Лъчезар Томов: Интелигентните видове се грижат за слабите и болните

Човекът на разума, който искам да Ви представя тази вечер, е Лъчезар Томов. От началото на пандемията той отделя време да анализира данните, да създава модели, да предсказва развитие на заболеваемост и т.н. От няколко месеца с него и д-р Христиана Бацелова пишем и научни статии, особено такива, свързани с детска заболеваемост от коронавирус, мерки при учебните заведения и други.

Представете се накратко.

Лъчезар Томов, математик, доктор, интересите ми са математика, евристичен подход в преподаването, философия на науката.

Как хората биха могли да се ориентират коя информация е вярна и коя съмнителна?

Чрез кръстосана проверка – проверяват източниците на информацията и на противоположното твърдение и ги сравняват – например един експерт казва нещо, 1000 други казват обратното – вероятността е 1000:1 той да греши. Това е вероятностният подход.

За качествена преценка трябва знание, а то се трупа с години учение.

Защо според Вас са толкова разпространени конспиративните теории за здравето?

Неефективната ни здравна система, която сваля доверието в медицината, страхът на хората от тежкото стандартно лечение, общото ниско ниво на образование и огромната суеверност на хората.

Какво според Вас е необходимо, за да се повиши здравната култура на населението?

Медицина за деца в училище, наблягане на СТЕМ (Science technology, engineering and mathematics, бел. ред.) като първи приоритет в образованието, кампании и сред възрастните, включително курсове за тях.

Как водите дискусия с роднини, приятели, колеги, ако сте на различни мнения по даден здравен проблем?

Давам конкретни примери с хора, опитвам се да обясня логиката зад проблема, посочвам и най-добрите световни специалисти като източник.

Кое е най-трудното във Вашата всекидневна работа? Какво затруднява работата Ви?

Лошото качество на данните, с които разполагам.

Коя е областта в медицината, която според Вас е най-неразбираема за хората с немедицинско образование?

Всяка област, в която има динамика, както при имунологията – проблемите и от силна и от слаба имунна система, както и всичко, свързано със сложни системи – когато поведението на организма не е интуитивно и хората не могат да екстраполират от опита.

Така е и с управлението на инфекциозните заболявания (защото една относително „лека“ епидемия може да е риск за съществуването на човешкия вид).

Важи особено и за ситуации, в които не бива да се провежда активно лечение (като при проследяване на някои заболявания), а само трябва да се наблюдава и чака.

Колко време отделяте от свободното си лично време, за да предоставяте вярна и проверена информация в социалните мрежи и медиите?

Безкрайност.

Кое Ви е най-трудно да представите или обясните на хората?

Идеята, че за самата биология индивидът има малка стойност, че всички хора са взаимозависими и здравето е обща цел.

Кое Ви разочарова най-много през изминалите месеци?

Моралът на много хора, включително и на някои уж приятели, които престанаха да са такива.

Кой беше най-трудният период за Вас и семейството Ви досега по време на пандемията?

Цялата първа година до първата ми доза ваксина. Имам няколко души в най-високата рискова група.

Според Вас кога ще свърши пандемията, ако приемем, че това зависи само от хората и не зависи от самия вирус?

Зависи кои хора. Ако зависи само от България – никога. Ако зависи от Източна Азия, миналата пролет.

Според мен с напредването на ваксинацията ще отидем към много по-управляема ситуация от гледна точка на тежко заболяване и смърт и с развитието на ваксините ще го елиминираме, ако имаме късмет, който ще ни е нужен при този бавен подход.

Имате ли хоби? Как разпускате от стреса?

Разходки в парка, в планината, вдигам тежести с приятели, уча старогръцки и латински.

Какво е Вашето послание към хората?

Мислете за най-близките си, за приятелите си, за слабите и уязвимите, които също са хора. Интелигентните видове се грижат за слабите и болните, дори слоновете го правят.

Благодаря Ви! Желая Ви здраве за Вас и семейството и още много професионални успехи!

Едно мнение за “Лъчезар Томов: Интелигентните видове се грижат за слабите и болните

  1. Лъчезар Томов не е бил никога математик и представянето му за такъв е некоректно! Той е завършил Факултета по автоматика на Техническия университет в София и е неразбираема причината, поради която не с представя с истинската си специалност – инженер по аетоматика. Непонятно е какви модели могат да се строят на базата на некоректни данни, не притежаващи необходимата статистическа представително. Егото да се представяш за нещо, което не си не предполага поощрение. Общо взето – за да се представя някакви математически модели и за да се твърди, че те притежават някаква адекватност на моделирания процес те трябва да оценяват тренда на изменение на процеса, наличието на периодичност, наличието на случайни колебания, наличието на ненаблюдавани случайни фактори и евентуално – оценка на факторите, влияещи върху стойността и динамиката на моделирания процес. Не виждам как това може да бъде направено извън използването на класически методи за анализ на динамични редове, чиято приложимост е доста условна, особено при липса на подходящи данни. Неприятното в случая е, че тези претенции намират медийно представяне с оглед да се популяризира и наложи идеята за принудителни административни мерки и ограничаване на човешките права, заедно с всички тежки негативни последици за икономиката, образованието, социалнитеи икономически отношения, псиохологическите последици и др. Това, което на практика следва от пропагандирането на такива ограничения, неуместно обосноваващи се на нереални претенции, е не просто неприемливо, то без преувеличение би могло да бъде определено като престъпно и като нещо, коет няма нищо общо с представената уж хуманна идея.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s