии са отговорни за орални заболявания, като например кариес или пародонтоза.“

Photo by Luiz Gustavo Miertschink on Pexels.com

Необходими са само 9 целувки на ден

Целуващата се двойка, споделяща физически контакт, обменя също и имунна информация. „Бактериалните популации на двамата ще са склонни да се уеднаквяват една друга, за да се превърнат в подобни“ – добавя Селми.

„Проучването показа също, че са необходими само девет целувки на ден за няколко секунди, за да може оралната бактериална флора на двама партньори да изглежда много сходна. Следователно, ако целувката винаги е била характерна за нашето социално поведение, този жест може да съдържа някои еволюционни тайни, които биха могли да имат обяснение в обмена на бактерии “ казва професор Селми.

Коментар на имунолога

Освен бактериалният трансфер, който обогатява микробиома на партньорите, целувката води до увеличена секреция на имуноглобулин А в слюнката, който предпазва от редица инфекции и заболявания без да увеличава възпалението и балансирайки имунните реакции. Целувката намалява стреса и продукцията на хормони като кортизол, които потискат имунните функции. При целувка се отделя окситоцин, който увеличава продукцията на Т лимфоцити и поддържа тяхната диференциация.

Превод: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции: https://www.humanitas.net/health/health-a-z/rheumatology-immunology/1479-kiss-cure-immune-system/

  1. Lamm ME, Hershenson MB. The role of IgA in the mucosal immune system. Clinical Microbiology Reviews. 2001;14(2):339–350.
  2. Kiecolt-Glaser JK, Glaser R, Strain EC, et al. Stress, loneliness, and immune response to influenza virus vaccine among older adults. Health Psychology. 1996;15(4):298-306.
    Mathew SJ, Manuck SB, Yao JK, et al. Marital satisfaction and antibody response to a viral vaccine. Health Psychology. 1995;14(5):386-393.
  3. Harris RB, Kudenov JD. Oxytocin and immune function: A review. Brain, Behavior, and Immunity. 2016;54:24–30.
  4. Cohen S, Tyrrell DA, Smith AP. Psychological stress and susceptibility to the common cold. New England Journal of Medicine. 1991;325(9):606-612.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s