Д-р Диляна Желева, патолог, за атеросклерозата и несъвършенствата на човешкия организъм

Всички сте чували за атеросклерозата, а някои от вас вероятно и взимат лекарства срещу нея. Какво е атеросклероза?

Атеросклерозата е навлизане на холестерол и мазнини от кръвта в стените на артериите през увреден ендотел. Образува се изпъкване (атероматозна плака) към просвета на съда, което с времето само расте и намаля диаметъра на просвета.

В по-късен етап ендотелът (най-вътрешният слой от стената на съда) се уврежда още повече, дефектите по него могат да се видят с просто око и предизвикват образуване на тромби върху тях. Тромбът, в рамките на минути, може да запуши просвета на съда вече на 100%.

Снимка: напречен срез от мозъчна артерия с атероматозна плака (личен архив на д-р Д. Желева).

Снимка: Тежка форма на усложнена атеросклероза на аортата с язви на tunica intima и калцификати, през които ножът на патолога почти не може да реже. Тук опасността от запушване е минимална поради широкия диаметър на съда. Опасността идва от отчупване на парченца от плаките, както и от възможните пристенни тромби, и потеглянето им с тока на кръвта като атероемболи и тромбоемболи към съдове с по-малък диаметър, които те наистина вече могат да запушат и да причинят инфаркти в различни органи (личен архив на д-р Желева).

Все още не знаем със сигурност каква е причината за атеросклерозата. Знаем обаче какво помага за развитието на процеса: небалансирана диета, затлъстяване, недостатъчна физическа активност, високо кръвно налягане, пушене, генетична предразположеност.

Вярно е, че храненето е по-лесният начин за набавяне на ендорфини в сравнение с удовлетворението от добре свършена работа, лична победа, кариерен успех, щастливо събитие и т. н. Пътят до хладилника е само няколко крачки и това е нещо, което знам от първа ръка. То също е и по-безопасен способ за временно удоволствие от употребата на алкохол и наркотици.

Но ние сме еволюционно несъвършени същества и това е факт, който, като патолог, виждам всеки ден. Физиологичният ни механизъм за складиране на енергия все още не е безопасен, води до усложнения, болести.

Мислете за тялото си като за биологична машина, едва бета-версия, която ще сте принудени да използвате доста дълго време, без да имате шанс да я подмените в сервиза. Употребявайте я разумно, познавайки недостатъците й.

Автор: д-р Диляна Желева, патолог

Можете да последвате нейната страница за още полезна информация: https://www.facebook.com/sofia.pathology

Оформление: Весела Енчева

Реклама

Едно мнение за “Д-р Диляна Желева, патолог, за атеросклерозата и несъвършенствата на човешкия организъм

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s