Антитела, свързани с целиакията, и цитокин IL-17A при български пациенти с дерматитис херпетиформис

Преди броени дни излезе публикацията ни „Celiac-Related Autoantibodies and IL-17A in Bulgarian Patients with Dermatitis Herpetiformis: A Cross-Sectional Study“ в списание Medicina.

Статията е подбрана и включена в специален брой на списанието,   озаглавен Advances in celiac disease, с гост редактор проф. д-р Luis Rodrigo, Испания.

Херпетиформеният дерматит (Dermatitis herpetiformis, DH) е булозна дерматоза, която споделя общи имунологични характеристики с целиакията. Целта на нашето проучване беше да изследваме панел от антитела, характерни за целиакията, и цитокина IL-17A при български пациенти с DH.

Серумни проби от 26 пациенти с DH на средна възраст 53 ± 15 години и 20 здрави контроли бяха изследвани за:

Антителата и нивата на цитокина бяха определяни чрез методите ELISA и имуноблот.

Средните серумни нива на анти-tTG, анти-DGP, AGA, ААА и цитокин IL-17A бяха значително по-високи нива при пациенти с DH в сравнение със средните нива при здрави хора, които остават под долна референтна граница.

Picture1.png

Анти-DGP и анти-tTG антителата показаха най-висока диагностична чувствителност и специфичност, както и приемлива положителна и отрицателна прогностична стойност.

Никой от здравите индивиди не беше положителен за изследваните антитела, а ASCA не бяха установени нито в DH групата, нито при здрави.

Всички тестове показаха добри до отлични корелации помежду си (r = 0.5 – 0.9, p<0.01).

В заключение, въпреки че диагностицирането на DH се основава на биопсия на кожата за хистологично изследване и директна имунофлуоресценция (DIF), серологично изследване на панел от антитела, свързани с целиакия, може да бъде използвано с предимства в процеса на диагностициране на пациентите с DH.

1.jpg

Освен това, пациентите с DH, които са положителни за изследваните серологични параметри, могат след това да се следят рутинно за стомашно-чревни усложнения, характерни за глутеновата ентеропатия.

Референции:

https://www.mdpi.com/1010-660X/55/5/136/htm

За д-р Великова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s