Странични ефекти на безглутеновата диета – проблеми и решения

Консумацията на храни без глутен се е увеличила значително през последните 30 години. Повече от 15,5 милиарда долара са били изразходвани за закупуване на храни без глутен от потребителите през 2016 г., два пъти повече от сумата, изразходвана през 2011 г. Бързото нарастване на популярността на безглутеновата диета (БГД) и безглутеновите храни се дължи на множество фактори, включително  медийното отразяване, агресивния маркетинг,  както и доклади в медицинската и научно-популярна литература за клиничните ползи, свързани с избягването на глутена.

Избягването на глутена в храненето се разпространява и сред здрави индивиди, които смятат, че придържането към БГД може да има ползи за здравето или да предотврати развитието на бъдещи заболявания. За тези хора е характерно, че намаляват консумацията или премахват глутена поради симптоми, за които не е доказано, че възникват в резултат на поглъщане на глутен, а някои от тях нямат никакви симптоми. Повече информация за това при кои състояния се препоръчва БГД можете да прочетете тук.

Обобщено, потенциалните ползи и вреди от БГД са представени на следната таблица:

Състояния, които могат да се подобрят от БГД Потенциални вреди от БГД
Синдром на раздразненото черво с глутенова чувствителност Дефицит на микронутриенти и фибри
Глутенова чувствителност, нетолеранс към глутен/пшеница и алергия към пшеница Повишено съдържание на мазнини в безглутеновите храни
Шизофрения и други ментални разстройства Хиперлипидемия
Атопични заболявания Хипергликемия
Фибромиалгия Коронарна болест на сърцето
Ендометриоза Повишени разходи за храна
Затлъстяване Социално изолиране
По-добро представяне на атлетите Психологически проблеми

Някои от ефектите на БГД са желани, например промени в теглото (качване на килограми при поднормено или намаляване на килограми при наднормено тегло), чувство за повишена енергия и подобряване на хранителния статус. При някои пациенти с възстановяването на чревните вили, намалява или изчезва и лактозната непоносимост, макар това да отнеме време.

Други ефекти БГД, обаче, са неприемливи и водят до дискомфорт, и за които е необходимо е да бъдат предприети мерки за намаляване на ефекта/вредата им, доколкото е възможно. Сред тях са намалени хранителни качества на някои безглутенови храни, повишени финансови разходи, социално и психологическо влияние.

Проблем 1: Много храни без глутен не са обогатени и може да са с недостатъчно хранителни вещества, включително диетични фибри, фолат (фолиева киселина), желязо, ниацин, рибофлавин и тиамин.

 • Решение: Обърнете специално внимание на приема на тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина, както и витамини В, заедно с приема на желязо, за да сте сигурни, че получавате препоръчителните дневни дози. Ако не консумирате и млечни продукти, уверете се, че получавате достатъчно количество калций по други начини, например като приемате листни зеленчуци или добавки. Пресни плодове и зеленчуци, както и зърнени храни без глутен (виж по-надолу) ще Ви помогнат да  компенсирате тези страничен ефекти на БГД.

Проблем 2: С изненада може да откриете, че сте драстично по-чувствителни към кръстосаното замърсяване с глутен в храната, която консумирате. Реакциите към глутен, дори примеси или следи, могат да се проявят  веднага (в рамките на половин час), или на следващия ден и дори по-късно. Симптомите обикновено са: диария, запек, коремна болка, рефлукс, газове или дори повръщане, както и умора, болки в ставите, мигрена и дори пристъпи на депресия.

 • Решение: Не изпадайте в паника, симптомите ще преминат, а антителата няма да се покачат от еднократно „глутенизиране“. Все пак, вземете мерки, за да се възстановите по-бързо, например: хидратиране с вода и билкови чайове, прием на активен въглен в първите 24 часа, почивка, консумиране на лека храна, пробиотици. След справяне със ситуацията, внимателно проверете диетата си, за да видите къде може да се крие глутен.

Проблем 3: При някои хора се наблюдава нежелано покачване на килограми след започване на БГД, въпреки че само 22% от пациентите с целиакия са с наднормено тегло (преобладавашата част, или около 61%, са с поднормено тегло).

 • Решение: Намалете прекалената и безразборна консумация на безглутенови храни, които са с високо съдържание на калории и с ниска хранителна стойност. Не забравяйте, че безглутеновите храни не са диетични храни в истинския смисъл на думата, т.е. не са за отслабване.

Проблем 4: Преминавайки на БГД, може да установите, че страдате повече от запек, тъй като много от безглутеновите храни са с недостатъчно съдържание на диетични фибри/влакнини.

 • Решение: Продуктите от пълнозърнестта пшеница осигуряват по-голямата част от необходимите фибри за деня на повечето хора. Потърсете пълнозърнест хляб без глутен и помислете за добавяне към менюто си повече бобови култури плюс пресни плодове и зеленчуци. Ядките и семената също са с високо съдържание на фибри, което ги прави подходящи за леки безглутенови закуски.
 • Ако сами приготвяте своя хляб, може да помислите за смилането на брашно от цели зърна култури, които естествено не съдържат глутен, например  киноа, елда, амарант, тапиока, сорго.  Съществуват и добавки влакнини в аптечната мрежа под форма на дражета.
 • Както и да решите да компенсирате фибрите, не добавяйте обилно количество влакнини в диетата си наведнъж, тъй като толкова много фибри могат да разстроят храносмилателния тракт и да причинят подуване.

Проблем 5: Безглутеновите алтернативи са по-скъпи от съответните им традиционни продукти с около 24%.

 • Решение: Приготвяйте сами продукти като хляб и тестени изделия с безглутеново брашно, избягвайте посещения на ресторанти, добавете в менюто си повече храни от другите групи – плодове и зеленчуци, месо, риба, яйца и т.н.

Проблем 6: Няколко проучвания показват, че БГД променя нивата на липидите и глюкозата в кръвта, индиректно водейки до повишен риск от коронарна болест на сърцето.

 • Решение: Правете редовно профилактичните кръвни изследвания, следете кръвното налягане и при необходимост посетете кардиолог.

Проблем 7: Хората на БГД често изпадат в социална изолация и изпитват психологически трудности (например чувстват се болни). Понякога те не намират подкрепа от близките и семейството си, които дори подценяват важността на спазването на БГД по показания. Хората, които се придържат към БГД, споделят, че отделят твърде много време, внимание и финансови средства за купуване и приготвяне на храните. Други пък се чувстват постоянно потиснати, че не могат да консумират определи храни или, че постоянно трябва да се съобразяват с диетата си. При децата трудностите са още по-големи, защото те тепърва навлизат в социалните среди и се учат да общуват с други връстници. Психологическите трудности са свързани още с постоянния страх да не се консумира продукт с глутен или  от възобновяване на симптомите и други.

 • Решение: Намерете подкрепа в група за взаимопомощ (например Цьолиакия /Celiac), разговаряйте с други лица на тази диета, споделяйте рецепти. Осигурете безглутенови аналози за детски партита. Запознайте се с родители на други деца с глутенова ентропатия и общувайте с тях, споделяйте опит. Говорете постоянно с децата си и разбирайте проблемите им. В случай, че се чувствате зле или подозирате депресия, потърсете помощ навреме.

БГД е предизвикателство, но когато човек се обучи добре как да я спазва и получи подкрепа от приятели или непознати на същата диета, справянето с нея става по-лесно.

Референции:

https://www.verywellfit.com/gluten-free-diet-side-effects-562712

Niland B, Cash BD. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients. Gastroenterology & Hepatology. 2018;14(2):82-91. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/

Statista. Gluten-free and free-from food retail sales in the United States from 2006 to 2020 (in billion U.S. dollars) [Accessed January 17, 2018]. https://www.statista.com/statistics/261099/us-gluten-free-and-free-from-retail-sales/ Published June 2013.

Thompson T. Folate, iron, and dietary fiber contents of the gluten-free diet. J Am Diet Assoc. 2000;100(11):1389–1396. [PubMed]

Thompson T. Thiamin, riboflavin, and niacin contents of the gluten-free diet: is there cause for concern? J Am Diet Assoc. 1999;99(7):858–862. [PubMed]

https://www.mindbodygreen.com/0-8304/8-tips-for-recovering-from-unwanted-gluten-exposure.html

https://www.verywellfit.com/gluten-free-grains-to-try-562842

Norsa et al. Cardiovascular disease risk factor profiles in children with celiac disease on gluten-free diets. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769902/

6 мнения за “Странични ефекти на безглутеновата диета – проблеми и решения

 1. […] Резултатите, публикувани на 18-ти април в PLOS One, включват анализи на РНК последователности в дуоденални биопсии от индивиди с и без целиакия, като пациентите допълнително са били разделени на такива с активна/новооткрита болест и такива на безглутенова диета. […]

  Харесвам

 2. […] За запознатите с това заболяване хора въпросът може да изглежда странен. Известно е, че целиакията (глутенова ентеропатия) е автоимунно заболяване на тънките черва, което засяга целия организъм. Причината е известна отдавна – имунна реакция към безвредния по принцип белтък глутен/глиадин у някои хора с генетична предразположеност за развитие на заболяването. Лечението също е „благоприятно“ на фона на имуносупресиращата терапия при почти всички останали автоимунни заболявания – безглутенова диета. […]

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s