Как работи имунната система в резюме

Вроденият и придобитият (адаптивният) имунен отговор са двете части на едно цяло, като вродените механизми са възникнали първи, докато адаптивните – на по-късен етап и само при гръбначните организми. Двете рамена на имунния отговор си взаимодействат, работят заедно в сътрудничество и обменят информация непрекъснато.

Характеристики на вродения имунитет: винаги готов за действие, никога не спи. Включва следните елементи:

  1. Имунни клетки на вродения имунитет – фагоцити (неутрофили, макрофаги), NK клетки и други;
  2. Защитни протеини – комплемент, лизозим, дефензини и други;
  3. Бариери – кожата, лигавици;
  4. Молекули за разпознаване на патогените.

Адаптивният имунитет изисква повече време, тъй като включва пренареждане на гени. Към адаптивния имунитет спадат Т и В лимфоцитите.

Т лимфоцитите тип „помощници“ (Т-helper лимфоцити, Th) са в основата на адаптивния имунен отговор. Антиген представящите клетки (които са част от вродения имунитет) им предоставят информация за това какви антигени са срещнали из организма. Th клетките се активират и на свой ред стимулират клетки на вродения имунитет като макрофаги, и а клетки на адаптивния имунитет като В лимфоцити. Последните се превръщат в плазматични клетки (плазмоцити), които започват да произвеждат антитела. Секретираните антитела (имуноглобулини) са част от т.нар. хуморален имунитет. Активираните Т и В лимфоцити се делят и образуват клон от свои копия (клонова експанзия). Идеята на клоновата експанзия е да има голям пул от клетки, които да се справят с антигена, който ги е активирал, а част от тях остават като паметови клетки, готови за бърза активация при повторна среща с антигена.

В организма има огромно разнообразие от Т и В лимфоцити, всеки от които с различна специфичност, или с други думи – могат да разпознават определени антигени. Важно е да се отбележи, че за да се активира даден лимфоцит, той трябва да има специфичен рецептор точно към дадения антиген/патоген.

Заб. Антиген е всяка чужда за организма частица, патоген, алерген и т.н.

Picture2.png

Референции:

Fundamentals of Immunology, online course, part 1. http://online.rice.edu/courses/fundamentals-immunology-part-1/

Clinical Immunology, 4th ed., 2012, https://www.elsevier.com/books/clinical-immunology/9780723436911

2 мнения за “Как работи имунната система в резюме

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s