Синдром на Сьогрен – причини, лечение и прогноза за пациентите

Какво представлява синдромът на Сьогрен?

Синдромът на Сьогрен е заболяване на имунната система, идентифицирано най-често с два характерни симптома – сухота в очите и сухота в устата. Какво още трябва да знаем за това заболяване?

Състоянието често върви с други нарушения на имунната система, като автоимунните заболявания ревматоиден артрит и лупус. При синдрома на Сьогрен обикновено първо се засягат лигавиците и отделящите секрети жлези на очите и устата, което води до намалено отделяне на сълзи и слюнка.

Въпреки че можете да развиете синдром на Сьогрен на всяка възраст, повечето хора са на възраст над 40 години към момента на поставяне на диагнозата. Състоянието е много по-често при жените. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите.

Какви са симптомите на заболяването?

Двата основни симптома на синдрома на Сьогрен са:

 • Сухи очи. Очите „горят“, сърбят, има усещане сякаш в тях има песъчинки.
 • Суха уста. Устата може да се чувства сякаш е пълна с памук и затруднява преглъщането или говоренето.

Някои хора със синдром на Сьогрен също изпитват:

 • болки в ставите, подуване и скованост;
 • подути слюнчени жлези – особено тези, разположени зад челюстта и пред ушите;
 • кожни обриви или суха кожа;
 • вагинална сухота;
 • упорита суха кашлица;
 • продължителна умора.

Какво причинява заболяването?

Синдромът на Сьогрен е автоимунно заболяване. Имунната система губи регулацията си и атакува собствените клетки и тъкани на тялото.

Учените не са сигурни защо някои хора развиват синдром на Сьогрен. Някои гени излагат хората на по-висок риск от заболяването, но изглежда, че е необходим и задействащ механизъм – като инфекция с конкретен вирус или щам бактерии.

При синдрома на  Сьогрен  имунната система първо се насочва към жлезите, които произвеждат сълзи и слюнка, но може да увреди и други части на тялото, като например:

 • стави;
 • щитовидна жлеза;
 • бъбреци;
 • черен дроб;
 • бели дробове;
 • кожа;
 • нерви.

Какви са рисковите фактори за появата на синдром на Сьогрен?

Синдромът на Сьогрен  обикновено се проявява при хора с един или повече известни рискови фактори, като например:

Възраст. Обикновено се диагностицира при хора над 40 години.

Пол. Жените са много по-склонни да имат синдром на Сьогрен.

Ревматично заболяване. Обичайно е хората, които имат синдром на Сьогрен, да имат и ревматично заболяване, като ревматоиден артрит или лупус.

източник: emedicine.medscape.com

Какви усложнения могат да настъпят при синдрома на Сьогрен?

Най-честите усложнения на синдрома на Сьогрен засягат очите и устата.

Зъбни кариеси. Тъй като слюнката предпазва зъбите от бактериите, които причиняват кариес, това прави хората със синдрома на Сьогрен по-податливи на развитие на кариес.

Гъбични инфекции. Хората със синдром на  Сьогрен са много по-склонни да развият орална млечница, гъбична инфекция в устата.

Проблеми със зрението. Сухите очи могат да доведат до чувствителност към светлина, замъглено зрение и увреждане на роговицата.

По-рядко срещаните усложнения могат да засегнат белите дробове, бъбреците, черния дроб, лимфните възли и нервите.

Как се поставя диагнозата синдром на  Сьогрен?

Синдромът на Сьогрен може да бъде труден за диагностициране, тъй като признаците и симптомите варират от човек до човек и могат да бъдат подобни на тези, причинени от други заболявания. Страничните ефекти на редица лекарства също наподобяват някои признаци и симптоми на синдрома на Сьогрен.

Лекарят може да назначи кръвни изследвания, за да провери:

 • нива на различни видове кръвни клетки;
 • наличие на антитела, често срещани при синдрома на Сьогрен;
 • данни за възпалителни състояния;
 • признаци за проблеми с черния дроб и бъбреците.

За поставянето на диагнозата може да помогнат и преглед при офталмолог, някои образни изследвания, които имат за цел да проверят функцията на слюнчените жлези, както и биопсия, която да провери за наличието на клъстери от възпалителни клетки в устата.

източник: emedicine.medscape.com

Как се лекува синдромът на Сьогрен?

Лечението на синдрома на Сьогрен зависи от засегнатите части на тялото. Много хора се справят със сухотата в очите и устата, като използват капки за очи, които се взимат без рецепта,  и пият повече вода. Някои хора обаче се нуждаят от лекарства с рецепта, като противовъзпалителни капки за очи, медикаменти за увеличаване производството на слюнка и други или дори от хирургични процедури.

Увеличаването на влажността на закрито и намаляването на излагането на движещ се въздух (вятър, течения от вентилатор, климатик и др.), може да помогне на пациентите със синдрома на Сьогрен да предпазят очите и устата си от неприятно изсушаване. Добра мярка е и носенето на подходящи очила, когато се излиза навън.

На пациентите се препоръчва да не пушат, тъй като пушенето може допълнително да раздразни и изсуши устата. Препоръчва се и увеличен прием на течности, избягване на кафе и алкохол, тъй като те могат да влошат симптомите на сухота в устата. 

Киселинните напитки и някои спортни напитки също трябва да се избягват, защото киселината може да увреди емайла на зъбите. Препоръчва се използването на дъвки без захар през деня, защото чрез дъвченето им се стимулира слюноотделянето.

Пациентите със синдром на Сьогрен трябва да полагат допълнителни и интензивни грижи за денталното си здраве, тъй като заболяването ги прави по-податливи на зъбен кариес.

Коментар на имунолога:

Последните публикувани гайдлайни за заболяването НЕ преппръчват на клиницистите да използват инхибитори на тумор некротизиращ фактор-алфа (анти-TNFа агенти) за лечение на симптомите на sicca синдрома (sicca – сух) при пациенти с първичен синдром на Sjögren, но да обмислят употребата им при пациенти, които също имат ревматоиден артрит или други свързани състояния. Също така се препоръчва да се започне фармакологична терапия с лекарствата с най-нисък потенциал за неблагоприятни странични ефекти и да се увеличава терапията според отговора като биологична терапия да се предписва само на подходящи пациенти.

Каква е прогнозата за пациентите със синдром на Сьогрен?

Пациентите със синдромът на Сьогрен имат добра прогноза.

Използването на подходящи медикаменти, спазването на препоръките, свързани със състоянието, води до значително подобряване на качеството на живот на пациентите.

Жените със синдром на Сьогрен трябва да са по-внимателни. Те са изложени на по-висок риск от усложнения по време на бременност. Съобщава се за влошаване на белодробната хипертония и повишени нива на спонтанен аборт и преждевременно раждане. 

Превод: Весела Енчева

Медицинска проверка и одобрение: д-р Цветелина Великова

Референции:

https://emedicine.medscape.com/article/332125-overview#a1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sjogrens-syndrome/symptoms-causes/syc-20353216

https://www.medscape.com/viewarticle/873630_2

https://www.medscape.com/viewarticle/866932

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s