Candida albicans – ако не можете да я победите, оставете я да гладува

Как се борите с гъбична инфекция, която става все по-устойчива на лекарства? Като я оставите да гладува.Инфекцията с Candida albicans, често срещан представител, може да причини локално или системно заболяване при хора с отслабена имунна система.

Candida albicans е причинителят на редица инфекции като орална кандидоза (млечница), както и свързана с дентални протези инфекция, вагинална кандидоза и др. Симптомите на микозата са възпаление, зачервяване и подуване на засегнатата лигавица.

Статия, публикувана в списание Antimicrobial Agents and Chemotherapy в началото на 2019 г. доказа, че ако се ограничат ресурсите и достъпа на гъбичките до желязо, те няма да оцелеят.

В експериментите си, използвайки лекарството deferasirox, учените са успели да покажат, че намалявайки нивата на желязо в слюнката на мишки с орална кандидоза, експресията на повече от 100 гена при гъбичките е била променена. Тези промени са били в посока на намаляване способността да заразяват лигавиците и да оцеляват.

При липса на нови лекарства – антимикотици на пазара, използването на съществуващи лекарства за лечение на микози, е обещаваща стратегия.

Понастоящем съществуват само три основни класа клинични противогъбични лекарства. Въпреки това, гъбичната резистентност към лекарства постоянно нараства, докато в същото време нови класове противогъбични средства не се откриват. Това е проблем от десетилетия. От друга страна, микозите са четвъртата водеща причина за вътреболнични инфекции на кръвта, свързани с висока смъртност.

Candida albicans е най-разпространената гъбичка в устната флора, разчитайки в голяма степен на слюнката като източник на основни елементи. Желязото, вторият най-изобилен метал в слюнката, е критичното хранително вещество, използвано от гъбичките в няколко клетъчни процеси, включително производство на енергия и възстановяване на ДНК.

Изследването е първият доклад, сочещ, че гладът за желязо засяга генната експресия на Candida albicans в реално време по време на инфекция и я прави 25% по-уязвима на атаките на имунната система.

Други изследвания показват, че лечението с deferasirox не води до недостиг на желязо при възрастни с нормални нива на желязо, което формира потенциал за превантивно лечение за онези, които също са уязвими към лигавични инфекции по една или друга причина.

Добре известен факт е, че Candida albicans и Candida glabrata могат да адаптират метаболизма си в зависимост от наличните хранителни вещества. Те са в състояние да се размножават както при богати на хранителни вещества среди, така и при бедни на хранителни вещества условия. Тази адаптация прави гъбичките толкова успешни патогени.

И за двата вида Candida захарите са много важни хранителни вещества и тъй като нивото на захарта се различава в зависимост от домакина, причинителят разполага и с различни сензори за засичане нивата на захар в кръвта и тъканите.

Нещо повече, хората, страдащи от диабет, има по-висок риск от развитие на гъбична инфекция, а от своя страна диабетът може да затрудни лечението на тази инфекция. Проучване от преди 17 години е установило, че жени с нарушен глюкозен толеранс страдат по-често от вагинални гъбични инфекции.

Поради тази причина е хубаво, ако често имате такива оплаквания, да следите редовно кръвната си захар, а ако имате рискови фактори и фамилна анамнеза за диабет, да се консултирате с ендокринолог.

В случай, че нямате диабет или предиабет, а често страдате от вагинални гъбички, стремете се да ограничите консумацията на захарни изделия с цел избягване на резки пикове в нивата на кръвнат захар в периода на лечението.

Референции:

https://aac.asm.org/content/63/4/e02152-18

https://www.drugbank.ca/drugs/DB01609

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.00099/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12388993

2 мнения за “Candida albicans – ако не можете да я победите, оставете я да гладува

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s