Органи на имунната система – част I

Клетки и молекули с имунни функции са разпръснати из целия организъм. Въпреки това съществуват обособени зони в тялото – органи, струпвания и други на имунната система. Органите на имунната система могат да бъдат класифицирани като първични и вторични.

Picture1

Първични или т.нар. централни имунни органи са тези, в които имунните клетки се произвеждат, решава се тяхната съдба за развитие, както и се пренареждат гени, ако това е част от диференциацията им. Вторичните или периферни лимфоидни органи са тези, в които се координира информацията за различни антигени, в това число и инфекциозни патогени, където настъпва активиране на клетките и изобщо местата, в които възниква адаптивният имунен отговор.

Първични органи на имунната система са костният мозък и тимусът.

В костния мозък е местоположението на хематопоетичните стволови клетки, извършва се продукция на миелоидни клетки и първоначалното разделяне на лимфоидни клетки. NK клетките (Natural killer cells, клетки вродени убийци) също възникват тук, а В лимфоцитите се делят и пренареждат гените си. Т лимфоцитите се подлагат на първоначални промени, но след това напускат костния мозък и населяват тимуса, където завършват пренареждане на гените си и се обучават за техните специфични роли в бъдещето. Костен мозък във възрастния организъм може да се открие основно в бедрената кост, кости на ходилото и таза и гръдната кост.

bone marrow

Тимусът е разположени над сърцето, под щитовидната жлеза и зад горната част на гръдната кост. Той се състои от външен слой (кортекс), който съдържа незрели Т лимфоцити (тимоцити) и вътрешен слой (медула), където се извършват процеси и подбор на Т лимфоцитите, подобни на контрол на качеството. Тимусът е орган, в който Т лимфоцитите зреят и добиват компетентност. В кортекса Т лимфоцитите пренареждат гените за Т-клетъчния рецептор, проверява се способността им да разпознават антигени и да се свързват с тях по определен начин (положителен подбор, позитивна селекция). Голяма част от Т лимфоцитите загиват тук, тъй като не се справят със задачата. Оцелелите Т лимфоцити преминават към срединната част на тимуса, където се извършва проверка дали те не разпознават собствени антигени. Ако това се случи, те се унищожават (отрицателен подбор, негативна селекция). Само оцелелите клетки (около 5% от всички произведени) преминават в циркулацията. Останалите 95% претърпяват процес, наречен апоптоза (програмирана, регулирана смърт, подобно на японското ритуално самоубийство seppuku).

thymusorgan1     thymus

Референции:

Fundamentals of Immunology, online course, part 1. http://online.rice.edu/courses/fundamentals-immunology-part-1/

Clinical Immunology, 4th ed., 2012, https://www.elsevier.com/books/clinical-immunology/9780723436911

Едно мнение за “Органи на имунната система – част I

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s