23 факта, оборващи най-разпространените митове за COVID-19

1. ФАКТ: В момента няма лекарства, лицензирани за лечение или превенция на COVID-19

Понастоящем няма лекарства, лицензирани за специфично лечение или профилактика на COVID-19. Продължават няколко изпитвания за лекарства, но към момента няма доказателства, че хидроксихлорохинът или друго лекарство може да лекува или предотвратява COVID-19. Злоупотребата с хидроксихлорохин може да причини сериозни странични ефекти и дори да доведе до смърт. СЗО координира усилията за разработване и оценка на лекарства за лечение на COVID-19.

2. ФАКТ: Добавянето на черен пипер във Вашата супа или други ястия НЕ предотвратява и не лекува COVID-19

Лютите чушки в храната Ви, макар и много вкусни, не могат да предотвратят или лекуват COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от новия коронавирус е да се държите поне на 1 метър от другите и да миете ръцете си често и старателно. Също така е полезно за общото ви здраве да поддържате балансирана диета, да сте добре хидратирани, да спортувате редовно и да спите добре.

Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com

3. ФАКТ: COVID-19 НЕ се предава чрез домашни мухи

Към днешна дата няма данни или информация, които да доказват, че вирусът, причиняващ COVID-19 се предава чрез мухи. Вирусът се разпространява главно чрез капчици, образувани, когато заразен човек кашля, киха или говори. Можете също да се заразите, като докосвате замърсена повърхност и след това очите, носа или устата си, преди да измиете ръцете си. За да се предпазите, спазвайте поне 1 метър разстояние от другите и дезинфекцирайте често докосваните повърхности. Почиствайте ръцете си добре и често и избягвайте да докосвате очите, устата и носа.

4. ФАКТ: Пръскането и въвеждането на белина или друг дезинфектант в тялото Ви НЯМА да ви предпази от COVID-19 и може да бъде опасно

В никакъв случай не впръсквайте белина или друг дезинфектант в тялото си. Тези вещества могат да бъдат отровни при поглъщане и да причинят дразнене и увреждане на кожата и очите Ви.

Белина и дезинфектант трябва да се използват внимателно само за дезинфекция на повърхности. Не забравяйте да съхранявате белина и други дезинфектанти извън обсега на деца.

5. ФАКТ: Пиенето на метанол, етанол или белина НЕ предотвратява или лекува COVID-19 и може да бъде изключително опасно

Метанолът, етанолът и белината са отрови. Пиенето им може да доведе до увреждания и смърт. Метанолът, етанолът и белина понякога се използват за почистване на продукти, за да убият вируса върху повърхностите – никога не трябва да ги пиете, обаче. Те няма да убият вируса в тялото Ви и ще навредят на вътрешните Ви органи.

За да се предпазите от COVID-19, дезинфекцирайте предмети и повърхности, особено тези, които докосвате редовно. Можете да използвате разреден белина или алкохол за това. Уверете се, че почиствате ръцете си често и старателно и избягвайте да докосвате очите, устата и носа си.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

6. ФАКТ: 5G мобилните мрежи НЕ разпространяват COVID-19

Вирусите не могат да пътуват по радиовълни / мобилни мрежи. COVID-19 се разпространява и в много страни, които нямат 5G мобилни мрежи.

COVID-19 вирусът се намира в капчиците, когато заразен човек кашля, киха или говори. Хората също могат да бъдат заразени, като докоснат замърсена повърхност и след това очите, устата или носа си.

7. ФАКТ: Излагането на слънце или на температури над 25◦С градуса НЕ предотвратява НИТО лекува коронавирусната болест (COVID-19)

Можете да хванете COVID-19, независимо колко е слънчево или горещо времето. Страни с горещо време също регистрират случаи на COVID-19. За да се предпазите, не забравяйте да почиствате ръцете си често и старателно и да не докосвате очите, устата и носа си. 

8. ФАКТ: Можете да се излекувате от коронавирусната болест (COVID-19)

Хващането на новия коронавирус НЕ означава, че ще го имате цял живот. Повечето от хората, които се разболяват с COVID-19, могат да се възстановят и елиминират вируса от телата си. Ако имате кашлица, треска и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано. Повечето пациенти се възстановяват благодарение на поддържащите грижи.

9. ФАКТ: Това, че можете да задържите дъха си в продължение на 10 или повече секунди, без да кашляте или да чувствате дискомфорт, НЕ означава, че не сте болни от COVID-19 или друго белодробно заболяване.

Най-честите симптоми на COVID-19 са суха кашлица, умора и треска. Някои хора могат да развият по-тежки форми на заболяването, като пневмония. Най-добрият начин да потвърдите дали имате вируса, произвеждащ болестта COVID-19, е с лабораторен тест. Не можете да го потвърдите с това дишане, което дори може да бъде опасно.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

10. ФАКТ: Консумацията на алкохол не Ви предпазва от COVID-19 и може да бъде опасна

Честата или прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от здравословни проблеми.

11. ФАКТ: COVID-19 вирусът може да се предава в райони с горещ и влажен климат

Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като поддържате физическо разстояние най-малко 1 метър от другите и като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са на ръцете Ви, и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа.

12. ФАКТ: Студеното време и снегът НЕ МОГАТ да убият новия коронавирус

Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или други заболявания. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5°C до 37°C, независимо от външната температура или времето. Най-ефективният начин да се предпазите от новия коронавирус е като често почиствате ръцете си с дезинфектанти на алкохолна основа или като ги измивате със сапун и вода.

13. ФАКТ: Вземането на гореща вана НЕ предотвратява новата коронавирусна болест

Вземането на гореща вана няма да Ви попречи да хванете COVID-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5°C до 37°C, независимо от температурата на Вашата вана или душ. Всъщност вземането на гореща вана с изключително топла вода може да бъде вредно, тъй като може да ви изгори. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са на ръцете ви, и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа си.

Photo by Breakingpic on Pexels.com

14. ФАКТ: Новият коронавирус НЕ МОЖЕ да се предава чрез ухапвания от комари

Към днешна дата няма информация или доказателства, които да подсказват, че новият коронавирус може да се предава от комари. Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, образувани, когато заразеният човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка при говорене. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често с дезинфектант на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода. Освен това избягвайте близък контакт с всеки, който кашля и киха.

15. ФАКТ: Сушителите за ръце НЕ са ефективни за убиването на новия коронавирус

Сушилните за ръце не са ефективни при убиването на SARS-CoV-2. За да се предпазите от новия коронавирус, трябва често да почиствате ръцете си с дезинфектант на алкохолна основа или да ги измивате със сапун и вода. След като ръцете Ви са почистени, трябва да ги изсушите старателно, като използвате хартиени кърпи или топла въздушна сушилня.

16. ФАКТ: Ултравиолетовите (UV) лампи НЕ трябва да се използват за дезинфекция на ръце или други области на кожата ви

UV лъчението може да причини дразнене на кожата и да увреди очите Ви. Почистване на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа или измиване на ръцете със сапун и вода са най-ефективните начини за премахване на вируса.

17. ФАКТ: Термичните скенери НЕ установяват всички хора, заразени с новия коронавирус

Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус. Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още нямат висока температура. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска. Освен това някои хора нямат този симптом, дори да са болни.

18. ФАКТ: Ваксините срещу други причинители НЕ предпазват от новия коронавирус

Ваксините като пневмококова ваксина, ваксината срещу грип и срещу хемофилус инфлуенца тип B (Hib) не осигуряват защита срещу новия коронавирус. Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу SARS-CoV-2, ваксинациите срещу други заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.

Също така НЕ е вярно, че приложените ваксини, като противогрипна, водят до по-тежко протичане на COVID-19.

Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

19. ФАКТ: Изплакването на носа с физиологичен разтвор НЕ МОЖЕ предотврати заразяване с новия коронавирус

Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор защитава хората от инфекция с новия коронавирус. Има някои ограничени доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Редовното изплакване на носа обаче не е показано, че предотвратява респираторните инфекции. То може да бъде и вредно в някои случаи, като напр. да влоши инфекция.

20. ФАКТ: Консумирането на чесън НЕ може да предотврати инфекция с новия коронавирус

Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни за настоящата пандемия, че яденето на чесън защитава хората от новия коронавирус.

21. ФАКТ: Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от новия коронавирус

И възрастни, и млади са уязвими на заразяване с вируса. Възрастните хора и хората с предшестващи медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-рискови за развитие на тежко заболяване.  

СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса, например като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.

22. ФАКТ: Антибиотиците НЕ са ефикасни за предотвратяване и лечение на новия коронавирус

SARS-CoV-2 е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани с COVID-19, може да получите антибиотици, тъй като е възможно наслагване на бактериална инфекция.

Photo by Pixabay on Pexels.com

23. ФАКТ: Няма специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус

Към днешна дата не се препоръчва конкретно лекарство, което да препоръчва или лекува новия коронавирус.

Въпреки това, заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптомите, а тези с тежко заболяване трябва да получат оптимизирани поддържащи грижи. Някои специфични лечения се изследват и се тестват чрез клинични изпитвания. СЗО помага да се ускорят усилията за изследователска и развойна дейност с редица партньори.

Източник:

Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s